Sivillerin öldürüldüğü Ağrı'nın Soğukpınar köyüne milletvekilleri sokulmadı

Sivillerin öldürüldüğü Ağrı'nın Soğukpınar köyüne milletvekilleri sokulmadı
Operasyonda öldürülüp PKK'li olduğu iddia edilen 3 çocuk babası Murat Kaya'nın köy halkından olduğu öğrenildi. Ağrı'daki o köye gitmek isteyen HDP heyetine izin verilmedi.

Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar köyüne 6 Aralık günü sabah saatlerinde jandarma ve polis tarafından başlatılan operasyonda çatışma çıktığı duyurulmuştu.

Yaşanan çatışmanın ardından Hanım Aksoy, Gönül Aksoy, Birgül Çetin, Zozan Kaya, Cemal Aksoy, Ahmet Aksoy, Kemal Aksoy, Sıdık Çetin ile isimleri öğrenilemeyen iki ile birlikte 10 köylü gözaltına alındı. Gözaltına alınırken polis ve askerlerin işkencesine maruz kaldıkları belirtilen köylülerden Cemal Aksoy’un Van eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde askerlerin gözetiminde tedavi gördüğü öğrenildi.

DEVLET, KÖYE DÜZENLENEN OPERASONDA ÖLENLERİN PKK'Lİ OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Çatışmanın ardından yapılan İçişleri Bakanlığı açıklamasında, operasyon düzenlenen köyde öldürülen 4 kişinin PKK'li olduğu iddia edilerek, 3 kişinin çatışma sırasında, 1 kişinin ise kaçmaya çalışırken öldürüldüğü belirtildi.

PKK’Lİ OLDUĞUN SÖYLENEN KİŞİNİN KÖY HALKINDAN OLDUĞU ÖĞRENİLDİ

Yaşanan olayın ardından köyde abluka kuran polis ve jandarmaların köyden ayrılması sonrası  geçtiğimiz gün Mezopotamya Ajansı’na konuşan Mehzer Yalçın adlı köylü, öldürülüp kamuoyuna 'PKK'li' olarak lanse edilen kişinin aynı köyde yaşayan ağabeyi Murat Kaya olduğunu söyledi.

NE OLDUĞUNU SORARKEN ASKERLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Askerlerin sabah saatlerinde köye gelmesi üzerine ne olduğunu merak edip, evden dışarıya çıktıklarını ve askerlere yaklaşıp olayın ne olduğunu sormak isterken silah seslerinin geldiğini belirten Yalçın,  sonrasında yaşananları şu sözlerle anlattı:

'KADINLARIN, ERKEKLERİN VE ÇOCUKLARIN HEPSİNİ OKULA TOPLADILAR' 

"Panik olunca kaçmaya başladık. Kardeşim o esnada olaya yakın bir yerdeydi. O da bizim gibi olayı merak edip ayağında terliklerle dışarı çıkmıştı. Bir diğer kardeşim Fettah Yalçın'ı gözaltına aldılar. Kardeşimin şu anda nerede tutulduğunu bilmiyoruz. Bize söylemiyorlar. Karakola gittiğimizde askerler bizi kovuyor.  Köyde içinde kadınlarında olduğu onlarca kişiyi gözaltına aldılar. Olay sonrası köyde kadınlar erkekleri ve gençlerin hepsini okula topladılar. Daha sonra bizi bıraktılar. Onlarca köylüyü de gözaltına aldılar. Murat kardeşim suçsuzdu."

HEYETİN GEÇİŞİNE İZİN YOK

Bu yaşananlar sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Murat Sarısaç, Bedran Öztürk, Mensur Işık ve Abdullah Koç'un da aralarında olduğu partili bir heyet yaşananları yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere bugün köye gitmek istedi. Ancak yolda askerlerce durdurulan heyetin geçişine bölgedeki "operasyonun devam ettiği" gerekçesiyle izin verilmedi.

'DİNLENMEK İÇİN EVİNE GELMİŞTİ'

Köye girişlerine izin verilmeyan HDP milletvekillerinden oluşan heyet adına Ağrı Milletvekili Abdullah Koç açıklama yaptı.

Tutak’ın Soğukpınar köyüne iki gün önce yapılan askeri operasyonda bir sivilin yaşamını yitirdiğini ve diğer sivillerin ise zarar gördüğünü söyleyen Koç, "Operasyondan hemen sonra bütün köy halkı okulun bahçesinde ve okulun koridorlarında toplamak suretiyle alıkonuldu. Bu olayın üzerine bizler Valilik ile görüştük. Vali sadece ve sadece bir sivilin sadece zarar gördüğünü ve ayağından yararlandığını bize belirtti. Ancak daha sonra öğrendiğimize göre Murat Kaya adlı bir sivil yaşamını yitirdi. Bu kişi bir inşaat işçisi. 10 günlük izin alıp, dinlenmek için evine gelmiş" diye belirtti.

'BİZİ ENGELLEYENLER KİM BİLİR HALKA NELER YAPTI'

Düne kadar köye giriş ve çıkışların serbest olduğunu, fakat bugün HDP heyeti olarak köye girmek istediklerinde engellendiklerini belirten Koç, şöyle devam etti:

"Bu köyde bir şeyler saklanılıyor. Bizim gidip görmemizi engelliyorlar. Gördüğünüz gibi önümüzde askerler var. Bir komutan geliyor ve bizim niyetimizi sorgulamak suretiyle bize engel koyuyor ve bizim köye girişimiz engelleniyor. Demek ki 90’lı yıllarda yaptıklarının aynısını bu köyde gerçekleştiriyorlar. Bizim gitmemizi ve basının görmesini istemiyorlar. Bu köyde kötü şeylerin olduğunu hissediyoruz. Halktan da gelen şikayetler var ve 10 kişi şuan gözaltında. Gözaltına alınan kişiler işkenceden geçirilmiş ve şuanda biz bu köyden ciddi şekilde endişe duyuyoruz. Gidip görmek istiyoruz. Burada önümüze koydukları engelle diyorlar ki biz güvenlikten kaynaklı köye girişinize izin vermiyoruz diyorlar. O zaman öyle bir şey varsa gelin birlikte köye girelim. Köyde ne olup bitiyorsa hep birlikte bunu görelim. Biz burada şunu belirtmek istiyoruz. Bu köyde gerçek anlamda insan hakları ihlali işlendi. Gözaltına alınan kişilerle ilgili kanuna uygun bir gözaltı da yapılmadı. İki gündür gözaltına alınan kişiler ilgili inkar politikası izlendi ve kimler gözaltına alınmış, bu bize ve halka açıklanmadı. Buraya gelen bir avukat İlçe Jandarma tarafından kollarından tutularak dışarı atıldı. Dolayısıyla burada bir hukuksuzluk söz konusu. Buradan bize bu şekilde bir engel koyan bu anlayış kim bilir halka neler yaptı."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar