İBB eski yönetimi hakkında suç duyurusu: Yolsuzluklar almış başını gidiyor

İBB eski yönetimi hakkında suç duyurusu: Yolsuzluklar almış başını gidiyor
Suç duyurusunda bulunan CHPli vekiller Tekin ve Başarır, sadece iki dosyadaki 'rant' miktarının 150 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri, Gürsel Tekin ve Ali Mahir Başarır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) AKP yönetiminde bulunduğu dönemde "Görevi Kötüye Kullanma", "Görevi İhmal", "Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Dolandırıcılık", "İrtikâp" suçlarını işledikleri iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

"Yine bir yolsuzluğu savcılara hatırlatmaya geldik. Çünkü onlar hatırlamıyorum, hatırlamak istemiyorum" diyerek 2011 yılında, İstanbul'un Fatih ilçesinde bir arazinin 25 milyon dolara satıldığını söyleyen Ali Mahir Başarır, satışın hemen ardından dönemin AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin araziyi imara açtığını ve 5 yıl sonra yine aynı araziyi 430 milyon liraya belediyenin satın aldığı bilgisini verdi. 

'İNSANLAR EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR'

Başarır, iki tutar arasındaki farkın 16 kat olduğuna dikkat çekerek, savcıların AKP'nin yolsuzlukları ile ilgili özel bir birim kurması gerektiğini belirtti. Başarır konuşmasını, "Bakın, 450 milyon! Daha dün 750 milyon lira Ziraat Bankası kredisinin Demirören tarafından ödenmediğini gördük. Bu ülkede insanlar evine ekmek götüremiyor; ama yolsuzluklar almış başını gidiyor" sözleriyle sürdürdü. Savcıları söz konusu durumla ilgili görevlerini yapmaya davet eden Başarır, "Biz yolsuzluğun, kirliliğin, adaletsizliğin olduğu her yerde olacağız" dedi. 

'İSTANBUL'UN RANT HARİTASI'

Çeteleşmenin ne olduğunu 2011 yılından bu yana bildiklerini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sayıştay Başkanlığı müfettişleri tarafından hazırlandığı "İstanbul'un rant haritası" dediği belgeyi göstererek "belediye eliyle emsalsiz bir vurgun yapıldığını" söyledi. 

'RAPOR SONRASI SAYIŞTAY BAŞKAN YARDIMCISI GÖREVDEN ALINDI'

Hazırlanan rapor sonrası Sayıştay Başkan Yardımcısının görevden alındığının altını çizen Tekin, "Bir kişi sormadı, -gazeteciler, televizyoncular, yazarlar, siyasetçiler- acaba bu kişinin suçu günahı neydi? O kardeşimiz (görevden alınan Sayıştay yardımcısı) muhafazakâr, AKP'den aday olmak isteyen bir insan. Buna bile tahammül edilememiş. İstanbul'un rant haritasını açıkladım. Rant haritasında, İstanbul'un tamamıyla ilgili böyle bir rakam olduğunu söylediğimde kimse ağzını bile açmadı. Bugün bunları asparagas olarak kabul edebilirsiniz. Bunlarla (yolsuzluk) ilgilenmeyebilirsiniz ama bu şehri yöneten İstanbul Belediye Başkanımız (Ekrem İmamoğlu) çıkıp, 'elimde 50 tane dosya var' diye söylüyorsa kime inanacaksınız?" diye sorarak, sadece iki dosyadaki "rant" tutarının 150 milyon dolar olduğunu vurguladı. 

'750 TL İLE GEÇİNEN AİLELER VAR'

Tekin, "150 milyon dolar ne demektir biliyor musunuz? Bugün öyle ailelerimiz var ki; sadece 750 TL ile geçiniyor. Bu da şu demektir: 150 bin dolar 150 bin ailenin bir yıllık geçimi" diyerek ülkede yoksul ve işsiz insanların "Bir ülkede yolsuzluk varsa yoksulluktan kurtulma şansım olmaz" diye kendine sorması gerektiğini söyledi. 

Öne Çıkanlar