İBB’nin 'İstanbulkart kişiye özeldir' mesajlı videosuna tepki

İBB’nin 'İstanbulkart kişiye özeldir' mesajlı videosuna tepki
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından 'İstanbulkart kişiye özeldir' mesajıyla paylaştığı video, kamuoyunun tepkisini çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) resmi Twitter hesabından "İstanbulkart kişiye özeldir" mesajıyla paylaşılan video, sosyal medyada eleştirilere yol açtı.

İBB Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan video, İBB’nin ücretsiz hizmeti ‘Anne Kart’ ile İETT otobüsüne binen bir erkeği konu alıyor. Vatandaş kartını validatöre okuttuktan sonra, bir anlatıcı şunları söylüyor:

"Bu gördüğünüz kişi Ayşe abla. Ayşe abla 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere özel ‘Anne Kart’ ile otobüse ücretsiz biniyor. Annelik zor, ablamız yorulmuştur. Arkadaşlar yer verelim ablamıza. Bazıları kendini görünmez sanıyor. Kendi İstanbulkartınızı kullanın, Ayşe ablanın yaşadığını yaşamayın."

Videoda otobüste yer alan diğer yolcuların, ‘Ayşe abla’ şeklinde tanımlanan ve hakkında alaycı ifadeler kullanılan karaktere olan ayıplayıcı bakışları dikkat çekiyor.

38 saniyelik videonun sonunda ise karakterin otobüsten indirildiği görülürken, ekranda "Usulsüz kart kullanımı cezalandırılır" uyarısı beliriyor.
İBB tarafından 19 Nisan Salı günü saat 17.25’te yayınlanan ve İBB Sözcüsü Murat Ongun’un da "Usulsüz kart kullananların, İETT'ye dolayısıyla İstanbullulara maliyeti yıllık 1 milyar lira. Bu istismarın da önüne geçeceğiz" ifadeleriyle paylaştığı bu video, yurttaşlar tarafından eleştirildi.

Videoyu alıntılayan ya da paylaşımın altına yorum yapan binlerce kişi, halkın geçim sıkıntısından ve derinleşen yoksulluktan söz ederek, ulaşımın kamusal bir hak olduğunu hatırlattı.

Eleştirilerde, CHP yönetimindeki İBB’nin ‘sosyal demokrat ilkelere bağlı kalması’ gerektiği de vurgulandı. Öte yandan toplumun bu şekilde birbirine karşı kışkırtılmaması tavsiye edildi.

Öne Çıkanlar