İHD'den hasta tutuklular için yetkililere çağrı

İHD'den hasta tutuklular için yetkililere çağrı
İHD, Bakırköy Cezaevi'nde kalan hasta tutuklu Tenzile Acar'ın sağlık durumuna dikkat çekip, hasta tutukluların serbest bırakılmaları için hükümete çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptıkları "F Oturumu"nun 466'ncısını Covid-19 nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinde düzenledi. Bu hafta Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tek başına hücrede tutulan hasta mahpus Tenzile Acar’ın durumunu dikkat çekildi.
 
Covid-19 salgınının oluşturduğu tehdide dikkat çeken Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, Toplum sağlığı politikaları yetersiz, sağlık sisteminde yapısal sorunlar olan Türkiye gibi ülkelerde bu riskin daha yoğun olarak kendini gösterdiğini ifade etti.
 
Acettin, "Bir yıldır tüm açıklamalarımızda altını çizdiğimiz üzere salgın karşısında en savunmasız yerlerin başında hapishaneler gelmektedir. Nitekim hapishanelerde tutulan mahpuslardan ve mahpus yakınlarından derneğimize yapılan çok sayıda başvuru, bu ağır riski gözler önüne sermektedir" dedi.

'YA İNFAZA ARA YADA TAHLİYE'

Covid-19 salgını riskine karşı hasta tutukluların tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Acettin, insan hakları savunucuları olarak "tüm hasta mahpusların Covid-19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek, tedavi ve sağlığa erişim hakları yanında yaşam haklarının da korunması amacıyla, tedavileri sağlanıncaya ve salgın riski son buluncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek, yahut tahliye edilerek serbest bırakılmaları için" hükümet yetkililerini göreve çağırdıklarını dile getirdi.

Öne Çıkanlar