İHD'den Kavala açıklaması: Özgürlüğünün iadesine karar verilmesini istiyoruz

İHD'den Kavala açıklaması: Özgürlüğünün iadesine karar verilmesini istiyoruz
İnsan Hakları Derneği, Osman Kavala'ya uygulanan, insan onuruna aykırı keyfi gözaltı, tutuklama ve yargılamaların ortadan kaldırılmasını ve özgürlüğünün iadesine karar verilmesini istedi.

ARTI GERÇEK - Yaklaşık iki buçuk yıl önce tutuklanarak cezaevine konulan iş insanı ve insan hakları savunucu Osman Kavala'ya geçtiğimiz gün beraat ve tahliye kararı verilmesine rağmen, daha önce beraat ettiği başka bir dava gerekçe gösterilerek gözaltına alınıp tutuklanmasına itiraz eden İnsan Hakları Derneği (İHD), yaptığı açıklama ile, özgürlüğünün iadesine karar verilmesini istedi.

'KAVALANIN TUTUKLANMASIYLA YARGI REFORMU İLE AMAÇLANAN HEDEFLERE ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Osman Kavala'nın karşı karşıya kaldığı muamelenin, insan onuruna aykırı olduğunu belirten İHD, Kavala'ya uygulanan tutuklama kararının keyfi olduğunu açıkladı. Tutuklama kararıyla yargı reformu strateji belgesi ile amaçlanan hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirten İHD, şu açıklamayı yaptı:

"Kavala’nın tutuklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı (5. Madde) ve 18. Madde ihlalini oluşturduğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 10 Aralık 2019 tarihinde karar altına alınmıştı. AİHS 5/1 Maddesi (tutuklamanın makul şüpheye dayanması) ve 18. Maddesi (sözleşmedeki haklara getirilen sınırlamaların amaçları dışında kullanılamayacağı) kurallarını içerir. AİHM, Kavala’nın tutuklanmasının makul şüpheye dayanmadığını tespit ile tutuklamanın çalışmalarından duyulan rahatsızlıktan kaynakladığına kanaat getirerek "derhal tahliye edilmeli" kararını vermiştir. Derhal tahliye kararı yerine getirilmemiş ve ancak yargılandığı 'Gezi Davası'nın 18 Şubat 2020 tarihli karar duruşmasında beraatine ve tahliyesine karar verilmiştir. Ancak Kavala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında gözaltı kararı vererek ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi suçu iddiasıyla cezaevinden tahliye etmeyerek tekrar gözaltına almış ve 19 Şubatı 20 Şubata bağlayan gece yarısı İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından darbe teşebbüsü suçu nedeniyle tekrar tutuklanmıştır.

'KAVALA'NIN KEYFİ OLARAK TUTUKLANDIĞI KANAATİNDEYİZ'

İHD, Osman Kavala’nın karşı karşıya kaldığı muamelenin, insan onuruna aykırı olduğu düşüncesindedir. İkinci olarak AİHS’in kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını düzenleyen 5. Maddesinin ve özel olarak da 5/1. Maddesine aykırı olduğu düşüncesindedir. Ayrıca vurgulamak isteriz ki, Sözleşmenin 18. Maddesinde düzenlenen "haklara getirilen sınırlamaların amaçları dışında kullanılamayacağına dair hükmüne aykırı olduğu düşüncesindeyiz. Daha açık bir ifade ile Osman Kavala’nın keyfi olarak tutuklandığı kanaatini taşımaktayız.

'ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İADESİNE KARAR VERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Türkiye’de bu tarz keyfi tutuklama uygulamalarının giderek belirgin hale gelmesi göstermektedir ki, siyası iktidar yargı yolu ile baskı politikasını sürdürmekte ve yargıyı araç olarak kullanmaktadır. Yargı reformu strateji belgesi ile amaçlanan hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığı Osman Kavala şahsında bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak; İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’ya uygulanan, insan onuruna aykırı keyfi gözaltı, tutuklama ve yargılama muamelelerinin ortadan kaldırılmasını ve Kavala’ya özgürlüğünün iadesine karar verilmesini istiyoruz."

Öne Çıkanlar