İki böbreği iflas eden 70 yaşındaki hasta tutuklu, cezaevinde mide kanaması geçirdi

İki böbreği iflas eden 70 yaşındaki hasta tutuklu, cezaevinde mide kanaması geçirdi
'Yüksek tansiyon hastalığı bulunmakta ve yakın zamanda felç geçirmiş; felçten kaynaklı sağ gözünü kapatamamakta, gözü sürekli açık kalmakta ve ayrıca konuşmakta güçlük çekmektedir.'

Her iki böbreği iflas eden ve mide kanaması geçiren 70 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Ali Çelebi’nin infazının ertelenmesi istendi 
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların duruma dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 358’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tedavi amaçlı Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi’nin sağlık durumunu aktardı. 
 
MİDE KANAMASI GEÇİRDİ
 
Çelebi’nin avukatının 9 Temmuz’da yaptığı cezaevi ziyareti üzerine kendilerine aktardığı bilgileri paylaşan Çevirmen, "Yapılan görüşmede durumunun ağır olduğu gözlenmiştir. Mart ayının ilk haftasında mide ağrılarından dolayı cezaevi idaresine dilekçe yazarak revire çıkmak istediğini ifade etmiştir. İlerleyen günlerde ağzından kan gelmeye başlamış, acil servis ekipleri çağrılarak müdahale edilmiştir. Bir iki gün sonra tekrar aynı durum yaşanmış ve ekipler müdahale etmiş ve acil servis içindeki doktor tarafından da hastanede tedavisinin yapılması için sevki yazılmış ve kurum doktoruna iletilmiş, sevki yapılmadan önce tekrar ağzından kan gelmiş ve acil servis tarafından hastaneye götürülmüştür, tetkiklerde mide kanaması geçirdiği anlaşılmıştır" diye belitti.
 
DİYALİZE GİRİYOR
 
Çelebi’nin her iki böbreğinin iflas ettiğini ve haftanın 3 günü diyalize girdiğini kaydeden Çevirmen, "Yüksek tansiyon hastalığı bulunmakta ve yakın zamanda felç geçirmiş; felçten kaynaklı sağ gözünü kapatamamakta, gözü sürekli açık kalmakta ve ayrıca konuşmakta güçlük çekmektedir. Gözleri iyi görmemekte, yazı dahi yazamamaktadır. Temel ihtiyaçları için dilekçe yazması gerektiğinde dahi yazamadığını, yürümekte güçlük çektiğini de ifade etmiştir. Ayrıca duymakta da zorluk yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.
 
REFAKATÇİ VERİLMEDİ
 
Ankara’ya sevk edilen Çelebi’nin Dışkapı Hastanesi'ne götürüldüğünü dile getiren Çevirmen, "Burada belinden kan alınmış ve kendisine kanser olabileceği söylenmiş ancak biyopsi sonucu daha gelmemiştir. Bolu’da iken yanında bir arkadaşının refakatçi olarak kalarak ihtiyacını gidermesine yardımcı olurken Sincan’da tek başına tutulmakta ancak kendi ihtiyaçlarını tek başına görebilmesi mümkün olamamaktadır. Hem yaşından hem de yaşamış olduğu ağır rahatsızlıklarından kaynaklı olarak kendisine bakamayacak duruma gelmiş ve konuşmakta, yürümekte zorlanmakta, sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesinden kaynaklı olarak psikolojisi de oldukça bozulmuş ve tükenmişlik hali yaşamaktadır. Hastalıklarından dolayı sürekli olarak zamanını yatarak geçirmekte ve mutlaka bir refakatçiye ihtiyaç duymaktadır" dedi. 
 
Çelebi’nin dışarıda tedavilerinin yapılması, ailesinin yanında sağlıklı bir şekilde yaşamını geçirmesi, için ilgili kurumlara çağrıda bulunan Çevirmen, Çelebi'nin infazının ertelenmesini talep etti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar