İlaç krizinde hedef gösterilen eczacılardan Sağlık Bakanlığı'na tepki: Sorumluluğu üzerinden atıyor

İlaç krizinde hedef gösterilen eczacılardan Sağlık Bakanlığı'na tepki: Sorumluluğu üzerinden atıyor
'Eczacıların, bakanlık ayağını takip etme şansı yok. Bunlar da birikiyor ve eczane raflarında yüzlerce kutu gözüküyor. Sanki biz satmıyoruz, stokluyoruz gibi düşünüyorlar.'

Sağlık Bakanlığı, 54 ecza deposu ve 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Eczacılar, bakanlığın sorumluluğu üzerinden attığını belirterek bakanlığın tutumuna tepki gösterdi.

Döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği iddiaları üzerine denetim yapan Sağlık Bakanlığı, 54 ecza deposu ve 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Ankara Eczası Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül ise bakanlığın sorumluluğu üzerinden attığını söylerken dövizdeki artış nedeniyle marketlerin bazı ürünleri kota ile sattığını anımsattı. Gül,  "Burada da aynı mantık var. Kriz git gide artıyor. İlaç firmaları göndermiyor" diye konuştu.

‘SATMIYORUZ, STOKLUYORUZ SANIYORLAR"

Ankara Eczacı Odası Ali Fuat Gül, yaptığı değerlendirmede, İTS’ye (İlaç Takip Sistemi) işaret ederek "Sistem, üretimden itibaren ilaçların bütün aşamalarının takip edildiği bir sistem. Yöneticisi de bakanlık. Hangi ilaç, kimde, ne kadar var görebiliyor. Fakat bu, çok sağlıklı çalışan bir sistem değil" dedi.

Eczacının, bir ilacı sattıktan sonra kendi sisteminden düştüğünü ancak bakanlığın sisteminde satılmamış gibi gözükebildiğini söyleyerek "Eczacıların, bakanlık ayağını da takip etme şansı yok. Bunlar da birikiyor ve eczane raflarında yüzlerce kutu gözüküyor. Sanki biz satmıyoruz, stokluyoruz gibi düşünüyorlar. Sistemde görülen ilaçların birçoğunun günü zaten geçmiştir" diye konuştu.

Cumhuriyet'e konuşan Gül, çocuk şurupları ile başlayan sorunun kontrole tabi ilaçlar, ağrı kesiciler, hipertansiyon, diyabet, kanser ve soğuk algınlığı ilaçları ile git gide arttığını, muadillerde bile sorun başladığını söyledi.

‘ECZACILARI HEDEFE KOYARAK SORUMLULUĞU ATMA’

İlaçların raf ömrünün sınırlı olduğuna işaret ederek "Bu ilaçlar hastalara verilmeyip stoklanacak da ne yapılacak?" diye soran Gül, bakanlığın açıklamasının sorumluluğu atma ve eczacıları hedefe koymak gibi anlaşıldığını’ kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar