Irak'ta yeni hükümet parlamentodan onay aldı

Irak'ta yeni hükümet parlamentodan onay aldı
Yaklaşık beş aydan bu yana iktidar boşluğu yaşanan Irak'ta, Başbakan Kazımi liderliğindeki yeni hükümet göreve başladı.

Irak'ta Aralık 2019'dan bu yana yaşanan iktidar boşluğu şimdilik sona erdi. Irak Parlamentosu'nda dün akşam gerçekleştirilen oturumda, eski istihbarat müdürü Mustafa Kazımi başkanlığındaki yeni kabine onayladı. Onayın ardından Başbakan Kazımi ve 15 bakanın yemin töreni gerçekleştirildi.

Söz konusu oturum, koronavirüs salgını nedeniyle, 329 milletvekilinden 255'inin katılımı ile yapıldı. Milletvekilleri, sosyal mesafe kurallarına göre oturdukları meclis salonunda eldiven ve maske taktı.

Yeni Irak hükümetinde, aralarında dışişleri ile petrol bakanlığı gibi önemli bakanlıkların da bulunduğu yedi koltuğa kimin oturacağı hala belirsizliğini koruyor.

HEM ABD HEM İRAN'DAN KABUL GÖRÜYOR

Yeni başbakan Kazımi, yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, ülkeyi erken seçime götürmek istediğini ifade etti. Kazımi  ayrıca, korona virüsü salgınıyla mücadeleye öncelik vereceğini ve geçtiğimiz aylarda düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde protestocuları öldürenlerden hesap soracağını söyledi. Kazımi’nin hem ABD hem de İran tarafından kabul gören bir isim olduğu belirtiliyor.

İLK KUTLAMA ABD'DEN GELDİ

Öte yandan, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi, yemin töreninin ardından ilk tebrik eden isimlerden biri Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Amerikan hükümetinin, Irak'ın İran'dan 120 gün daha doğalgaz ithal etmesine, "yeni Irak hükümetinin başarılı olması adına gerekli olan koşulların oluşması için" izin verdiği de bildirildi. ABD ile iyi ilişkiler içinde olan 53 yaşındaki yeni Başbakan Kazımi, ülkesinin İran ve ABD ile olan ilişkilerinde bir denge tutturmaya çalışacağını dile getirdi.

ABDULMEHDİ İSTİFA ETMİŞTİ

Irak bu dönemde sadece koronavirüs krizi ile değil aynı zamanda ağır bir ekonomik kriz ile de mücadele ediyor. Ülkede, Ekim 2018'de göreve başlayan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da ülkenin farklı bölgelerinde uzun süre devam eden yolsuzluk ve yoksulluk protesto gösterileri nedeniyle istifasını sunmak zorunda kalmıştı. (HANER MERKEZİ/DHA)

Öne Çıkanlar