Dedeoğulları ailesine yönelik ırkçı saldırının davasında arbede

Dedeoğulları ailesine yönelik ırkçı saldırının davasında arbede
Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü Dedeoğulları ailesine yapılan ilk saldırıyla ilgili davada arbede çıkması üzerine ailenin yakınları adliyeden uzaklaştırıldı.

Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ırkçı katliamda öldürülmesi öncesi uğradığı ilk saldırıyla ilgili 2'si tutuklu, 9 kişinin yargılanmasına bugün başlandı. Duruşmada sanıkların saldırıya ilişkin savunması sırasında mahkeme salonunda arbede çıktı. Sanıklar salondan çıkartılırken, Dedeoğulları ailesinin yakınları adliyeden uzaklaştırıldı.

30 Temmuz 2021’de Konya’nın Meram ilçesinde oturan Kürt Dedeoğulları ailesinin evine gelen Mehmet Altun yanında getirdiği tabancayla Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış (31) Dedeoğulları’nı öldürmüştü. Irkçı saldırının ardından kiraladığı araçla kaçan Altun, 4 Ağustos'ta özel harekat ekiplerince memleketi Bozkır ilçesi Üçpınar Mahallesi'nde arazi taramasında yakalanmıştı.

KATLİAM ÖNCESİ DÜZENLENEN İLK SALDIRININ DAVASI

30 Temmuz’daki katliam öncesi Mayıs 2021’de Dedeoğulları ailesine saldıran Lüfti Keleş, yeğeni Ali Keleş ile tutuksuz eşi Ayşe Keleş, oğlu Ali Keleş, kardeşi Veli Keleş, yeğeni İbrahim Keleş, akrabası Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ramazan Çalık'ın 'kasten yaralama', sopa kullanıldığı için 'silahla kasten yaralama' ve 'konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmalarına başlandı. Çoğu aynı aileden olan saldırganların ilk saldırıda "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" dediği ortaya çıkmıştı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar SEGBİS yöntemiyle katılırken, diğer 7 sanık da salonda hazır bulundu. Öldürülen Yaşar Dedeoğulları’nın ailesinden tek sağ kalan oğlu olan ve silahlı saldırının olduğu gün yaşadığı İngiltere'ye gitmek için yola çıkan Çetin Dedeoğulları ile yakınları da duruşmayı salonda izledi.

‘GÖZÜME IŞIK TUTTU’

DHA'nın aktardığı habere göre duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldıktan sonra savunmalarına geçildi. Sanıklardan Ali Keleş (24) savunmasında mayıs ayında yaşananlarla ilgili ''Arife günü amcam Lütfi Keleş'in evine gittim. İftardan sonra sigara içmek için evin önüne çıktık. Barış Dedeoğulları gözümüze ışık tuttu. Biz uyardıktan sonra bize küfretmeye başladı. Yine uyardık ama devam etti. Üzerimize doğru yürüdü. Daha sonra Dedeoğulları ailesinden çıkanlar oldu ve bize saldırdı. Amcam Lütfi Keleş sesler üzerine dışarı çıktı. Ardından yengem geldi ve onları darp etmeye başladılar. Bana ilk Barış vurdu. Daha sonra 1 el silah sesi duyduk. Kimin ateş ettiğini görmedim. Sadece Yaşar Dedeoğulları'nın 'Hepinizi öldüreceğim' dediğini duydum. Elinde tüfek vardı" iddiasında bulundu.

‘SOPAYLA VURDUM’ İTİRAFI

Lütfi Keleş de kavgayı ayırmak için çıktığını öne sürerek, "İftardan sonra çay içiyorduk. Çocuklar çayı alarak dışarı çıktılar. 15-20 dakika sonra sesler gelmeye başladı. Dışarı çıktık. Birbirlerine bağırarak küfürler ediyorlardı. Daha sonra kavga çıktı. Ben ayırmaya gittim. Ben de yumruk yiyince, Serpil'in elindeki sopayı alıp, ben de onlara vurdum. Kavga 5 dakika ancak sürdü" diye konuştu.

Ali Çalık ise mahkemede "Ben olay yerine sonra gittim. Polis ve ambulans vardı. Kavga etmeye gitmedim" diye ileri sürdü.

Ayşe Keleş ise savunmasında "10 gün önceki olayda ben vardım. O olayda şikayetçi olan taraf bendim. O günden bugüne hiç kavga olmadı. Olay günü de dışarıda seslere çıktım. Önce eşim, sonra ben olay yerine gittim. Ayırmaya çalışırken Serap kafama vurdu. Eşim de beni korumak için savundu. Ben o sırada hala ayırmaya çalışıyordum. Daha sonra kavga ayrıldı" iddiasında bulundu.

Yahya Çalık da "O gün beni arayan olmadı. Benim tarlam Dedeoğulları ve Keleş ailesinin evine 1 kilometre uzaklıktadır. Ben günde 5-6 sefer tarlama gitmek için evlerinin önünden geçiyordum. Tarlama gidecek başka da yol yok. O gün akşam saat 21.30 gibi de tarlama suyu kapatmak için gittiğimde, kalabalık olduğunu gördüm. Yoldan geçemediğim için arabadan aşağı indim. 'Ne oluyor kardeşim' diye seslendim. Daha sonra bana da saldırdılar ama kimin saldırdığını bilmiyorum" dedi.

ARBEDE ÇIKTI

Yahya Çalık, savunmasına devam ettiği sırada ırkçı katliamda aileden tek sağ kalan kişi olan Çetin Dedeoğulları ayağa kalkıp, "Senin Ayşe Keleş ile ilişkini biliyoruz" diye bağırdı. Bu sırada Dedeoğulları ailesinin diğer yakınları da tepki gösterdi. Polisin müdahalesi üzerine çıkan arbede sonrası sanıklar salondan çıkarıldı. Dedeoğulları'nın yakınları da adliyeden uzaklaştırıldı. Mahkemeye bir süreliğine ara verildi. 

Ara karar oluşturan mahkeme başkanı, daha önce yaşananları tutanağa "olay" olarak geçirmesine rağmen, bu sefer "kargaşa" olarak geçirdi. Dedeoğulları avukatlarından Abdurrahman Karabulut, tutuklu sanık Lütfi Keleş'in katliam davasında saldırıya dair suçu üstlendiğini hatırlatarak, yeni delil durumu oluştuğundan tüm sanıkların tutuklanması talebinde bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Şubat'ta erteledi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar