Gergerlioğlu'na tehdit edildiğini anlatan işçi: Mahkemeleri satın alacaklarını söylüyorlar

Gergerlioğlu'na tehdit edildiğini anlatan işçi: Mahkemeleri satın alacaklarını söylüyorlar
HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yönettiği ÖFG TV’ye konuk olan Sembol İnşaat işçisi Menderes Kış, işveren tarafından tehdit edildiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yönettiği ÖFG TV’nin bu haftaki konuğu Evim Mağdurları Platformu üyesi Ali Kaya ve iş kazasına uğrayan Menderes Kış oldu. Her hafta Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dair konuklar alan Gergerlioğlu, "Evim Mağdurları Platformu adına sizi davet ettik, siz de takip ediyorsunuz. Tüm 54 bin mağdur adına ve mağdurların yüzbinlerce yakını adına davet ettik ve ayrıntılı bir şekilde bu konuyu kamuoyuna iletmenizi istedik" dedi.
 
Evim Mağdurları Platformu üyesi Kaya, "Emin Evim veya sektörde devam eden diğer firmaların birçok mağdurları var. Bu sektörde biz araba aldık diyelim, bizden yakınlarımızı davet etmemizi istiyorlar, öyle olduğu zaman bize de komisyon veriyorlar yardımcı oluyorlar. Bu şekilde akrabalarını, diğer fertleri bu sektöre baş vurdurdu. Özetledikleri zaman da altın günü sistemi olarak bu sistemi özetliyorlar. Siz mahallenizde 5-10 kişiyi bir araya toparlayamazsınız ama biz sizi burada 200 kişiyi bir araya toparladık, evinizi, arabanızı yardımlaşarak, almanızı sağlıyoruz, dediler. Şu an gelinen noktada akrabalarını, arkadaşlarını davet eden insanlar sorumlu oldular. İçeride 100 bin, 600 bin TL’si olan da var. Bunun yanında varını, yoğunu yatırdığı için şu an evinden, ev sahibi tarafından kovulmak zorunda olan, ailesini geçindiremeyen, kredi çekip ödeyemediği için ticareti bozulan haczedilen, intiharın eşiğinde olan insanlar var" diye anlattı.

54 BİN MAĞDUR VAR

Böyle dolandırılan 54 bin mağdur olduğunu ifade eden Kaya, "Kendilerinin tasfiye ettiği şirket sayısı 21, daha sonra 8 şirkette kendi tasfiyesini istedi 29 şirketin toplam mağdur sayısı 54 bin ve bizim en büyük şu an sıkıntımız bilgi kirliliği. BDDK, TMSF ayrı konuşuyor, yetkililerle arayıp görüştüğümüzde telefonları neredeyse aynı şeyi söyleyip yüzümüze kapattıkları oluyor. Bir muhatap bulamıyoruz" dedi.

FARKLI İDDİALAR VAR

Bazı firma sahiplerinin ilk günden mağdurlarla iletişim halinde olup bilgilendirmeye çalıştığını aktaran Kaya, "Bazı firma sahipleri ise müşterileri ile hiç görüşmeyip ilgilenmeyip onları kendi hallerine bırakmış durumda. Hala bilgilendirme yapmayan firma sahipleri var çünkü 1 Temmuz itibariyle tasfiye edildiğinde firma sahiplerinin ortaklarının bütün mallarına ipotek rehin konmuş durumda. Deniliyor ki: ‘Cumhurbaşkanımızın damadı Berat bey Albayrak firması altında bu sektöre giriyormuş, onların önü açılsın diye diğer firmalar tasfiye edilmiş’ Deniliyor ki: ‘Bu sektörü kendilerine yakın olan, İskenderpaşa cemaatinden olan, biri İsmailağa cemaatinden olan Emin Evim, Fuzul ev gibi derneklerin önlerini açtılar, onları tekelleştirmek istediler, diğer firma sahipleri kabul edilemedi.’ Deniliyor" diye konuştu.

26 EKİM’DE MECLİSE GELECEKLER

Evim Mağdurlar Platformu olarak 26 Ekim’de Meclis’e geleceklerini ve seslerini duyurmaya çalışacaklarını söyleyen Kaya, "Bir tek imzada birkaç şirketin on milyarlarca dolar vergisini silebilen insanlar bizi de duysunlar. Neden bu mağduriyetleri yaşatmak istiyorlar? Neden sürdürülmek istiyorlar? Faaliyetteki şirketlerle anlaşmalar mı var? Faaliyete devam eden şirketler tasfiye olanların hepsini dolandırıcılıkla itham ediyorlar, firmalardan işini düzgün yapanlar vardı. Onbinlerce kişi teslimat almıştı, ben bu firmalardan birinde araba teslimatımı aldım Tasarruf Evim’den çokta memnundum. Bir başka firmaya ev başvurusu yapmıştım ama oradan mağdur oldum, teslimat alamadım" diye kaydetti.

MAĞDURİYETLERİNİZİ DUYURUN

Mağduriyetlerin duyurulması gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu da, "Maalesef ki öyle bir hal var ki Türkiye’de mağdurların kendisi bile mağduriyeti ile ilgili uğraşmıyor, bırakıyor başkası kendisi adına bu işi halletsin diye bekliyor, eğer böyle yaparsanız zalimlik yapan, zulmeden sizin paranızla birtakım oyunlar çeviren firmalar ve iktidar yetkililerini gayet rahat bir şekilde bırakmış olursunuz" dedi.
 
Gergerlioğlu’nun ikinci konuğu ise 14 Ekim 2020 tarihinde gittiği Kazakistan’da iş kazası geçiren Mendere Kış, yaşadığı mağduriyetlerini anlattı. Fettah Tamince’nin sahip olduğu Sembol İnşaatın Kervansaray projesi için Kazakistan’da gittiklerini anlatan Kış, gider gitmez pasaportlarına el konulduğunu, bir ay sonra ödemelerde aksamalar başladığını vurguladı.

67 GÜN SONRA İNŞAATTAN DÜŞTÜM

Kış, "Pasaportlarımızı istedik, verilen sözler tutulmuyor, bu şartlarla anlaşmamıştık, böyle çalışmak istemiyoruz dedik. Bize verilen cevaplar: ‘Size çalışma izniniz 3 aylığına alınmış, sigortalarınız Türkiye’de 3 aylığına yatırılacak. Giderseniz 6 Bin TL masrafınız var, parayı verin, biletinizi kesin gelin ofisinize pasaportunuzu alın gidin. 3 ay dolmadan gidemezsiniz’ dediler. 67 gün sonunda dış cephe iskeleden düştüm. Her iki ayağımda da kırıklar oluştu, topuklarda dağılma var. Acılar içindeydim, 5 gün boyunca bekledim 5 günün sonunda beni 3 refakatçiyle Türkiye’ye gönderdiler. Türkiye’ye geldiğimde bizleri organize edip gönderen Van Çaldıran’lı iş adamı TEKA İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Baran İlkhanı tarafından ve ortağı ile İstanbul’da karşılandım" diye konuştu.

‘MAHKEMELERİ SATIN ALACAKLARINI SÖYLÜYORLAR’

Özel hastaneye götürüldüğünü ve işverenler tarafından ameliyat edileceği sözü verilmesine karşın ameliyata iki gün kala kimseye ulaşamadığını aktaran Kış, şöyle devam etti: "Platin parası için 45 Bin TL istiyorlardı. O parayı da karşılayamadığım için durumum müsait olmadığı için tedavi ve ameliyat olamadım, sakat kaldım, o gün bugündür muhatap bulamıyorum. Sembol İnşaat Fettah Tamince’nin yetkilileri bana ulaştılar. Davadan vazgeçmemi istediler, davadan vazgeçmem için bende var olan engelli özürlü programı istediler, hastaneye gitsin engelli oranı varsa alsın dediler. Ona göre avukatlar hesaplama yapsınlar varsa bi hakkım engelli ya da tazminat hakkım hesaplamayı yapıp davadan vazgeçmemi istediler. Tabi bunun yanında tehditte ediyorlardı. Uluslararası büyük bir firma, evime geliyorlar, 45 Bin TL bazen 70 Bin TL teklifte bulunuyor. Kabul edecek, kabul etmeyince de olmayan bir suçtan içeri atacaklarını ve bütün mahkemelerini satın alacaklarını söylüyorlar. 5 çocuğum var. 3 aya yakın çalıştım ama aylık yevmiyelerimi de alamadım. İş verenlerden istedim vermediler. Günübirlik geçinebiliyorum, herhangi bir gelirim yok. Bekliyorum. Yapacak çok bir şey yok."

TEHDİTLERE DAİR KAYITLAR VAR

Tamince ve ortakları tarafından olmayan bir suç ile cezaevine atılmakla tehdit edildiğini kaydeden Kış, "Ortakları bizi Türkiye’ye gönderen kişi geçen telefonda da sözlü olarak bana söyledi, kayıtları da bende duruyor. Yetkililer bana ulaşırsa paylaşırım kendileri ile, saati dakikası ile bana: ‘Sembol İnşaat’ın avukatları bana yalancı şahitlik yapacaksın, olmayan bir suçla bunu içeri atacağız. Bu kişi Menderes bize dava açarsa olmayan bir suçla dava açacağını söylediler.’ Bu tür tehditlerle geliyorlar, uzlaşmak için 70 Bin TL teklifinde bulundular. Bunu da iki taksitle 45 gün sonra böleceklerini söylüyorlar. Mağduriyetime karışmayacaklarını, sağlık giderlerini karşılamayacaklarını söylediler. Fettah Tamince’nin gerçek anlamda haberi var" ifadelerinde bulundu.

"Devlet nerede? İktidar nerede?" sorularını yönelten Gergerlioğlu, hak ihlallerini gündeme getirmeye devam edeceklerini belirtti.

Öne Çıkanlar