İşçilerden çağrı: Dardanel ürünlerini boykot edin

İşçilerden çağrı: Dardanel ürünlerini boykot edin
'Bu uygulamanın adını da cilalamışlar: kapalı devre çalışma sistemi demişler! Oysa bunun adı çalışma kampıdır.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Dardanel fabrikasında hayata geçirilen kapalı devre üretim sistemini protesto eden işçiler, bu uygulama son bulana kadar mücadele edeceklerini söyleyerek, yurttaşları Dardanel ürünlerini boykot etmeye çağırdı.

İşçiler, Dardanel fabrikasındaki çalışma kampı koşullarını firmanın İstanbul Tarabya'da bulunan genel müdürlüğü önünde bir araya gelerek protesto etti. "Sömürü her yerde, çözüm devrimde", "Dardanel işçisi yalnız değildir, çalışma kamplarına son" yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık, "Dardanel işçisi yalnız değildir" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atılırken, "Ton ton ton sömürüye son", "Patronlarla ne aynı gemide ne de aynı sofradayız" dövizlerini taşındı. Eyleme birçok işçi katılırken yoldan geçen araçlar destek verdi

'ÇALIŞMA KAMPI'

Basın açıklamasını işçiler adına Merve Yetkin okudu. Toplanma nedenlerinin Dardanel fabrikasının salgını fırsata çevirerek kurduğu çalışma kampı olduğunu söyleyen Yetkin, fabrikanın 1570 işçiyi fabrikada tutma kararı aldığını belirtti. İzinde ve karantina da olan işçilerin de öğrenci yurtlarına yerleştirildiğinin altını çizen Yetkin, "Bu uygulamanın adını da cilalamışlar: kapalı devre çalışma sistemi demişler! Oysa bunun adı çalışma kampıdır" dedi.

'ANAYASAYAL SORUMLULUĞUNUZU YERINE GETIRIN

Yapılan uygulamanın işçilerin sağlığını tehlikeye atmak olduğunu söyleyen Yetkin, yapılan uygulamanın Anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. İşçilerin bir yandan ekonomik krizin bedelini öderken bir yandan da salgına karşı sağlığını koruma mücadelesi verdiğini belirten Yetkin, "AKP iktidarı krizin bütün yükünü işçilere yıkarken, Covid-19'la mücadele adi altında bütün kamu kaynaklarını, işçilerin işsizlik fonunu sermayeye peşkeş çekmektedir" diye belirtti.

Şirket yetkililerinin, "Bize bu sistemi resmi makamlar önerdi, bize tebliğ etti" dediğini hatırlatan Yetkin, "Buradan o resmi makamlara sesleniyoruz. Sermayenin karını koruma derdine düşeceğinize anayasal sorumluluğunuzu yerine getirin ve isçi sağlığına düşman uygulamalara karsı gerekeni yapın" diye seslendi.

'EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'

Dardanel işçilerinin sesini duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Yetkin, eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, ilk adım olarak bütün yurttaşları Dardanel ürünlerini boykot etmeye çağırdı. Yetkin, "Madem Dardanel işçi arkadaşlarımızın sağlığı pahasına üretim yapıyor, biz de Dardanel tüketmeyerek gerekli cevabı vereceğiz. Dardanel çalışma kampı son bulasıya kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" şeklinden konuştu.

Açıklama yapılan konuşmaların ardından son buldu.

Öne Çıkanlar