IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu konferansında ABD'den çağrı: Vatandaşlarınızı geri alın

IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu konferansında ABD'den çağrı: Vatandaşlarınızı geri alın
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Roma'da düzenlenen IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu konferansında yaptığı konuşmada, 'Durum sürdürülebilir değil. Sonsuza dek böyle süremez' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Irak ve Suriye'de tutuklu yabancı IŞİD militanlarının vatandaşı oldukları ülkelere iade edilmesi gerektiğini söyleyerek müttefiklere çağrı yaptı.

İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu konferansında yaptığı konuşmada Blinken, "Durum sürdürülebilir değil. Sonsuza dek böyle süremez" dedi.

Guardian’ın haberine göre isim vermeden özellikle Fransa ve Birleşik Krallık’a seslenen Blinken, "ABD, koalisyon ortakları dahil diğer ülkelere vatandaşlarını ülkeye kabul etme, rehabilite etme ve uygun durumlarda yargılama çağrısı yapmaya devam ediyor" diye konuştu.

Avrupa’da özellikle sık sık radikal İslamcıların saldırılarına maruz kalan Fransa ve Birleşik Krallık, vatandaşı olan IŞİD'lileri geri almaya mesafeyle yaklaşıyor.

Blinken konuşmasında İtalya ve Kazakistan’dan vatandaşlarını geri alarak rehabilite etmeleri nedeniyle övgüyle söz etti. IŞİD karşıtı koalisyonun önemli başarıya imza attığını ancak hâlâ yapılması gereken işler olduğunu kaydeden ABD’li bakan, IŞİD'in Irak ve Suriye'de büyük saldırılar düzenleme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab da konferanstaki konuşmasında Irak ve Afganistan’daki askeri yenilgilerin ardından IŞİD’in Afrika’da güçlenmeye başladığı uyarısında bulundu. Raab, Çad Gölü çevresine IŞİD’le mücadeleye destek için 12,6 milyon sterlin (153 milyon TL) yardımda bulunacaklarını bildirdi.

Konferans öncesinde YPG'nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) yöneticisi Mazlum Kobani, koalisyona çağrı yaparak kuzey Suriye’deki kamplarda tutulan yabancı IŞİD savaşçılarının ülkelerine gönderilmesi için yardım istemişti.  

QSD’nin kontrolündeki bölgelerde tutulan IŞİD savaşçılarının sayısı 10 bini geçiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün martta yayımladığı bir rapora göre QSD, 60 ülkeden IŞİD’le bağlantılı 60 bini aşkın kadın ve çocuğu da kamplarda tutuyor.

Öne Çıkanlar