İslam ve sol, mücadeleyi ortaklaştırmayı tartışacak

İslam ve sol, mücadeleyi ortaklaştırmayı tartışacak
Birbirlerinin karşıtı gibi gösterilen İslam ve sol, mücadeleyi ortaklaştırmanın yolunu 2'inci İslam ve Sol Çalıştayı'nda arayacak.

ARTI GERÇEK - Türkiyer'nin iki tarihsel gerçeği İslam ve Sol uzun yıllar birbirine karşıt iki görüş olarak sunuldu.

Ta ki, 2012 yılının 1 Mayıs'ına kadar. O sene İlahiyatçı yazar, düşünür ve antikapitalist müslüman İhsan Eliaçık'ın sisteme yönelik 'Abdestli Kapitalizm' eleştirisinden etkilenen devrimci İslamcı gençler, 'Allah, Ekmek, Özgürlük',  'Mülk Allah'ındır pankartı, ayetler ve hadisler eşliğinde Taksim'e yürüdü. 

O günden sonra İslam ile sol, Gezi direnişinde, işçi grevlerinde ve Ramazan ayında kurulan yeryüzü sofralarında bir araya geldi.

Medya ve sosyal medyada da büyük bir ilgiyle takip edilen İslam ve sol ortaklaşması geçtiğimiz yılın Ocak ayında gerçekleştirilen İslam ve Sol Çalıştayı'nda, mücadelenin ortaklaştırılmasının yollarını tartıştı.

2'inci İslam ve Sol Çalıştayı,  birikiminin konuşulması, etkileşime girmesi ve ezilenlerin kurtuluş mücadelesi kulvarında yan yana gelmenin yeni olanaklarını tartışmak ve en önemlisi  bir yol bulabilmek amacıyla 25-26 Ocak tarihleri arasında yeniden bir araya geliyor.

ELİAÇIK: KUTUPLAŞMALARIN HAT SAFHAYA ULAŞTIĞI ORTAMDA TARİHİ BİR ÇALIŞTAY OLACAK

İlahiyatçı yazar, düşünür ve antikapitalist Müslüman İhsan Eliaçık'ı, 2. İslam ve Sol Çalıştayı'nı önemini ve gerekçelerini Artı gerçek'e şu ifadelerle özetledi:

"Bu çalıştayların  kalıcılaşmasını ve giderek kurımsallaşmasını umuyoruz. Bundan böyle Türkiye bu çalıştayları her yıl görecek. Kutuplaşmaların haf sayfaya  ulaştığı böylesi bir ortamda tarihi bir çalıştay olduğunu düşünüyorum."

ÇALIŞTAYIN YÜZLEŞMELER BÖLÜMÜNÜN EN ÖNEMLİ KONUSU KOMÜNİZMLE MÜCADELE DERNEKLERİ

Anti kapitalist Müslüman İhsan Eliaçık'ın kurduğu İstanbul Balat'taki İnşa kültürevi'nde düzenlenecek çalıştayda iki gün boyunca, Zenc, Karmati, Babailer ve Şeyh Bedreddin olaylarındaki tarihsel tecrübeler, İştirakiyyun, Sultan Galiyev, Ali Şeriati, Hikmet Kıvılcımlı'nın mücadeleleri ışığında çağdaş tecrübeler tartışılacak.

İhsan Eliaçık'ın açılış konuşmasını yapacağı 2. İslam ve Sol Çalıştayı'na Cemal Bozkurt, Celal Başlangıç, Erol Dündar, Elif Çelik, Ertuğrul Cesur, Faik Bulut, Kemal Bülbül, Namık Kaya,Cemil Kılıç, Çağdaş Balcı, Hasan Durkal, Ümit Aktaş, Alpkan Birelma, Abdullah Demir, Kadircan Mendi ve Levent Gültekin konuşmacı olarak katılacak.   

Zeynep Algı, Emre Ergül, Rahime Kahraman ve Billur Arslan'ın moderatörlüğünü yapacağı oturumların 'Karşılaşmalar - Yüzleşmeler' bölümünde, solu İslam'a karşı düşmanlaştıran Komünizmle Mücadele Dernekleri ve İslam'ı bir katliam gerekçesi haline getiren Maraş, Çorum ve Madımak Katliamları tartışılacak.

25-26 Ocak tarihlerinde Balat'taki İnşa Kültürevi'nde başlayacak 2'inci İslam ve Sol Çalıştayı'nın en önemli konularından bir de 'İslam, Kadın ve Sol' olacak.

 

 

Öne Çıkanlar