'Kabede yanyana ama üniversitede yasak'

'Kabede yanyana ama üniversitede yasak'
Sosyal medyada bir tartışma olarak başlayıp kısa sürede kampanyaya dönüşen 'İslamın kızına kız üniversitesi açılsın' talebine en aklı selim tepki yine kendi mahallelerinden geldi.

GÜNCEL - Kadınlara ayrı otobüs, metroda ayrı vagon uygulamasının ardından şimdide kadınlara ayrı üniversite tartışılıyor.

Farklı zamanlarda bir çok kez gündeme gelen ‘Kızlara ayrı üniversite’ tartışması bu sefer sosyal medya alemlerinden yükselip kısa sürede tüm medyayı sardı.

Hüküm Dergisi yayın yönetmeni İhsan Şenocak’ın twitter üzerindenbaşlattığı "İslamın Kızına Kız Üniversitesi"n tartışması kısa sürede bir kampanyaya dönüştü.

 

 

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, tartışmayı ‘karma eğitimin zararları’ başlığıyla teknik bir alana taşımaya çalışsada, İhsan Şenocak ve islamcı çevrelerin ‘Tarihçi yazar’ olarak nitelendirdiği Kadir Mısırlıoğlu gibi isimler talebi çok sert ifadelerle savundu.

 

 

'İKNA EDİCİ DEĞİL İHTİYAÇ OLDUĞU AŞIRI ŞÜPHELİ'

Tartışmaya ilişkin en aklı selim ses ise yine Yeni Şafak yazarlarından Yaşar Taşkın Koç’tan geldi.

"Çocuk sesleri arasında" başlıklı yazısında Twitter’da başlayan kız çocukları için üniversite tartışmasına itirazını dile getirdi. ‘Kız çocukları için üniversite’ talebine destek kadar itirazların da yükseldiğini belirten Koç, son zamanlarda artan 'kadın', 'kız', 'evlilik', 'imama nikahı'  tartışmalarının üzerine bu tartışmanın hiç hoş olmadığını ve ikna edici bulmadığını söyledi:

"Benim ne düşündüğümün bir anlamı olmadığını sosyal medya bağırıyor. Gece gece kız çocukları için bir üniversite talebi Twitter’da birinci sıraya oturuyor. Talep kadar itirazlar da yükseltiyor. Son zamanlarda artan kadın, kız, evlilik, nikah tartışmalarının üzerine hiç hoş durmadığı belli bu talebin. Gerekçesi ikna edici değil. İhtiyaç olduğu aşırı şüpheli."

'KABE'DE YANYANA DURMAK SERBEST AMA SOKAKTA YASAK'

Koç, tartışmanın içinde barındırdığı çelişkileri, verdiği Kabe örneğiyle de görünür hale getirdi:

"En çok şaşırdığım şeylerden biri Kabe’nin etrafında kadın erkek çocuk yaşlı her milletten insanın yanyana ibadet edebilmesi, kadınların sizin önünüzde namaza durabilmesi fakat hemen dışarıda, caddede otomobil sürmelerinin yasak olmasındaki çelişkiydi. O yüzden, kadın erkek arasındaki toplumsal ilişkinin sınırlarını neyin ne zaman nasıl belirleneceği meselesi dini açıdan da hangi otoritenin yetkisinde acaba ve kimin dediği ne kadar doğru?"

'KARMA SİSTEM BİNLERCE NİTELİKLİ  BİLMİNSANI KIZ YETİŞTİRDİ'

Yaşat Taşkın Koç, Yeni Şafak gazetesindeki yazısında, karma eğitim sisteminin, nitelikli, dürüst binlerce bilim insanı kız öğrenci yetiştirdiğini  hatırlattı.

"Son zamanlarda artan kadın, kız, evlilik, nikah tartışmalarının üzerine hiç hoş durmadığı belli bu talebin. Olabilir, böyle bir talep de gelebilir ama bunun aşırı şahsi bir şey olup olmadığı koca bir üniversite açılacaksa netleştirilmeli. Gerek kendi tarihimiz gerek Anadolu’daki töreler gerek Cumhuriyet boyunca üniversite eğitiminin kendi geçmişi 2017 Ağustosunda bu isteği "nerden çıktı şimdi" diye dudak bükerek karşılamamıza sebep oluyor.

'DOKTOR OLDU İYİLEŞTİRDİ, MÜHENDİS ODU EVİMİZİ YAPTI'

ODTÜ, Koç, Bilkent, Galatasaray, Hacettepe, Boğaziçi gibileri ‘bugün’ ve daha nicesi ‘dün’ karma eğitimle onca başarıyı yakaladı, yakalamaya devam ediyor. Bu okullardan ahlaklı, nitelikli, dürüst binlerce kız öğrenci yetişti, bilim insanı oldu, yüzümüzü ağarttı, hocamız oldu bizi yetiştirdi, doktor oldu iyileştirdi, mühendis oldu evlerimizi dükkanlarımızı yollarımızı yaptı, sosyal bilimlerde nice yol gösterdi."

Öne Çıkanlar