İstanbul Barosu'ndan Pazarkule Sınır Kapısı raporu

İstanbul Barosu'ndan Pazarkule Sınır Kapısı raporu
İstanbul Barosu günlerdir mültecilerin bekleyişte olduğu sınıra gitti.

ARTI GERÇEK- İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Pazarkule Sınır Kapısı Ziyareti Raporu'nu açıkladı. İnsan Hakları Merkezi Mülteci Hakları Alt Çalışma Grubu heyeti söz konusu bölgedeki duruma ilişkin gözlemlerini aktardı.

Türkiye'nin İdlib'deki saldırının ardından mültecileri politika malzemesi olarak Avrupa'ya göndermek için sınır kapısını açmasının ardından çeşitli milliyetlerden mültecilerin sınırı geçmek için Edirne'ye yöneldi. 

İstanbul Barosu yaşanan hak ihlallerini gözlemlemek için 1 Mart'ta heyet görevlendirdi. Heyetin gözlemlerine göre iki bin civarında göçmen sınırda bekliyor. 

Heyet, "Bekleyenierin çoğunluğunun Afganistan, İran ve Pakistan vatandaşı olduğu ama grupta Suriye, Nijerya, Kamerun'dan gelen kişilerin de olduğu ve bu kişilerin Türkiye'nin her yerinden gelen kayıtlı ve kayıtsız sığınmacılardan oluştuğu tespit edilmiştir " dedi. Yunanistan polisinin, yoğun bir şekilde biber gazı, ses bombası atarak ve tazyikli su sıkarak bekleyen gruba saldırdığı belirtildi.

ACİL İHTİYAÇLAR

Raporda mültecilerin şartlarına ilişkin ise, "Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu insanların üzerlerini kapatacak bir şey olmadan nemli ve soğuk zeminde oturdukları, uyudukları ve ısınmak için etraftan topladıkları odunlar ile ateş yaktıkları gözlemlenmiştir. Sivil toplum kuruluşları yiyecek dağıtımı yapmaktadır fakat alanda yeterli gıdanın olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca alan hijyen açısından kötü durumdadır ve güvenlik riskleri taşımaktadır. Alana mobil tuvalet getirilmiştir. Fakat bu tuvalet yetersizdir ve önünde uzun kuyruklar oluşmaktadır. Alanda iki ambulans beklemektedir ve yaralananlara destek sağlamaktadır. İhtiyaç durumunda alana dışarıdan da ambulans desteği sağlanmaktadır" denildi.

Raporda acil ihtiyaç olarak, gıda, hijyen malzemesi, tıbbi maske, mobil tuvalet, battaniye, kıyafet, çocuk maması ve çocuk bezi sıralandı.

'FRANSA VE ALMANYA'YA GİTMEK İSTİYORLAR'

Raporda heyetin görüştüğü mültecilerin çoğunun amaçlarının Fransa ve Almanya'ya gitmek olduğu ifade edilerek, "Halihazırda Türkiye'de kayıtlı olan sığınmacılar özellikle Türkiye'de çalışma iznine erişimde yaşadıkları sorunlar sebebiyle ülkeden gitmek istediklerini ifade etmişlerdir" denildi.

Yunanistan polisinin sınırı geçmek isteyenlere müdahalesine dair, "Yunanistan tarafından yapılan saldırılarda özellikle çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği ve birçok kişinin gaz fişekieri ile  yaralandığı aktarılmıştır. Ayrıca kara sınırından geçiş yapmayı başaran ve Yunan polisi tarafından yakalanan 200-250 civarında kişinin sopalarla dövülerek, paraları, telefonları ve ayakkabı bağcıklarını alınarak araçlarla Türkiye tarafına geri itildiği kaydedilmiştir" gözlemleri belirtildi.

'DÜZENSİZ GÖÇ TEŞVİK EDİLMEMELİ'

Sınır kapılarının açılmasına dair Türkiye'nin sorumluluklarının vurgulandığı raporda, "İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak, öncelikle, yaşam hakkı ve kötü muamele yasağı çerçevesinde, kamu makamlarının sığınmacıların güvenli geçişlerinin sağlanması ve genel olarak düzensiz göçün teşvik edilmemesi noktasındaki sorumluluklarını hatırlatırız" ifadeleri kullanıldı.

Sınırın Avrupa tarafında bulunan devletlerin sorumluluklarına da değinilen raporda,  Avrupa Birliği üyesi devletler gerek 2016 yılında yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması ve sınır politikaları ile gerekse yetersiz yeniden yerleştirme kotaları ile uluslararası iş birliği ve sorumluluk paylaşımına aykırı hareket etmektedir. Bu  durum halihazırda  milyonlarca sığınmacının sorumluluğunu üstlenmiş olan Türkiye'nin bu alandaki yükümlülüklerini kaçınılmaz olarak artırmaktadır" denildi.

 

Öne Çıkanlar