'İstanbul'da sonucu AKP ve CHP dışındaki aktörler belirleyecek'

'İstanbul'da sonucu AKP ve CHP dışındaki aktörler belirleyecek'
AKP'nin İstanbul’da yüzde 40-42 bandında kilitlendiğini belirten Sedat Ergin, yaşamsal sorunun, MHP tabanının Binali Yıldırım’a destek verip vermeyeceği olduğunu söyledi.

31 Mart yerel Seçimlerinin en kritik geçecek şehrinin İstanbul olacağını söyleyen Hürriyet gazetesi yazarlarından Sedat Ergin bu günkü yazısında, İstanbul’daki yerel seçimlerin, bu güne kadar ülkedeki siyasi gidişatın doğrultusunu belirleyen stratejik sonuçlar doğurduğunu 'tespit' ettikten sonra İstanbul’daki seçimi diğer illerden ayıran etkenlerini sıralayan Ergin, "Bu seçimde İstanbul’daki kayıtlı seçmen sayısı 10 milyon 560 bin 608. Türkiye’de  bu seçimde kayıtlı toplam seçmen sayısının 57 milyon 56 bin olduğu dikkate alınırsa, ülkedeki her 100 seçmenden 18’i İstanbul’da oy kullanacaktır. Aldığı yoğun göç olgusu ışığında İstanbul’u Türkiye’nin küçük bir ölçeği olarak kabul edersek, bu ilde sandıkta beliren tablo Türkiye genelindeki siyasi güç dengesini okumak açısından da önemli bir gösterge oluşturuyor" dedi.

'İSTANBUL'DA SONUCU AK PARTİ VE CHP DIŞINDA AKTÖRLER BELİRLEYECEK'

Bu hatırlatmaların ardından AKP ile CHP'nin 31 Mart’ta nasıl bir siyasi destek zemininde yarışa gireceğini de değerlendiren Sedat Ergin, AK Parti ile başlayalım desede sadece AKP'nin avantajlarını ve dezavantajlarını sıraladı.

'Cumhur İttifakı’ açısından sorulacak yaşamsal sorunun, AKP'yi blok olarak destekleyen MHP tabanının aynı desteği Binali Yıldırım’a verip vermeyeceği olduğunu söyleyen Ergin, "Cumhurbaşkanlığı seçimindeki şekillenen kalıbın kendisini aynen tekrarlaması halinde Binali Yıldırım’ın işi kısmen kolaylaşacaktır" tespitinde bulundu:

"AK Parti ile başlayalım. İktidar partisi, 2011 genel seçiminde İstanbul’da aldığı 3 milyon 916 bin oydan sonra -olağanüstü koşullarda gerçekleşen 1 Kasım 2015 seçimindeki 4 milyon 381 bin oy istisna olarak alınırsa- hiçbir genel seçimde bu rakamın üstüne çıkamamıştır. Örneğin, geçen yıl yapılan 24 Haziran seçiminde AK Parti’nin bu ilde aldığı 3 milyon 882 bin oy, 2011 seçimindeki 3 milyon 916 bin oyun 34 bin kadar altındadır. İstanbul’da seçmen sayısının bu iki seçim arasında 1 milyon 176 bin arttığı hesaba katılırsa, AK Parti’nin oyu aslında reel olarak buradaki farkın da üstünde bir oranda gerilemiştir. Nitekim bu partinin İstanbul’da sandıktaki oranı yüzde 49.35’ten yüzde 42.41’e inmiştir.

'CUMHUR İTTİFAKI İÇİN YAŞAMSAL SORU, MHP'NİN AKP'YE VERDİĞİ BLOK DESTEĞİ, BİNALİ YILDIRIM'A VERİP VERMEYECEĞİDİR' 

AK Parti’nin yakın zamanda İstanbul’da yaşadığı en büyük sıkıntı 2017 anayasa referandumunu ‘ret’ cephesine kaybetmesiydi. Referandumda bu ilde ‘hayır’ oyları ‘evet’ oylarına yaklaşık 250 bin kadar üstünlük sağlamıştır. AK Parti’nin güçlü olduğu birçok ilçede ‘evet’ oyları AK Parti’nin 1 Kasım 2015’teki oyunun bile gerisinde kalmıştır. Özetle, AK Parti’nin 2010’lu yılların ortalarından itibaren İstanbul’da yüzde 40-42 bandında kilitlendiğini söylemek hata olmaz.

2018 Haziran ayı genel seçimindeki güç dengesi esas alındığında, İstanbul’da AK Parti+MHP toplamı kâğıt üstünde yüzde 50 eşiğinin biraz üstünde görünüyor. Bu, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde İstanbul’da aldığı ‘mutlak’ yüzde 50 oranıyla neredeyse kesinlik içinde örtüşüyor. Burada ‘cumhur ittifakı’ açısından yaşamsal soru, AK Parti’nin yanı sıra MHP tabanının blok olarak desteğini Binali Yıldırım’a verip vermeyeceği meselesinde karşımıza çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki şekillenen kalıbın kendisini aynen tekrarlaması halinde Binali Yıldırım’ın işi kısmen kolaylaşacaktır.

'BAHÇELİ'NİN İYİ PARTİ'YE KAPTIRDIĞI OY AÇIĞI, AKP'YE GELEN TEPKİ OYLARIYLA KAPANDI'

MHP’nin İstanbul’daki oyu geçen 8 yıl zarfında genelde 7.5-9.5 bandında seyretmiştir. Devlet Bahçeli’nin partisi son seçimde İstanbul’da İYİ Parti’ye belli miktarda bir oy kaptırmış olsa da AK Parti’den kendisine gelen tepki oylarıyla bu açığı kapatabilmiştir. MHP’nin İstanbul’daki bir avantajı AK Parti tabanının yönelebildiği ikinci adres olabilmesindedir. Son seçimde AK Parti’nin bu ilde geleneksel olarak güçlü olduğu Sultanbeyli ve Arnavutköy gibi bazı ilçelerde gerilerken MHP’nin oyunu arttırabilmiş olması bu yönelişin açık bir kanıtıdır."

'İSTANBUL’DA  İLK KEZ YERELDE İTTİFAKLAR YARIŞIYOR'

31 Mart'taki seçim yarışının AKP ve MHP’nin desteklediği Binali Yıldırım ile CHP-İYİ Parti ittifakının desteklediği Ekrem İmamoğlu arasında geçeceğini söyleyen Ergin, bu seçimlerde İstanbul'da ilk kez yerel ittifaklar yaşandığına da dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar