İşten çıkarma yasakları sona erdi, 2 bin 500 THY çalışanı işten çıkarıldı

İşten çıkarma yasakları sona erdi, 2 bin 500 THY çalışanı işten çıkarıldı
Türk Hava Yollarında, normalleşme sürecinde işe geri dönüş için hazırlanan protokolü kabul etmeyenlerin işine son verildiği belirtildi.

"Normalleşme" ile birlikte işten çıkarma yasağının sona ermesiyle birlikte havacılık sektöründe işten çıkarmaların başladığı belirtildi.

T24'ten Adil Ergin Bağcı'ya konuşan bir THY çalışanı, işe geri dönüş için protokolü kabul etmeyenlerin işine son verildiğini, kendisi ile birlikte yaklaşık 2500 çalışanın işten çıkarıldığını belirtti.

Durum hakkında bilgi veren çalışan, "Protokol ile bizi baskı altında bırakarak 'işten atılacağımız' korkusuyla manipüle ettiler. Kabul etmeyince iş akdimize son verdiler. Kredilerimizi ödeyemiyoruz. Herkes arabalarını sattı. Önce maaşları yarı yarıya düşürdüler, sonra da protokolü kabul etmeyince işten çıkardılar. Hepimiz perişanız" dedi.

İŞTEN ÇIKARILANLARA MESAJ

Habere göre işten çıkarılan personele kurum tarafından şu mesaj gönderildi:

"Küresel Covid pandemisinin yarattığı zorlayıcı ekonomik nedenlerden dolayı, 01.09.2020 tarihinden geçerli olmak üzere tüm çalışanlarımızın maaşları yeniden düzenlenmiştir.  Dolayısıyla iş sözleşmelerinde önemli değişikliklere neden olmuştur.

Bu düzenlemeye ilişkin olarak yetkili İşçi Sendikası ile '26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Küresel Covid-19 Pandemi Koşullarına Uyumuna İlişkin Protokol' konusunda karşılıklı mutabakat sağlandı.

'Maaş Güncelleme Bildirimi' konulu ekli belge tarafınıza gönderilmiştir ve yasal süre içinde yazılı onayınız istendi.

Geçerli ve mücbir sebeplerden kaynaklanan esaslı değişikliği onaylamadığınız için, 01.07.2021 tarihinden itibaren 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesi uyarınca iş sözleşmeniz kıdem ve ihbar tazminatı ile feshedilmiştir."

YASAK KALKTI İŞİNE SON VERİLDİ

İşten çıkarılan çalışan, "Pandemiden önce yaklaşık 8 bin lira net maaş alıyordum. Üçüncü ayda ikramiye oluyor ve 3 ayda bir 11 bin lira şeklinde alıyordum. Eylül 2020 tarihinde bize atılan mailde kabin maaşlarının yüzde 30, kokpit maaşlarının yüzde 50 belirsiz süreyle düşürüleceği, kabul etmezsek ihbar ve kıdem tazminatlarımız verilerek işten istifa etmiş sayılacağımız belirtildi. Ben bunu kabul etmedim, süresiz ücretsiz izne çıkarıldım. İşten çıkarılma yasağı bittiği bugün iş akdime son verildi. Tazminatımın da 6 gün içinde ödeneceği mail yoluyla iletildi" ifadelerini kullandı.

Çalışan "Bizi baskı altında bırakarak 'işten atılacağımız' korkusuyla bizi manipüle ettiler. İmzalamayanlar da işinden oldu" diye konuştu.

Kokpitten bir çalışan ise, protokolü kabul etmeyen yabancı pilotların iş akdinin fesh edilmediğini ve tekrardan işe çağrıldığını fakat protokolü kabul etmeyen Türkiye vatandaşı pilot ve kabin personelinin işten çıkarıldığının bilgisini verdi.

'GERİDE KİMSEYİ BIRAKMAYACAĞIZ' DEMİŞTİ

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 2021'in ocak ayında verdiği röportajda işten çıkarmalarla ilgili "Dünya genelinde şirketler işten çıkarma yaparken THY, 'geride hiç kimseyi bırakmamak' sözünün tam anlamıyla hakkını verdi. Bu süreçte çalışma arkadaşlarımızın tamamıyla yola devam edebilmenin tercihini yaptık. Bu tercihimizi kriz bitene kadar değiştirmeyi düşünmüyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar