İÜ Devlet Konservatuarı'nın Göztepe’ye taşınma kararına karşı öğrencilerden eylem: Kabul etmiyoruz

İÜ Devlet Konservatuarı'nın Göztepe’ye taşınma kararına karşı öğrencilerden eylem: Kabul etmiyoruz
Konservatuarın Göztepe'de bulunan bir alana taşınacak olmasına tepki gösteren öğrenciler, 'Okulun öznesi olan öğrencilere fikrini belirtme imkanı sunulmadı' sözleriyle tepki gösterdi.

Yağmur KAYA 


ARTI GERÇEK- İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencileri, Kadıköy Rıhtımda bulunan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın öğrencilere sorulmadan taşınması kararına tepki göstererek Kadıköy Rıhtım'da basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamaya, Boğaziçi Dayanışması, Marmara Üniversitesi Dayanışması, Yıldız Dayanışması, Mimar Sinan Üniversitesi (MMSG), İstanbul Üniversitesi Dayanışması, Koç Üniveristesiler Dayanışması ve MAU Dayanışması destek verdi. Öğrenciler, açıklama öncesi sanat çalışmalarını sunarak protesto gerçekleştirdiler.

'YAPILAN İTİRAZLARA BİR CEVAP ALAMADIK'

Basın açıklamasını Ekim Deniz okudu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri ve hocalarına  sorulmadan okullarının taşınacak olmasına karşı seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini belirten Deniz, Haldun Taner Sahnesi ile paylaştığı Hal Binasının restorasyonu planı dahilinde okulun temelli taşınacağı bilgisini paylaştı.

Kararı öğrendikten hemen sonra öğrenciler olarak bir inisiyatif oluşturduklarını ve sürecin takipçisi olmaya başladıklarını ifade eden Deniz, "Okulumuzun taşınma haberini internet üzerinden öğrenmenin üzüntüsü ve kızgınlığı içerisinde belediyeye ulaşabileceğimize inandığımız her türlü kanaldan iletişime geçmeye ve kararın netliği ve durumu hakkında bilgi almaya calıştık. Bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne onlarca mail, Beyaz Masa'yaya şikâyet gerçekleştirmeye çalıştık. Ne büyükşehir belediyesinden ne de büyükşehir belediyesinin iletişim kanallarından, alınan karar üzerine bir bilgi ve yapılan itirazlara bir cevap alamadık" dedi. 

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın Göztepe'de bulunan yerleşkeye taşınacağını söyleyen Deniz,  yerleşkenin bir sanat eğitiminin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi ve "Arkadaşlarımız tarafından bizzat Göztepe'ye gidilerek görülmüştür. Alınamayan cevaplara karşılık olarak başlattığımız kamuoyu çalışmalarında bizimle olduğunu gördüğümüz sanatçılara ve öğrenci dayanışmalarına teşekkür ederken, kamuoyuna henüz bir açıklamada bulunmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve başkanına şu soruyu soruyoruz: Neden düzenlenen yarışmada seçildiği gibi hal binasının restorasyonun da korunacak olan konservatuarımızı 2016 yılında onaylamış başka bir projeye dönerek kapsam dışında alınıyor ve bizi okulumuzdan ediyorsunuz? " diye ekledi. 

İMAMOĞLU'NA SESLENDİ: BİZE DÖNÜŞ YAPIN

Deniz, İBB Başkanı İmamoğlu'na yönelik eleştirilerini dile getirirken konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Sanata ve sanatçıya bilhassa gençliğe değer verdiğini her fıratta dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu görüşme talebimizin olumlu sonuç alacağından ve karşılıklı görüştüğümüz de bu konu hakkında anlaşabileceğimize olan inancımızdan dolayı sürecin başından sonuna tavrımızı her zaman anlaşmaya ve anlamaya açık tuttuk. Ama ne yazık ki bu süreç boyunca hiçbir görüşme talebimize olumlu bir dönüş alamadık, muhattaplarımıza ulaşamadık. Ve okulumuzun hakkında alınan kararların hiçbirinde okulun öznesi olan öğrencilere fikrini belirtme imkanı sunulmamış, görüşlerimiz alınmamıştır. O yüzden başta belirttiğimiz gibi bugün burada haklı taleplerimizi ve isteklerimizi seslenmek için toplandık."

'RESTORASYON SONRASI AYNI YERDE KALSIN'

Deniz son olarak Kadıköy Rıhtım'ın simgesi haline gelmiş İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın eksikleri giderilerek ve ihtiyaçları
gözetilerek yapılacak restorasyon sonrasında aynı yerde kalması çağrısında bulundu ve "Yıllardır sanatımızla tarih yazdığımız binamız en güzel şekilde restore edilerek yeniden konservatuvarımıza bırakılsın" diye kaydetti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar