İYİ Parti’li Okutan: AKP idaresinde kopuşlar var, ‘böyle gitmiyor’ diyorlar

İYİ Parti’li Okutan: AKP idaresinde kopuşlar var, ‘böyle gitmiyor’ diyorlar
İYİ Parti Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Okutan ‘AK Parti tabanında da, idarede de kopuşlar var. Daha ötesi yok. Bir adım sonrası milli mücadele dönemi’ dedi.

Parlamenter sistem panelleri yapmaya hazırlanan İYİ Parti, ‘tek adam rejimine’ karşı harekete geçti. İYİ Parti Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Nuri Okutan, AKP tabanında ve yönetiminde kopuşlar olduğunu belirterrk "Daha ötesi yok. Bir adım sonrası milli mücadele dönemi" ifadelerini kullandı.

3 ilde yaptıkları parlamenter sistem panellerini 24 ayrı yerde daha yapacaklarını anlatan Nuri Okutan, "Bu çalışma Meclis’in 100. yıldönümüne, 23 Nisan’a kadar devam edecek. Milli Egemenlik Haftası’nda bir çalıştayla taçlandırmak istiyoruz" dedi.

‘ANKETLERE SİSTEM SORUSU DA GİRDİ’

Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan Okutan, "Bizim için mühim olan parlamenter sisteme dönüşün Türkiye’de tartışılmasını sağlamak" diyerek ekledi: "Anketlerde daha önce başkanlık sistemi, parlamenter sistem algısını ölçmeye dönük sorular yoktu. Ama şimdi anket soruları arasına bunlar da girdi. Başkanlık sistemine yüzde 50’lerdeki destek bugün yüzde 64 ‘hayır’ oldu. Burada İYİ Parti’nin, genel başkanın katkısı olduğuna inanıyoruz."

‘TEK ADAM’IN ‘ŞAHSIM’ AŞAMASINDAYIZ’

Yeni sistemin 1.5 yılına bakıldığında hükümetin de değişiklik için adım atabileceği düşüncesinde olduğunu kaydeden Okutan, AKP içinde ‘böyle gitmiyor’ şeklinde çıkışlar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Tek adam"ın şahsım aşamasındayız. Türkiye bunu da gördü. Büyük savrulmaya gidiyoruz. Buradan dönülmeli. Yoksa duvara vuracağız."

‘AK PARTİ İDARESİNDE KOPUŞLAR VAR, BÖYLE GİTMİYOR DİYORLAR’

"AK Parti tabanında da, idarede de kopuşlar var. Bu sistemin bir akla, stratejiye tabii tutulması lazım. Daha ötesi yok. Bir adım sonrası milli mücadele dönemi. Bundan dönüleceğine inanıyoruz. Parti içinden de ‘Böyle gitmiyor, yumuşatalım, parti genel başkanlığından vazgeçelim, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı kimliğine dönsün’ gibi görüşler olduğunu duyuyoruz. Yerel seçim sonrası ‘Kızgın demirin soğutulması’, ‘Türkiyelilik’ ifadeleri ile böyle bir niyet ortaya çıktı ama sonra yeniden tek adama savruldu."

‘HÜKÜMETTE İKİ GÖRÜŞ VAR’

"Ama hükümette iki görüş var. Aklı selim yaklaşan grupların olduğunu, yedek bir çalışmanın da bulunduğunu duyuyoruz. Diğer taraftan gergin atmosferin yürütülmesinden yana olanları da görüyoruz. Güçlü yönetimler mutlaka otoriterleşiyor. Otoriter yönetim de mutlak otoriter yönetime gidiyor. Biz de mutlak otoriter yönetime gitme aşamasındayız. Böyle olunca da millet devreden çıkıyor. O nedenle bunu milletle çözebiliriz. İçinde bulunduğumuz durumdan milletle çıkarız. Milleti işin içine dahil eden sisteme yönelmeli, Meclis’te azami temsili sağlayacak bir sistemi kurmalıyız. Buna mahkumuz."

Öne Çıkanlar