Kaçkar Dağları'nda teleferik ve kayak projesi iptal edildi: Bu yaylalar bu yükü kaldırmazdı

Kaçkar Dağları'nda teleferik ve kayak projesi iptal edildi: Bu yaylalar bu yükü kaldırmazdı
'Ekolojiyi ekonomiye kurban etmeyelim. Doğayı tahrip ederek doğa korumak kabul edilemezdi.'

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK - Rize’nin dünyaca tanınmış en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder ve Hazindak yaylaları arasında kurulmak istenen Kış Sporları Merkezi’nin imar planları, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

Kararı değerlendiren Doğal Ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, "Ekolojiyi ekonomiye kurban etmeyelim. Doğayı tahrip ederek doğa korumak kabul edilemezdi." dedi. 

Ayder'e kurulmak istenen kayak merkezinin imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'na teleferik ve kayak tesisi projesinin ihalesi 2018 yılında gerçekleştirilmişti. 

'KAÇKAR DAĞLARI TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ALANLARINDAN BİRİDİR'

Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen projeyi değerlendiren Doğal Ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, "Kaçkar dağları milli parkı Türkiye’nin en önemli, endemizmi ve biyo çeşitliliği yüksek, kritik ekosistemlere sahip koruma alanlarından birisidir. 

'BU YAYLALAR BU YÜKÜ KALDIRMAZDI'

Anadolu'nun tek sığınak noktası Kaçkar Dağları korumalı, bu yayalar bu yükü kaldıramaz. Bilimsel kriterlere göre korumanın sürdürülebilirliği sağlanmadan, taşıma kapasitesi belirlenmeden yapılacak her nevi yatırım ekolojiyi ekonomiye kurban etmek olur. Doğayı tahrip edilerek doğa yapmak kabül edilemez" diye konuştu. 

FIRTINA İNSİYATİFİ DAVA AÇMIŞTI 

Fırtına İnisiyatifi gönüllüleri tarafından; Kaçkarlarda kış sporlarına dair Çevre Düzeni Planı’nın Danıştay tarafından tamamen iptal edildiği, bu sebeple söz konusu kış sporları merkezinin üst ölçekli plana uygunluğundan söz edilemeyeceği, merkezin imar planlarına aykırı olduğu, projede kamu yararı bulunmadığı, Milli Park ve 1. Derece SİT statüsüyle korunan alanlarda ekolojik etki değerlendirmesinin yapılmadığı iddialarıyla projeye karşı dava açılmıştı. 

DANIŞTAY'IN 'YEŞİL YOL' KARARI UYGULANDI 

Karadeniz’de 8 ilin yaylalarının birbirine bağlanması amacıyla yapılması planlanan "Yeşil Yol – Yayla Koridoru" projesinin de içinde yer aldığı Çevre Düzeni Planı’nın "Kış Sporları Alanı (Kış Sporu ve Kayak Merkezi)" Danıştay 6. Dairesi tarafından 29.05.2017 tarihli karar ile iptal edilmişti. 

RİZE İDARE MAHKEMESİ DANIŞTAY KARARINA DAYANARAK İPTAL ETTİ 

Rize İdare Mahkemesi, Kış Sporları Merkezi koruma amaçlı imar planlarına karşı açılan davada; Danıştay 6. Dairesinin yukarıdaki kararına dayanarak; "Kaçkar Dağları gibi özellikli ve korunması gereken bir alanda ulaşıma yönelik tesisler ve günübirlik konaklama tesislerinin planlanmasının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı görüldüğünden iptal edildiğini hatırlattı ve aynı alanda Kış Sporları Merkezi’ni hukuka uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal etti.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN TELEFERİK HATTI OLACAKTI 

Proje ile Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda 37 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun teleferik hattı kurulacaktı. 

Ayder Yaylası merkezli projedeki teleferikle Hazindak, Samistal, Amlakit ve Palovit yaylalarına ulaşılacak. Teleferik yaz aylarında da hizmet verecekti. Kaçkar Dağları'nda da kış turizmine yönelik kayak tesisi yapılacaktı.Yaşam savunucuları ise bu proje ile kaçkarların yok olacağını belirterek karşı çıkıyordu.

Rize İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nce altyapı çalışmaları yürütülen ve Çamlıhemşin belediye meclisi gündemine getirilerek onaylanan Ayder Kış Sporları Merkezi'nin yapımına imkân sağlanması için "Yapım ile kira karşılığı 49 yıllığına işletme işinin ihale edilmesine" ait yetki belgesi, İl Genel Meclisi tarafından oy birliğiyle onaylanmış ihale 2018 yılında gerçekleşmişti. 

Mahkemenin bu kararı projeye karşı çıkan yaşam savunucularını sevindirdi.

Öne Çıkanlar