Kadın savcıdan metro saldırganı için 'ders niteliğinde' tutuklama talebi

Kadın savcıdan metro saldırganı için 'ders niteliğinde' tutuklama talebi
'Şiddet önce dilde başlar, sonrasında eyleme döner, olayda en çok dikkat çeken şeylerden biri de şüphelinin küfürleridir. Küfür, şiddettir.'

İstanbul'da Kadıköy-Tavşantepe metrosunda dün akşam saatlerinde Senanur Damgacı'yı elindeki bıçakla tehdit eden saldırgan Emrah Yılmaz'ın "Silahla tehdit" suçundan tutuklanma talebinin gerekçesi ortaya çıktı. 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturmayla görevlendirilen Savcı Fatmagül Yörük, tutuklama talebinin gerekçesinde şüphelinin eyleminin "tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırı" olduğunu belirtti.

'ŞİDDETİ YASALARI UYGULAYARAK ENGELLEYEBİLİRİZ'

Yörük, saldırganın neden tutuklanması gerektiğini şöyle bildirdi: 

"Kent yaşamında insanların topluca bir arada bulundukları etkinlik alanları, rekreasyon alanları, toplu taşıma araçları ve durakları ile buna benzer yerlerin kişilerin can, mal ve cinsel güvenlikleri açısından daha emin mahaller olduğu kabul edilir. Bu yerleşik sosyal kabul ile beraber, şüphelinin eyleminin yalnızca tartıştığı müştekilere yönelik değil, o anda trende ve platformda bulunan yolcuların, hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır.

Sokaklar, metrolar korku dolu değil, güven dolu olmalıdır. Şiddet ise önce dilde başlar, sonrasında eyleme döner, olayda en çok dikkat çeken şeylerden biri de şüphelinin küfürleridir. Küfür, şiddettir. Şiddeti yasaları uygulayarak engelleyebiliriz; kadınların yaşam hakkına sahip çıkmak ve kız çocuklarına güvenli bir gelecek bırakmak tüm toplumun asli görevidir. Bireylerin toplum yaşamının akışına duydukları güvenin örselenmesi ceza, adalet sistemi ve sosyal açıdan onarılması güç zararlara yol açacaktır."

Savcı Yörük, saldırganın müşteki kadınlara saldırıda kullandığı taktirde öldürücü olacağı kesin olan bir kesici aletle tehdit ve yaralamaya teşebbüs eyleminde bulunmasının suçun vahamet derecesini artırdığını da belirtti.

SAVCININ SEVK YAZINDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na getirilen saldırgan Emrah Yılmaz (32) burada soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Fatmagül Yörük'e ifade verdi. Savcı Yörük'ün hakimliğe gönderdiği sevk yazısında şüpheli Emrah Yılmaz'ın 24 Kasım 2021 tarihinde Kadıköy-Tavşantepe Metro hattının Bostancı durağına kesici alet ile ulaştığı belirtildi.

Yolculuk esnasında maske takma meselesi ile ilgili kimliği tespit edilemeyen bir kadın ile şüpheli Yılmaz'ın tartıştığı belirtilen sevk yazısında, şüphelinin araya giren müştekiler Senanur ve Nilgün Damgacı'yı darbedip bıçakla yaralamaya çalıştığı kaydedildi.

Şüphelinin elindeki bıçakla metro içerisindeki yolculara tehdit ve hakarette bulunarak olay yerinden ayrıldığı belirtilen sevk yazısında "Şüphelinin savunmasız gördüğü müşteki kadınlara saldırıda kullanıldığı takdirde öldürücü olacağı neredeyse muhakkak bir kesici aletle tehdit ve yaralamaya teşebbüs eylemi şüphelinin işlediği suçun vahamet derecesini arttırmaktadır" denildi.

'ŞÜPHELİNİN EYLEMİ TÜM KADINLARIN ÖZGÜRCE YAŞAMA HAKLARINA SALDIRIDIR'

Şüphelinin yolcularla dolu vagon ve platformdan elindeki bıçağı teşhir ederek dolaşmasının halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçuna vücut vermesi şeklinde değerlendirildiği sevk yazısında vurgulandı. Sevk yazısında "Kent yaşamında insanların topluca bir anda bulundukları etkinlik alanları, rekreasyon alanları, toplu taşıma araçları ve durakları ile buna benzer yerlerin kişilerin can, mal ve cinsel güvenlikleri açısından daha emin mahaller olduğu kabul edilir. Bu yerleşik sosyal kabul ile şüphelinin eyleminin yalnızca tartıştığı müştekilere yönelik değil o anda trende ve platformda bulunan yolcuların, hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır" ifadeleri kullanıldı.

'KADINLARIN YAŞAM HAKKINA SAHİP ÇIKMAK TÜM TOPLUMUN ASLİ GÖREVİDİR'

Sevk yazısında "Sokaklar, metrolar, korku dolu değil; güven dolu olmalıdır. Şiddet ise önce dilde başlar sonrasında eyleme döner. Olayda en çok dikkat çeken şeylerden biri de şüphelinin küfürleridir. Küfür, şiddettir. Şiddeti yasaları uygulayarak engelleyebiliriz. Kadınların yaşam hakkına sahip çıkmak ve kız çocuklarına güvenli bir gelecek bırakmak tüm toplumun asli görevidir. Bireylerin toplum yaşamının akışına duydukları güvenin örselenmesi ceza, adalet sistemi ve sosyal açıdan onarılması güç zararlara yol açacaktır. Bu değerlendirmeler ışığında şüphelinin 'Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit' suçunu ihlal ettiği kanaatine ulaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'METROYA GİRERKEN KİMSE BENİ KİMSE KONTROL ETMEDİ'

Şüpheli Yılmaz'ın hakimlikteki sorgusunda "Metroda karşılaştığım ve tanımadığım müştekinin maskesini takmadığını fark ettim. Kendim astım hastası olduğum için müştekiyi uyardım. Başka bir bayan vatandaş bu sırada bizim olaya müdahil oldu. Bana uçan tekme attı. Kendisi tekvandocuymuş sonradan öğrendim. Bana saldırdı. Ben evimde bulunan ekmek bıçağını biletmek amacıyla yanıma almıştım. Metroya gireceğim sırada poşetten yırtılarak düştü. Ben de poşetten düşen bıçağı gazeteye sararak montumun içine koydum. Metroya girerken beni kimse kontrol etmedi.

Psikolojik sıkıntılarım var. Bıçağı birisini yaralamak veya başka kötü bir kasıtla taşımadım. Metroda bayan şahısla tartışınca herkes üzerime geldi. Linç edileceğimden korktuğum için söz konusu bıçağı çıkardım. Kimseyi yaralamadım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

3 AYRI SUÇTAN DA TUTUKLANDI

Anadolu Sulh Ceza Hakimliği şüpheli Emrah Yılmaz'ın "Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit", "Silahla tehdit" ve "Basit yaralamaya teşebbüs" suçlarından ayrı ayrı tutuklanmasına karar verdi. (DHA)

Öne Çıkanlar