'Kadın Yoksulluğuna Hayır’ buluşmaları: Tarlada biz çalışıyoruz ama paralarımızı erkekler alıyor!
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadınlar için Adalet" kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği "Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmalarının 5 inci etabının startını Adana'da verdi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları ve Mersin milletvekili Fatma Kurtulan öncülüğündeki heyet ilk olarak Karataş ilçesinde bulunan biber tarlasındaki işçilerle bir araya geldi.
'GÜNLÜK 80 LİRA YEVMİYE ALIYORUZ’
Biber tarlasına gün doğumu ile gelen işçiler sıcağa rağmen 8 saat ara vermeden çalışıyor. Sosyal güvencesi olmadan çalışan işçiler yaşadıkları sorunları ve çalışma koşullarını Artı Gerçek'e anlattı. Kobaneli Aliya Ali, günlük 80 lira yevmiye aldığını ancak paranın kendisine verilmediğini söyledi. Yaptıkları işin çok zor olduğunu ancak çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Aliya, "Adana’da çok fazla nem var ve sıcaklıklar dayanılmayacak boyuta geldi. Bu sıcağın altında çalışmak bizim için çok zor. Ama çalışmazsak geçinemeyiz" dedi.
‘YAŞADIĞIMIZ ÇADIRLAR HİJYENİK DEĞİL’
Tarlaya yakın alanda açtıkları çadırlarda yaşadıklarını söyleyen Aliya, "Yaşam koşullarımız çok kötü. Bunaltıcı ve sıcak havada çadırlarda kalmak çok zor oluyor. Kadınlar olarak gündüz tarlada akşam da çadırdaki işlerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Çamaşırlarımızı yıkıyor, yemekleri de biz hazırlıyoruz. Her gün bir önceki günle neredeyse aynı. Hijyen olarak da kaldığımız yer uygun değil. Tarlada emeği biz veriyoruz ama aldığımız parayı bile erkekler bize vermiyor." dedi.
HDP'lil vekiler, buradan sonra Şakirpaşa mahallesinde ceviz kıran kadın işçilerle buluştu ve sonrasında da Dağlıoğlu mahallesindeki Gülbahçesi Kadın Buluşması'nı gerçekleştirdi.
'KADINLARDAN ÖTE ERKEKLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR'
Dağlıoğlu mahallesinde kadınlarla bir araya gelen heyet, kadınları dinledi. Öne çıkan başlıklar ise ekonomik sıkıntı, toplumsal eşitsizlik ve eğitim oldu. Okullarda anadilinde konuşamadığın söyleyen üniversite öğrencisi bir kadın, okullarda kürtler yönelik baskı olduğunu söyleyerek, "Kadınlardan öte erkeklerin bilinçlendirmesi gerekiyor. Okullarda İngilizce, Fransızca ders veriyorlar bize ama kendi dilimizde eğitim vermiyorlar. Özellikle biz Kürtler olarak bu noktada dayanışma içinde olmalıyız" dedi.
'