Kampanya: Kiralara üst sınır getirilsin

Kampanya: Kiralara üst sınır getirilsin
Change.org’ta ‘kiralara üst sınır getirilsin’ talebiyle imza kampanyası başladı.

Büyükşehirlerde kiralar yüzde 40 üzerinde artarken, ev değiştirmek isteyenler özellikle de okullar açıldığı için öğrenciler büyük zorluk çekiyor. Ev kiralamak isteyenler gelirlerinin önemli bir kısmını kiraya vermek zorunda kalırken, ev sahipleri de yüksek kira ve tahliye talebiyle geliyor.

50 BİN İMZA TOPLANDI

Sosyal medyada change.org üzerinden "Kiralara Üst Sınır Getirilsin" başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Kısa sürede 50 bin imzaya ulaşan kampanyada, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan, Türkiye kira denetimine dair hukuki düzenlemelerin hızlıca yapılması talep ediliyor.
Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

"Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erirken, yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı. Günbegün artan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamen ‘serbest piyasanın insafına’ bırakılmasıdır. Bunun sonucu olarak bugün inşaat maliyetlerinde artışla konut üretiminin azalması, yüz yüze eğitim ile üniversite öğrencilerinin kiralık konut arayışına girmesi gibi talep artışları astronomik kiralar olarak karşımıza çıkmaktadır.

BARINMA KAMUSAL BİR HAKTIR

Kiralık konutların sayısının azlığı ve pahalılığı yüzünden sağlıklı, güvenli ve yaşamaya elverişli konut talebi de ikinci plana atılmış durumda. Oysa ki deprem tehlikesi olan şehirlerde güvenli konutlarda yaşamak temel hakkımızdır. Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz. Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı. Kiralara acilen üst sınır getirilmelidir. Konutların depreme dayanıklılığı, güvenilirliği, sağlık olup olmadığı denetlenmelidir."
Kampanyanın linki: www.change.org/kiralaraustsinirgetirilsin
 

Öne Çıkanlar