Kemaliye'deki şenliklere atık su, kuraklık ve HES gölge düşürdü
Bu yıl 42’ncisi düzenlenen Erzincan Kemaliye’deki Uluslararası Kültür ve Dopa Sporları Şenlikleri’ne doğaya yapılan insan müdahalesinin gölgesi düştü.
Şenlik programında yer alan Karasu Nehri üzerinde yapılması planlanan yüzme, kano ve bot safari etkinlikleri düşen su seviyesi nedeniyle iptal edildi. Su seviyesinin düşmesinin arkasında ise nehir üzerine kurulan iki Hidro Elektrik Santrali ve atık sularını akarsuya bırakan demir işleme tesisinin olduğu belirtiliyor.
Munzur Fırat Doğa Sporları Dernek eski Başkanı Gürcan Ekinci, yakın zamanda Kemaliye’de su sporlarının yapılamayacağını söyledi.
2 ayrı hidroelektrik santrali nedeniyle su seviyesi düşen Karasu Nehri, kuraklık da eklenince bu yıl 42'ncisi yapılan şenliğin bazı programları iptal edildi. Programdaki yüzme, kano, bot safari etkinlikleri su seviyesinin düşmesi nedeniyle iptal oldu.
Munzur Fırat Doğa Sporları Dernek eski Başkanı Gürcan Ekinci, yakın zamanda Kemaliye ilçesinde su sporlarının yapılamayacağını söyledi. Karasu Nehri’nde, kurulu bulunan HES’ler nedeniyle su seviyesini düştüğünü belirten Ekinci, "Geçtiğimiz yıllarda karayolunun kenarına kadar su seviyesi olurdu. Burada kano, kürek, bot gibi akla gelen tüm su sporları yapılıyordu. Ayrıca buraya katılan herkes izlemekle yetinmeyip en azından bir su spor etkinliğine katılıyordu, şenlikler çok daha zevkli geçerdi. Ama su seviyesi düşünce katılım dahi yok denecek kadar azalmaya başladı. Bu da beraberinde etkinlik sayısını azaltıyor. Şu anda nehrin yatağı 7 veya 8 metre düşmüş durumda, eski halinden eser yok. Karasu Nehri'nin bu kadar su seviyesinin düşmesinin nedeni, kuraklık var ayrıca nehrin 35 kilometre kuzey bölgesinde iki adet HES" diye konuştu.
Nehrin suyunun da çamur rengine döndüğünü belirten Ekinci, bunun da sebebinin kurulan demir işleme tesisinin atıklarının Karasu’ya bırakılması olduğunu kaydetti. Ekinci, "Nehrin suyu şu anda kırmızı ve çok pis durumda. Bunun nedeni ise Kemaliye ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki demir işleyen tesis. Orada yıkanan demir suları nehre karışıyor, doğal olarak nehrin rengi çamur gibi kırmızı olmuş durumda" dedi. (DHA)