Kulis: Saadet Partisi, olağanüstü kongreye mi gidecek?

Kulis: Saadet Partisi, olağanüstü kongreye mi gidecek?
Saadet Partisi’nin İstanbul Kongresi, olağanüstü genel merkez kongresinin işareti mi? Genel merkez içerisindeki bir grup, Karamollaoğlu sonrası için hazırlık mı yapıyor?

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK-Saadet Partisi’nin pandemi tedbirleri nedeniyle ertelediği İstanbul 7. Olağan İl Kongresi nihayet dün yapılabildi. Tek listede aday olan Ömer Faruk Yazıcı 362 oyla İl Başkanı oldu.

Yazıcı, Saadet Partisi’nin ünlü videolarını hazırlayan Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda. Kongreye, Genel Başkan Temel Karamollaoğlu ve Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk birlikte katıldı.

TARTIŞMA BÜYÜYÜNCE CANLI YAYIN KESİLDİ

Ancak, ‘olağan’ kongrede olağan olmayan olaylar yaşandı. Tek listede yer alan adaylardan haberdar olmayan Saadet Partililer apar topar liste çıkardı. Selman Esmerer sarı listenin İl Başkanı Adayı olarak gösterildi. Divan Kurulu, iki listede kürsüde okunmasına rağmen sonradan sarı listenin seçime giremeyeceğin, açıkladı. Kongrede HDP ve İstanbul Sözleşmesi üzerinden 'eksen kayması' tartışması yürütüldü.

Yaşanan tartışma üzerine Saadet Partisi’ne yakın TV5’ten yapılan yayın kesildi. Karamollaoğlu, yaşananlar üzerine olağan olmayan şekilde iki kez kürsüye çıkıp konuşma yaptı.

Ayrıca Karamollaoğlu tarafından 29 Kasım 2020’de görevden alınan eski İstanbul Başkanı Abdullah Sevim, "Bu akşam yaşanan oldu-bitti üzücü ve düşündürücüdür. YİK Başkanımızın kararı doğrultusunda görevime devam edeceğimi, 29 Kasım’daki kongrede yeniden İstanbul İl Başkan Adayı olduğumu tüm kardeşlerime ilan ediyorum" demesine rağmen Esmerer’in listesine dahil oldu.

‘EKSEN KAYMASI VAR’

Gergin geçen kongrede Saadet Partisi’nin Genel İdare Kurulu üyesi ve İl Başkan Adayı Esmerer kürsüye çıkarak partide ‘eksen kayması’ olduğunu ifade etti ve HDP ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tutumun parti üyelerini rahatsız ettiğini söyledi. 

Esmerer konuşmasında şunları söyledi:

"Niye böyle bir ikinci liste çıkarma ihtiyacı hissettik arkadaşlar? İstanbul Teşkilatı'nın tümünün beni zorlamasıyla. 'Abi gelin, teşkilatlara sahip çıkın. Bu partide istikamet sorunu var. Bu dava 1969'da Profesör Doktor Necmettin Erbakan; 'Davamız İslam, gayemiz Allah rızası' dedi.

Bizim çekincelerimiz var. Bir kaç tanesinin altını çizmek istiyorum. Terörle yan yana gelenlerle biz bir araya gelemeyiz. Geniş halk kitlelerinde büyük rahatsızlık vardır. Bunu sahada çalışan kardeşlerimiz bir fiil yaşamakta ve ısrarla bizlere söylemekte."

'BİZ MİLLİ GÖRÜŞÇÜYÜZ, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE EN ÜST PERDEDEN HAYIR DİYORUZ'

"En büyük rahatsızlıklarımdan bir tanesi İstanbul Sözleşmesi'ne en yüksek perdeden itiraz etmemiz gerekir. İstanbul Sözleşmesi bu milletin aile değerlerine konan bir atom bombasıdır. Bunu CHP destekleyebilir, İYİ Parti destekleyebilir. Biz Milli Görüş'çüyüz en üst perdeden ‘hayır’ diyoruz.

İki liste olmaması için çok uğraştık. Biz bunu bir haftadır konuşuyorduk. Aman ayrılık olmasın, birlik olsun dedik. Dün akşam kendisiyle görüşüldü. Gece atacağım dedi. Sabah oldu, öğlen oldu şimdi divan başkanlarının okumasıyla öğreniyoruz. Ömer Yazıcı kardeşim Ankara'dan buraya dayatıldı. Gemileri yaktık isteyerek, mümkünü yok geri dönüşümüzün." 

‘KİMSEYİ DIŞLAMADIK’

Yeşil listenin Başkan Adayı yazıcı ise, "İl Başkanı'nın kiminle çalışıp çalışmayacağına karar vermesi hakkıdır. Ben İstanbul'a geldim. ‘İstişare sürecidir’ dedim. Bütün kardeşlerimize görev vererek çalıştım. Listeden de anlaşıldığı gibi kimseyi dışlamadık"  dedi.

‘KABADAYILIKLA BİR DAVA YÜRÜTÜLMEZ’

Genel Başkan Karamollaoğlu ise ikinci kez kürsüye çıkarak Esmerer’in sözlerine, "Biz 1969 ruhunu iyi biliyoruz. Çünkü o tarihte Oğuzhan Bey de, ben de oradaydım. 15 kişi İslama ihanet etti diye ilahiyatçı terk etti. Selman Beyi' severim yıllardır da tanırım. Ama şuradaki üslubunu ben Erbakan hocamızdan bir kere bile görmedim. Böyle bir üslup olmaz. Eksen kayması ne demek? Delalet demek, ihanet demek. Allah'tan korkun. Hata ediyor diyebilirsiniz. Kabadayılıkla bir dava yürütülmez. Kürsülerde çıkıp mangalda kül bırakmayacaksınız ve bunu da inancınızı ihya etmek için yaptığınızı iddia edeceksiniz. Allah’tan korkun derim ben sadece" cevabını verdi.

PARTİ KAYNAKLARI: GENEL MERKEZDE BİR GRUBUN KARAMOLLAOĞLU'NUN DEVRE DIŞI BIRAKMA HAZIRLIĞI VAR

Saadet Partisi içerisinden görüştüğümüz bir kaynak ise İstanbul Kongresi sonuçları hakkında dava açılmaya hazırlanıldığını, kongrenin 3 hafta gibi kısa bir sürede alelacele yapıldığını ve Genel Merkez yönetimini belirleyecek çaba içerisinde bulunulduğunu aktardı. Bunun da ötesinde kamuoyuna yansıyanın aksi yönünde Asiltürk ve Karamollaoğlu arasındaki AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Asiltürk’ü ziyaretiyle görünür olan ihtilafın yanında, Genel Merkez’de bir grubun Karamollaoğlu’nun devre dışı bırakılacağı bir hazırlık içinde olduğu iddiası da gündeme geldi.

‘KONGRE’NİN İPTALİ İLE İLGİLİ DAVA SEÇENEĞİ DE DEĞERLENDİRİLDİ’

Kongre’ye ilişkin görüştüğümüz kaynak kongrenin iptali için başvuru hazırlığı yapıldığını ve yaşananları şu şekilde aktardı:

"İkinci liste Divan Kurulu tarafından okundu. Hatta ikinci liste çıktıktan sonra iki başkan adayı konuşma yaptı. Ardından Genel Başkan Karamollaoğlu konuştu. Bu konuşmaların ardından Divan Kurulu Başkanı, ‘Benim elimde yüze yakın istifa dilekçesi var. Sarı liste seçimlere giremez’ dedi. Ama Selman Beyin hukukçuları itirazlarını yaptılar. Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz yapıldı. Kongre’nin iptali ile ilgili dava açılması da değerlendirildi. Siyasette 24 saatte ne olacağı belli olmaz ama güllük gülistanlık bir Kongre olmadı. Tartışmaların olduğu bir Kongre oldu.

Bir de işin şöyle bir noktası var: Aslında bu klasik manada bir il kongresi yarışı değil. Bu kongrelerde Genel Başkan’ı seçecek delegeler de belirlenir. Burada Genel Merkez’deki bir grubun Temel Bey’in sonrasına olan hesaplarıyla alakalı bir durum var. Şu anda ki mevcut İl Başkanı ile liste konusunda uzlaşılmıştı ve ikinci bir liste çıkarılmayacaktı. Ama sonrasında üzerinde uzlaşılmış bu listelerin kağıda dökülmüş halini göstermediler. Gösterilmeyince de son dakikada ikinci bir liste çıkarmak zorunda kalındı."

Abdullah Sevim’in, Esmerer’in sarı listesinden aday olmasının sık karşılaşılan bir durum olmadığını belirten kaynak, "Temel Bey’in ikinci kez kürsüye çıkması da olağan değil. Kürsüde açık bir şekilde oylarınızı Yazıcı’ya verin demedi ama O’ndan yana tavır aldı diyebiliriz. Oğuzhan Bey kürsü konuşmasında ‘Temel Bey, Ömer Bey’in İl Başkanı olmasını önerdi, ben de onayladım’ mealinde bir cümle kurdu" ifadelerini kullandı.

‘GENEL MERKEZ’DE BİR GRUP TEMEL BEY SONRASINA HAZIRLIK YAPIYOR’

İstanbul’da yaşananların Genel Merkez için yapılacak Olağanüstü Kongre hazırlığı olduğunu söyleyen kaynak, İl Kongresi’nin de acele şekilde yapıldığını, "Bugünkü yaşanan kavga denilecekse tamamen Genel Merkez’de bir grubun Temel Bey sonrasına hazırlık yapması. Parti’nin delegelerinin yaklaşık yüzde 20’si de burada. Delegeleri, Genel Merkez seçimlerinde kendilerine destek vermeleri için seçme noktasında bir harekette bulundular. Nihayetinde Oğuzhan Bey’le, Temel Bey arasında bir sıkıntı var. Çok aşikar ve birkaç ay içerisinde Olağanüstü Genel Merkez Kongresi olursa da şaşırmam. Çünkü İstanbul İl Kongresi, nisan ayı içerisinde yapılacaktı. Bunlar üç hafta içerisinde kongre yapmaya kalktılar. Birden bire kongreyi öne aldılar" sözleriyle aktardı.

‘TEMEL BEY ONLARIN YANINDA MI ORASI MUAMMA’

Genel Merkez’de bahsi edilen grubun Karamollaoğlu tarafından desteklenip desteklenmediğini sorduğumuz kaynak, "Temel Bey’in yakınındalar ama Temel Bey onların yanında mı orası muamma. Ama bir ekibin Temel Bey sonrası için bir hazırlık içinde olduğunu biliyorum. Bu sadece İstanbul’da yaşanan bir durum değil. Birçok il kongresinde bu tarz rahatsızlıklar var. İkinci bir liste verilmesi tepkilerin en üstü oldu. Bu Elazığ’da, Zonguldak’ta, Maraş’ta, Adana’da da oldu. Maraş’ta 23 yaşlarındaki birisini İl Başkanı yaptılar. Bugün bu yaşlardaki gencin İl Başkanı olarak başarı gösterebileceğini söylemek zor" şeklinde konuştu.

‘5'Lİ ÇETE, BİZ YAPTIK OLDU ZANNETMEYİN’

Öte yandan listesi Divan tarafından istifalar gerekçesiyle iptal edilen Selman Esmerer ise sosyal medya hesabından Genel Merkez içindeki grubu işaret ederek, "5'li çete biz yaptık oldu zannetmeyin. Asıl işaret fişeğini şimdi çektik entrikalarınız artık sökmeyecek. Gideceğiniz günler yakındır, inşallah" paylaşımını yaptı. Esmerer sonrasında bu paylaşımını sildi.

Öne Çıkanlar