Kürtçe için imza kampanyası: Ülke dil mezarlığına döndü, Kürtçe eğitim dili olmalı

Kürtçe için imza kampanyası: Ülke dil mezarlığına döndü, Kürtçe eğitim dili olmalı
Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle başlatacağını duyurduğu imza kampanyasının startını Diyarbakır’dan verdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 21 Şubat’ı Uluslararası Anadil Günü ilan etmesinden bu yana, her yıl 21 Şubat’ta anadilin önemine dikkat çeken etkinlikler düzenleniyor. Diyarbakır’da Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu’nun içinde bulunduğu 21 Şubat Komisyonu öncülüğünde Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyası düzenlenen basın toplantısında duyuruldu.

TOPLANTININ YAPILDIĞI OTEL ETRAFINDA YOĞUN ÖNLEM

Toplantının yapıldığı Demir Otel'in bulunduğu caddede erken saatlerde önlem alınmaya başlandı. Otelin etrafında yoğun önlem alan polis, Gazi Caddesi başta olmak üzere bölgeye çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Otelin bulunduğu sokak araç trafiğine kapatıldı.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Kürt dilinin resmi dil olarak kabul edilmesi ve eğitim dili olması talebi ile yapılan toplantıya katılım yoğundu. Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, Keskin Bayındır, PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Azadi İnisiyatifi başkanı Ayetullah Aşiti ve HDP milletvekilleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan 21 Şubat Komisyon Sözcüsü Şerefxan Ciziri, tüm Kürtlerin bu kampanyaya destek vermesini istedi. Ciziri’nin konuşmasının ardından parti başkanları sırasıyla kampanyayı imzalayarak birer konuşma yaptı.

SANCAR: ÜLKE DİL MEZARLIĞINA DÖNDÜ

Kürtçe konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, uygulanan asimilasyon politikalarının ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdüğünü söyledi. Kürtçenin resmi ve eğitim dili olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Sancar, "Üzgünüz asimilasyon devam ediyor. Fakat bu asimilasyona karşı anadilde mücadele de devam ediyor. İnsan anadili ile konuşmayı öğreniyor. Anadil kanunlarla tanınmalıdır. Bugün Kürtçeye başta olmak üzere birçok dile yönelik baskılar var. İktidarın politikaları bu ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdü. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe önündeki bütün engeller kaldırılmalı. Kürt çocukları okullarda, üniversitelerde anadillerinde eğitim görmelidir" dedi.

'KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLMALI'

Anadilin insanın kimliği olduğunu ifade eden Sancar, kendi anadilinin Arapça olduğunu söyledi. Okullarda anadilde eğitim olmadığı için dilini aile içinde ve sokakta öğrendiğini ifade eden Sancar, diğer halkların da kendisi gibi dilini okullarda öğrenmediğini söyledi. Dilin korunması ve geliştirilmesi için devletin anadili yasal olarak tanıması gerektiğini belirten Sancar, "Kürtçe tehlikede. Bugün diğer diller de tehlikede. Kürtçe bir sonraki aktarımı oldukça zayıflamış durumda. Kürtçenin önündeki bariyerler kaldırılmalıdır. Bu bir haktır. Nerede yasak varsa orada direniş var. Kürtçe tanınmalı, eğitim dili olmalı. Biz HDP olarak Kürtçe için hazırız. Birlikte başaracağız" dedi.

ÖZÇELİK: BU KAMPANYA TÜM KÜRTLERİNDİR

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kürt dili üzerinde uygulanan baskıların devam ettiğini söyledi. Kürtlerin dilleri ve kimlikleri için ağır bedeller ödediğini ifade eden Özçelik, yüz binlerce insanın can verdiğini, milyonlarca insanın sürgünler yaşayarak işkencelere maruz kaldığını söyledi. Kürt dilinin Türkiye'de hala yasaklı olduğunu ifade eden Özçelik, "Bugün bile Kürtçe bölüm açılmış olsa da biliyoruz ki Kürtçe yok sayılan bir dil. Parlamentoda bilinmeyen bir dil olarak kayıtlara geçiriliyor" diyerek bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi. Bu kampanyada kararlı olunması gerektiğini savunan Özçelik, "Bu kampanya sadece birkaç kişinin değil, tüm Kürt halkınındır" dedi. Herkesi kampanyaya destek vermeye çağırdı.

AYDENİZ: HER YERDE ANADİLİMİZİ KONUŞALIM

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise konuşmasını Zazaki yaptı. Dilin yasal statüye kavuşturulması talebiyle başlatılan kampanyanın önemine vurgu yapan Aydeniz, devletin ülkede yaşayan 25 milyon Kürdün anadilini tanımasını istedi.  Bu kampanyaya herkesin destek vermesini isteyen Aydeniz, "Dil yoksa insan yoktur. Dil yoksa yaşam yoktur. Dilimizi konuşalım. Kampanyayı büyütelim. Pazarda, evde, işte her yerde kendi anadilimizi konuşalım" çağrısı yaptı.

BOZYEL: DİL ÇALIŞMALARIMIZI BİRLİK ÇALIŞMAMIZA DÖNÜŞTÜRELİM

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel, Kürtlerin en büyük gücünün kendi dili olduğunu söyledi. Dilin insanın en meşru ve demokratik gücü olduğunu ifade eden Bozyel, "Hiçbir güç, hiçbir devlet ve ordu dilimizin önüne geçemez. Kürtçe 50 milyon insanın dilidir. Dile çok önem göstermeliyiz ve bunu bir süreyle sınırlı tutmamalıyız. Kürt Dili çalışmaların aynı zamanda özgürlük ve demokrasi çalışmalarıyla aynıdır. Dil çalışmalarımızı birlik çalışmamıza dönüştürelim" dedi. Kampanya içinde bulunanların birlik fikrini ön plana çıkarmalı diyen Bozyel, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

KÜRT PARTİLER: KAMPANYA ULUSAL BİRLİĞE DÖNÜŞMELİ

Azadi Hareketi Sözcüsü Ayettulah Aşiti, anadilin kutsallığının Kuran-ı Kerim'de de yer aldığına dikkat çekerek "İslam dini eğitim içindir. Kürt dilinin kabul edilmemesi ve yasaklanması aynı zamanda zulümdür. İslam inancına sahip olanlar bu duruma karşı mücadele etmeliler" diye belirtti. Kürt Demokratlar Platformu - Bakûr (PDK-Bakûr) Başkanı Sertaç Bucak, kampanyanın ulusal birliğe vesile olmasını temenni ettiklerini söyledi. İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç ise dil üzerindeki asimilasyonun her zamankinden daha fazla olduğunu belirterek, dil üzerindeki yasakların kaldırılmasını istedi. Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürtçenin korunmasına dönük çalışmanın önemine vurgu yaparak, "Dil üzerindeki birlik Kürdistan birliğinin mayasıdır. Biz bu şekilde bakıyoruz" dedi.

SUR’DA MASKELER DAĞITILDI

Demir Otel’de düzenlenen basın toplantısının ardından katılımcılar kampanyayı imzalayarak sokağa çıktı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın da aralarında olduğu grup, üzerinde anadilin önemini anlatan yazıların olduğu maskeleri dağıtmak için Gazi Caddesinden Balıkçılar Meydanına doğru yürüdü. Esnafa maske dağıtan parti başkanları ve milletvekillerini çevik kuvvet ekipleri izledi. Yürüyüş güzergâhında polis yoğun önlem aldı. Yurttaşların ve esnafların dil gününü kutlayan heyet, Ulu Cami meydanına kadar yürüyerek Kürtçe yazılı maskeleri dağıttı.

Öne Çıkanlar