Kuzey Kore'nin 73. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Kuzey Kore'nin 73. kuruluş yıl dönümü kutlandı
Kuzey Kore'nin 73. kuruluş yıl dönümü, başkent Pyongyang'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kuzey Kore, kuruluş yıldönümünü kutluyor. Gece saatlerinde görkemli bir geçit töreni düzenlenirken balistik füzelerin yer almaması dikkat çekti. Tehlikeli maddelere karşı koruyucu kıyafet giyen personellerin geçişi ise alışılanın dışında görüntüler sundu. 

Asya ülkesi Kuzey Kore, her zamanki gibi başkent Pyongyang'daki Kim Il-sung Meydanı'nda düzenlenen askeri ve sivil tören ile kuruluşunun 73. yıldönümünü kutladı. 

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya göre, düzenlenen askeri geçit töreninde çok namlulu roketatarlar, anti tank füzeleri taşıyan traktörler ve kimi konvansiyonel silahlara yer verilirken bu sefer balistik füzeler yer almadı.

Geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen kutlamalarda Kuzey Kore'nin daha önce görülmemiş kıtalararası balistik füzelerini meydana sürmesi büyük ses getirmiş, ülkenin lideri Kim Jong-Un'un konuşmasında da nükleer kapasite vurgusu yapılmıştı. Ancak bu yıl, Kuzey Koreli liderin herhangi bir konuşma yapmadığı da dikkat çekti.

Güney Kore genelkurmayı ise töreni yakından takip ettiklerini açıkladı. Güney Kore'nin başkenti Seul'daki Kuzey Kore Araştırmaları Üniversitesi'nden Yang Moo-jin, balistik füzelere yer verilmemesini 'ülkenin farklı konulara odaklanmasından kaynaklandığını ve Kuzey Kore'nin Covid-19 pandemisi, ekonomi gibi iç meselelere ağırlık vermesi anlamına geldiğini' iddia etti.

Gösteride dikkat çeken bir diğer konu ise geçit töreninin bel kemiğini paramiliter güçlerin oluşturması oldu. KCNA personel sayısı 5 milyonu aşkın İşçi-Köylü Kızıl Muhafızların başkentteki törene katıldığını belirtti. Paramiliter milis gücü, 2013 yılından beri ilk kez geçit töreninde yer alıyor.

Uzmanlar bu yıl düzenlenen gösterileri 'müzakereye yeşil ışık' olarak yorumluyor. Guardian'daki habere göre Moo-jin, "Balistik füzelere yer verilmemesi ve Kim Jong-Un'un konuyu vurgulamaması ülkenin gelecekte Güney Kore ve ABD ile yapılacak görüşmelere işaret ettiğini" söylüyor. 

Öne Çıkanlar