Leyla Güven'in duruşması yarın
Tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecritin kaldırılması talebiyle başladığı açlık grevini 78 gündür sürdüren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, TSK'nin 'Zeytin Dalı Harekatı'nı eleştirdiği için 22 Ocak 2018’de evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Güven, 9 gün tutulduğu gözaltının ardından 31 Ocak'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
'AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAĞINI VE BİR DAHA DURUŞMAYA ÇIKMAYACAĞINI SÖYLEDİ'
Nisan ayında hazırlanan iddianamede, 'silahlı örgütü kurmak ve yönetmek' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla Güven hakkında 17 yıl 6 aydan 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Cezaevindeyken 24 Haziran seçimlerinde HDP'den Hakkari milletvekilliğine seçilen Güven'in, dokunulmazlık kapsamında yargılamasının durdurulması ve tahliye edilmesi yönündeki talepler ise reddedildi.
İddianamesi Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Güven, SEGBİS üzerinden 8 Kasım 2018'de bağlandığı duruşmada, açlık grevini başlattığını duyurmasının ardından görülen duruşmalara katılmadı.
Güven, katıldığı son duruşmada açlık grevine girdiğini duyurmasının ardından mahkemeye tahliye yönünde bir talebi olmadığını, bir daha duruşmalara çıkmayacağını ifade etti.
TIBBİ MÜDAHALEDE BULUNULMAMASINI İSTEDİ
Açlık grevinin 60'lı günlerinde sağlık sorunların baş gösteren Güven, avukatlarıyla görüşmeye çıkamıyor. Güven, kızı Sabiha Temizkan ve yurtdışında kalan oğluyla açlık grevinin 56'ncı gününde görüştü. Refakatçilerle görüşmeye gelen Güven, daha sonraki görüşmelerde kızıyla, açlık grevinin getirdiği sağlık sorunları nedeniyle görüşemedi
Güven, bir hafta önce Diyarbakır E Tipi Cezaevi yönetimine verdiği dilekçede, yaşadığı sağlık sorunlarının ağırlaşması ve bilincini kaybetmesi durumunda kendisine tıbbi müdahalede bulunulmaması yönünde dilekçe verdi.
Cuma günü görülecek duruşmasına ilişkin bilgi veren Güven'in avukatlarından Serdar Çelebi, açlık grevinin ilerlemesiyle yaşadığı sağlık sorunlarının kamuoyuna yansıdığını hatırlattı. Müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle avukat ve aile görüşmesine çıkamadığının altını çizen Çelebi, "Sağlığı avukat ve aile görüşmesine çıkmaya elvermeyecek olan müvekkilimin, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılıp savunma yapabilmesi pek olası değildir. Tabii buna, akşam saatlerinde müvekkilimle yapacağımız görüşmede kendisi karar verdikten sonra, durum netleşecek" dedi.
Güven'in açlık grevi gerekçesi ortadan kalkmadan eylemini sürdürmede kararlılığını dile getirdiğini vurgulayan Çelebi, "Müvekkilim daha önce de mahkemeden ya da yargılamadan bir beklentisi ve talebi olmadığını, tek talebinin açlık grevini başlatma gerekçelerinin ortadan kaldırılması yönünde olduğunu açıklamıştı" diye konuştu. (M.A)