LGS yapılacak ancak Kalfalık ve Ustalık Sınavı ertelendi

LGS yapılacak ancak  Kalfalık ve Ustalık Sınavı ertelendi
LYS 20 haziran’da yapılacak. Ancak MEB bünyesinde gerçekleşen Kalfalık ve Ustalık Sınavı bir kez daha ertelendi. Gerekçe ise salgın koşulları olarak gösterildi.

Gül GÜNDÜZ


ARTI GERÇEK- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Giriş Sınavı’nı(LGS) 20 Haziran’da yapmakta kararlı. Hatta öğretmenlerin resen görevlendirilmesi kararı aldı.

Ancak Bakanlık, aynı tarihte yapılması beklenen Kalfalık ve Ustalık Sınavı’nı ağustos ayına erteledi. Kalfalık ve Ustalık Sınavı 2 ayda bir yapılıyor. Takvim yılı başında yapılan planlamaya göre yaklaşık 20 bin adayın gireceği ve nisan ayında yapılması gereken sınav, salgın nedeniyle haziran ayına ertelenmişti.



Bu ertelemeyle ise haziran ayında sınavı ertelenmiş 20 bin kişiyle birlikte 40 bin kişi sınava girecekti. Fakat Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğü 40 bin kişinin gireceği sınavı salgın koşulları gerekçesiyle erteledi.

Bu durum ise aynı Bakanlığın 21 Mayıs’ta 1,8 milyon kadar öğrenci için verdiği LGS kararını akıllara getirdi.

'AYNI BAKANLIK BİRBİRİNİ ZITTI KARAR ALIYOR'

Eğitim -  Sen 7 Nolu Şube Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün, Kalfalık ve Ustalık Sınavı için verilen erteleme kararını doğru olarak yorumladı. Ancak LGS kararını eleştirdi. 

Özgün karara ilişkin, "Sanki iki ayrı Bakanlık kararı var. Kararlar iki ayrı ülkenin kararıymış gibi. Oysa aynı Bakanlık birbirinin zıttı olan iki ayrı karar alıyor. Erteleme kararı doğru bir karardır" dedi.

'SALGIN DEVAM EDİYORSA LYS'Yİ NEDEN 20 HAZİRAN’DA YAPIYORSUNUZ?'

Özgün iki ayrı tutumu, "1 milyon 800 bin insan gireceği öğrencinin gireceği sınavda sınavında salgın tehlikesi yok. Ama 40.000 kişinin gireceği sınavda salgın tehlikesi var. Bakanlığa sormak gerekir aslında bu ne perhis bu ne lahana turşusu" şeklinde değerlendirdi.

Sorularını, "Son kararla bakanlık aslında bizim de ifade ettiğimiz talep ettiğimiz şeyin doğru olduğunu onaylamış. Salgın madem devam ediyorsa LYS sınavını neden 20 Haziran’da yapıyorsunuz? Salgın ortadan kalktıysa ustalık ve kalfalık sınavını neden ertelediniz ağustos ayına?" sıralayan Özgün MEB'e seslenerek; 

"20 Haziran’da yapılması gereken LYS sınavı, salgın koşullarının ortadan kalktığı ileri bir tarihe ertelensin. Çünkü milyonlarca öğrencinin sağlığı ve on binlerce öğretmenin sağlığı tehlikede" çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar