Maltepe Belediyesi'nde grev başladı, belediye başkanı Kadıköy'de olduğu gibi zammı farklı yansıttı

Maltepe Belediyesi'nde grev başladı, belediye başkanı Kadıköy'de olduğu gibi zammı farklı yansıttı
Maltepe Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesinde yaşanan tıkanma nedeniyle grev hakkını kullandı.

DİSK'e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri, belediye ile anlaşma sağlanamaması sonucu gece yarısı itibariyle greve başladı. Yüzde 7'lik zammı kabul etmeyen işçilerin önüne Kadıköy Belediyesi'nde olduğu gibi astronomik rakamlarla zam teklifi yapıldığına dair açıklamayla çıkıldı. Belediye Başkanı Ali Kılıç yüzde 47 zam teklifi yaptıklarını öne sürdü.

‘ÇOCUĞA HARÇLIK OLARAK VERSENİZ CEBİNE KOYMAZ’

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Maltepe Belediyesi arasında yapılan ve 1400 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde belediye son teklifini verdi. Belediyenin son teklifini işçilerle paylaşan Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun, "Biz başından beri söylediğimiz gibi bunu masada uzlaşmayla bitirmek istiyoruz. Biz iş barışı bozulmadan, arkadaşlarımızın kaybettiği ücret gelirinin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bugüne kadar sabırlı bir şekilde geldik. Ancak geldiğimiz noktada belediye yönetimi hiçbir şey vermemek üzere kendini konumlandırmış. Geçmişte olduğu gibi bugün de bizi sefalet ücretine razı etmek istiyor. Biz buna razı olmayacağız. Yoksulluk sınırının 8 bin 560 lira olduğu, açlık sınırının 3 bin 267 lira olduğu bir yerde belediye 14 lira 85 kuruşluk yemek ücretine 2 lira 15 kuruş, 8 lira 50 kuruş olan yol ücretine 1 buçuk lira zam yapmak istiyor.

Taban ücreti brüt 123 liraydı, 125 lira teklif ettiler. Buna da seyyanen 11 lira zam teklifinde bulunuldu. Toplamda elimize geçecek olan net zam bu şartlar altında 215 liradır. Çocuğa harçlık olarak verseniz cebine koymaz. 5 litrelik bir ayçiçek yağının bile 80 lira olduğu bir zamanda bize teklif edilen bu ücret 'greve çıkın' demektir. Biz de greve çıkıyoruz, grevin alasını yapacağız" dedi.

İşçiler ise yevmiyenin brüt 180 TL’ye, yemek ücretinin brüt 40 TL’ye, 130 TL olan yol parasının ise 275 TL’ye çıkarılmasını istiyor. Ayrıca 112 günlük ikramiye, Kurban ve Ramazan bayramlarında 400 ve 300 TL talep ediyorlar.

Öte yandan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, daha önce Kadıköy Belediyesinde olduğu gibi, işçilerin ücretlerini ve zam oranlarını çarpıtarak verdi.

Kılıç, yüzde 47 zam teklif edildiğini iddia ederken işçiler, bunun gerçeği yansıtmadığını her şey dahil haliyle en düşük işçi ücretinin 4 bin lirayı bile bulmadığını söyledi. Başkan Kılıç, En düşük 2 bin 800 lira ücret alan işçilerin ücretlerine ikramiyeler hariç yaklaşık yüzde 47 zam teklif edildiğini iddia eden, yol ve yemek paraları başta olmak üzere sosyal hakların da dahil edilmesine rağmen Kılıç, zamla en düşük net işçi ücretlerinin 4 bin 118 liraya çıkacağını savundu.

Evrensel’de yer alan habere göre zammın 1400 işçiden yalnızca 23’ünü kapsadığını belirten Maltepe Belediyesi işçileri, "Yol, yemek, AGİ ve bir önceki sözleşmedeki seyyanen zam dahil 3 bin 600 ila 3 bin 700 lira arasında ücret alan işçiye 200-300 TL arasında zam teklif edildi. Her şey dahil haliyle ücretler 4 bin lira bile olmuyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar