Maraş Anması: Kürsüden katliam çığlıkları atılmaya devam ediliyor

Maraş Anması: Kürsüden katliam çığlıkları atılmaya devam ediliyor
HDP'li Piroğlu: Tüm katliamlar gibi Maraş’ın sorumlusu da devlettir. Bugün ülkede güpegündüz insanlar sokaklarda öldürülüyorsa ve katilleri geziyorsa onun arkasında devlet vardır.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Maraş Katliamı’nın 42’nci yıl dönümünde yaşamını yitirenler Şişhane Meydanı’nda anıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Maraş Katliamı’nın 42’nci yıldönümü nedeniyle Beyoğlu’nda bulunan Taksim Tünel’de yapmak istediği açıklama, Valiliğin koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında aldığı kararlar gerekçesiyle polis tarafından engellenerek Şişhane Meydanı'nda yapıldı. 

Anmada, "Maraş katliamının 42. yılında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz. Maraş’ı unutmadık" pankartı da açıldı.

‘MÜCADELEMİZLE GURUR DUYUYORUZ'

Katliamlara cezasızlık politikalarının yol açtığına vurgulayan Halkaların Demokratik Partisi (HDP) İl eş başkanı Elif Bulut, "Halklar savaş istemiyor, iktidarlar savaş istiyor. Ama savaş istendiği sürece karşısında barış isteyen bizler var olacağız. Eşitlik, özgürlük ve barış bu ülkenin ihtiyacıdır. Bugün Leyla Güven’i tutuklamaları da korkularının göstergesidir. Bu ülkenin bu kadar acı sayfa açmasına karşın bizler mücadelemizle gurur duyuyoruz" diye konuştu. 

Bulut'un ardından konuşan il başkanı Erdal Avcı, katliamların halkın belleğine kazındığını ve insanlık tarihinin utanç sayfalarında yer alacağını belirtti. Katliamın faili olarak devleti işaret eden Avcı, "Failler de devlet tarafından ödüllendirildiler. Bu katliamlar halkları sürgün ettirme, yurdundan ettirme, toprağını gasp etme, soykırımıdır. Eğer tarihin bu kirli sayfaları açılıp failler yargılanmaz, bu kiri zihniyet yeryüzünden silinmezse sorumlular katliamcı zihniyetin devamcısı olacaktır" diye konuştu. 

'TÜM KATLİAMLAR GİBİ MARAŞ'IN SORUMLUSU DA DEVLETTİR'

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise, ülkenin katliamlar coğrafyasına döndüğünü vurguladı. 

"Bizi bitiremediler. Sorumluları biliyoruz, Maraş faşist devletin katliamıdır. Katliam günü ölüm çığlıkları atanlar, bugün kürsüden ölüm çığlıkları atmaya devam ediyor. Bilsinler ve duysunlar ki, son katil hesap verene de peşlerindeyiz. Maraş’tan bir şey öğrendik, katliamın sorumlularından adalet beklemiyoruz. Tüm katliamlar gibi Maraş’ın sorumlusu da devlettir. Bugün ülkede güpegündüz insanlar sokaklarda öldürülüyor ise ve katilleri ellerini kollarını sallayarak geziyor ise onun arkasında devlet vardır. Kendini devletin sahibi sananlar bugün de kürsülerden bize meydan okuyor. 

‘SOYLU’NUN AÇIKLAMALARI HEDEF ŞAŞIRTMA’

Basın metni okuyan HDP PM üyesi Nesimi Aday, 42 yıl önce gerçekleştirilen katliamın faillerinin hala yargılanmadığını dikkati çekti.

"Gözleri kin ve yürekleri nefretle dolu faşist çeteler, Alevilere ait evleri önceden belirlemiş, sonra da bir provokasyon yaratarak katliamın fitilini ateşlemişlerdi" diyen Aday,  Maraş’ta yaşananların, bir sağ-sol, Alevi-Sünni çatışması ya da karşılıklı öldürme olduğunu söyleyerek; faille mağduru eşitlemeye çalışanlar olduğunu vurguladı. 

Aday," İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘Maraş ve Çorum katliamları tiyatrodur’ deyip hedef şaşırtmıştı" dedi.

TARİHLE YÜZLEŞMEK

Ülkenin demokratik gelişiminin, tarihle yüzleşmeden gerçekleşmeyeceğine söyleyen Aday, "Onun için başta Alevi canlar olmak üzere tüm farklı inanç ve kimlikteki yurttaşlarımızın temel insan haklarının korunduğu bir sistem inşası için çabalıyoruz. Maraş Katliamı, aradan 42 yıl geçse de hafızalarda tazeliğini koruyor. Bu toprakların tanık olduğu en acımasız katliamlardan biri olarak anıldı, anılacaktır. Bu vahşi katliamda yitirilen canları saygıyla anarken katliamı planlayan, organize eden ve uygulayan katilleri lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar