Market genelgesi Meclis gündeminde: AKP iktidarı, temel ihtiyaçları neye göre belirleyecek?

Market genelgesi Meclis gündeminde: AKP iktidarı, temel ihtiyaçları neye göre belirleyecek?
İçişleri Bakanlığı'nın satış yasağı genelgesi tartışma yarattı.

İçişleri Bakanlığı’nın ‘Market Tedbirleri Genelgesi’ TBMM gündemine taşındı. Bugün yayımlanan genelge ile marketlerde ‘temel gıda ve temizlik ürünleri’ haricinde ürün satışı yasaklandı. Haksız rekabeti önlemek ve esnafa destek olmak adına çıkarılan genelgeyle alkol yasağına kılıf olduğu ve kapalı olan esnafın satış yapamadıktan sonra nasıl desteklendiğine dair soru işaretleri bulunuyor.

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Market Tedbirleri Genelgesi’ nin temel hak ve özgürlüklerin hiçe saydığını belirterek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi. 

Uygulamanın temel haklara ve hukuka aykırı olduğunu savunan Başarır verdiği soru önergesinde "AKP iktidarı, her gün yeni bir genelge ile yaşamı daha da çekilmez kılıyor. Keyfi kararlarla, genelgelerle anayasayı çiğniyorlar. Bu genelge, başta Anayasa madde 13 olmak üzere Anayasanın çoğu maddesine aykırıdır. Anayasa madde 13’te de belirtildiği gibi; ‘Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.’ Kural koyucu, net bir şekilde ifade etmiş; ‘ancak kanunla sınırlanır.’ demiş ama AKP iktidarı ısrarla normlar hiyerarşisinin en aşağısında yer alan genelge ile temel hak ve özgürlüklerimizi kısıtlamaktadır. Bu, çok yanlış bir uygulamadır. Vatandaşın, hukuku anlaması ve uygulaması açısından vahim bir tablo oluşturmaktadır" ifadelerine yer verdi. 

‘GENELGEYE YABANCI TURİSTLER DE DAHİL EDİLECEK Mİ?’

Getirilen bu yasakların, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu belirten CHP’li Başarır: ‘’AKP iktidarı, burada temel ihtiyaçları neye göre belirleyecek? Projesi üzerinde çalışırken şarj aleti arızalanan öğrenciye, online toplantısı, dersi için acil mikrofon, kamera alması gereken çalışana, telefonu bozulan bir vatandaşa acil ihtiyacı nasıl açıklayacaksınız? Ayrıca, herkes tarafından biliniyor ki yabancı turistler bir önceki genelgede yasaklara tabi değildi ve yasaktan muaf emekçilerimiz çalışırken, yasaktan muaf olmayanlar ise evlerinde hükümetten bir destek görmeden evlerinde otururken acaba bu genelgeye yabancı turistler de dahil edilecek mi? İktidarın bu sorulara yanıt vermesi gereklidir’’ dedi.

Bakanlığın genelgelerinin çelişkili ve tutarsız olduğunu vurgulayan Başarır: ‘’Her genelgenin ardından tüm insanlar telefonla birbirlerini arıyor. Herkes bir kafa karışıklığı yaşıyor. Yine bu genelgede de temel hak ve özgürlüklerin yasaklanmasının yanı sıra her şey muğlak, ortada bir devlet ciddiyeti yok. Bu genelgede de; ‘Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra’ diye bir ibare var ancak önceki genelgede ‘marketlerde alkollü ürün satışının kısıtlandığına’ dair herhangi bir madde yok. AKP iktidarı, sandıkta gitmeden önceki son günlerini akıl tutulması yaşayarak geçiriyor. 17 günlük kapanma kararının üzerinden 9 gün, kapanma başlayalı da 6 gün oldu. Bizler hala, ne yasak ne değil diye tartışıyoruz; Anayasaya aykırı bir şekilde genelgeler yayınlanıyor. Anayasa, eğer hükümet için bir anlam ifade etmiyorsa, hükümetin hiçbir anlamı yoktur. Böyle keyfi uygulamalarla, temel hak ve özgürlükler kısıtlanamaz, yasaklanamaz. Yetkinin kaynağı Anayasadır ve orada verilmeyen yetki kullanılamaz’’ ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar