Merkez Bankası döviz rezervleri konusunda kim doğru söylüyor?

Merkez Bankası döviz rezervleri konusunda kim doğru söylüyor?
Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin eksiye düşmesi hakkında konuşan Erdoğan, rezervlerin eksi olmadığını ve 95 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İzmir'de düzenlenen AKP kongresinde, Merkez Bankası rezervleri hakkında konuştu. Erdoğan'ın konuşmasının ardından baasın toplantısı düzenleyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Erdoğan'a yanıt verdi.

Erdoğan, Türkiye ekonomisinin son derece iyi gittiğini söylerken "IMF'ye olan borcu sıfırladık. Bay Kemal, ey Faik Öztrak, bilir misiniz, şu anda bizim IMF'ye bir kuruş borcumuz yok. Bitti bu iş" ifadelerini kullandı. 

CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen parti sözcüsü Faik Öztrak ise "IMF'den en son borç alan Erdoğan'dır" dedi.

Erdoğan, Merkez Bankası'nın rezervleri ile ilgili eleştirilere de yanıt verdi. "Bunlar sahtekar" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ne diyorlar? Şu anda Merkez Bankası'nın döviz rezervi sıfırlandı, sıfırın altına düştü. Göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar rezerv vardı. Şimdi, 95 milyar dolar rezervimiz var."

Öztrak, Merkez Bankası’nın rezerv tablosunu çıkardı ve eksiye düşen rakamları gösterdi. 

"Şubat itibariyle, TCMB’nin net döviz rezervleri, eksi 600 milyon dolar. Merkez Bankası’nın kasasında kendine ait döviz bırakmamışsınız" diyen Öztrak, "56 milyar dolarlık, SWAP yükümlülükleri var. Bunları da dikkate alıp rezervlerden düşersek şubat ortası itibariyle Merkez Bankası net rezervleri, eksi 57 milyar dolar oluyor. Ülkemiz böyle bir tabloyla 'hiçbir zaman' karşılaşmadı" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, yapılan işlemler hukuka uygun dedi ve "Planlı ve kontrollü döviz işlemleri yapıldı. Bu işlemlerin tamamı piyasa kuralları çerçevesindedir" ifadelerini kullandı.

Öztrak ise bu işlemlerin şeffaf olmadığını söyleyerek, "Bu 128 milyar dolar nereye, nasıl, kimlerin imzasıyla satıldı? Bu döviz rezervleri neden açık, şeffaf bir şekilde her dalgalı kur rejiminde olduğu gibi ihaleyle satılmadı?" diye sordu. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar