Merkez Bankası'nın yeni faiz hedefine TÜSİAD yorumu

Merkez Bankası'nın yeni faiz hedefine TÜSİAD yorumu
TCMB Başkanı Uysal, para politikasında emsal ülke faizlerine bakılacağını söyleyince TÜSİAD Başekonomisti İmamoğlu, 'Etkilemeye çalıştığımız kendi ekonomimiz değil mi' diye sordu.

ARTI GERÇEK - Merkez Bankası, 2019 yılına ilişkin Üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

Merkez Bankası'nın yeni Başkan Murat Uysal, 2019 yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 14,6'dan yüzde 13,9'a çektiklerini açıkladı.

Merkez Bankası, faizleri indirmediği gerekçesiyle görevden alınan Murat Çetinkaya'nın ardından yeni başkan ile 425 baz puan indirime gitmişti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın açıklamasında, 'para politikası yapılırken emsal ülke faizlerine bakılacağını' söylemesi dikkat çekti. TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu "Niye emsal ülke faizlerine bakacağımızı pek anlayamadım. Bizim etkilemeye çalıştığımız kendi ekonomimiz ve kendi ekonomimizdeki aktörler değil mi?" diye sordu.

Uysal, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilendiğini ve piyasa faizlerinin tüm vadelerde gerilediğini belirtirken Üçüncü Enflasyon Raporu'na ilişkin şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,5 ile yüzde 16,3 aralığında (orta noktası yüzde 13,9), 2020 yılı sonunda yüzde 5,2 ile yüzde 11,2 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.

Nisan Enflasyon Raporu’nu takip eden dönemde enflasyon belirgin bir düşüş göstererek tahmin aralığının altında gerçekleşti. Enflasyondaki düşüşün yanı sıra parasal sıkılaştırmanın da etkisiyle enflasyon beklentilerinde öngördüğümüz iyileşme ve ithalat fiyatları ile gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü güncellemeler yıl sonu enflasyon tahminimizi bir önceki rapor dönemine kıyasla olumlu etkiledi. Diğer taraftan, çıktı açığındaki yukarı yönlü sınırlı revizyon ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki vergi ayarlamaları bir önceki rapor dönemine göre yıl sonu enflasyon tahminlerimize yükseltici etkide bulundu.

Bu doğrultuda, nisan ayında yüzde 14,6 olarak açıkladığımız 2019 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini yüzde 13,9’a indirdik. Diğer taraftan, aşağı ve yukarı yönlü katkıların birbirini dengelemesiyle 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmedik. 2019 yıl sonuna dair enflasyon tahminimizi, 0,7 puan aşağı yönlü güncelledik."

LİTERATÜRE YENİ KATKI'YA TÜSİAD YORUMU

Öte yandan Uysal, para politikası yaklaşımına yönelik ise "literatüre yeni katkı" olarak yorumlanan hedefler açıkladı.

"PPK (Para Politikası Kurulu) kararı sonrasındaki açıklamamızda parasal duruş belirlenirken enflasyonun ana eğiliminin dikkate alınacağını belirttik" diyen Uysal, "Parasal duruşun makul olup olmadığı konusunda baktığımız bir gösterge emsal ülkelerin reel faizi" ifadesini kullandı.

Uysal’ın açıklamalarını kişisel Twitter hesabından yorumlayan TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, "Enflasyon hedeflemesinden makul reel faiz hedeflemesine geçtik. Literatüre katkımız artıyor" yorumunu yaptı. İmamoğlu, "Niye para politikası yaparken emsal ülke faizlerine bakacağımızı da pek anlayamadım. Bizim etkilemeye çalıştığımız kendi ekonomimiz ve kendi ekonomimizdeki aktörler değil mi?" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar