Özgür Müftüoğlu: Türkiye kaosa gidiyor
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında faizi yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi. Piyasada beklentiler de bankanın 100 baz puan faiz indireceği yönündeydi. Metinde Para Politikası Kurulu'nun sınırlı alanın kullanımını aralık ayında tamamlamayı değerlendireceği belirtildi.
Merkez Bankası'nın faizi 1 puan daha indirmesi ve aralıktaki toplantı için de açık kapı bırakması, ekonomiye ilişkin endişeleri daha da artırdı. Ekonomist Özgür Müftüoğlu karara ilişkin Artı Gerçek’e açıklamalarda bulundu.
‘VERİLEN KARAR RASYONEL DEĞİL’
Müftüoğlu, bu kararın beklendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyal verdiğini söyledi. Verilen kararın rasyonel olmadığını ve normal şartlarda verilmemesi geren bir karar olduğunu söyleyen Müftüoğlu, "Burada Erdoğan’ın kurmuş olduğu tek adam rejiminin kendi doğrularıyla hareket etmiş olduğunu görüyoruz. Tam da burada neden ekonomide demokrasi olması gerektiğini anlıyoruz" dedi. Müftüoğlu sözlerine şöyle devam etti:
‘DURUM SON DERECE VAHİM’
"Merkez Bankası'nın faizi 1 puan daha indirmesi bir grubun çıkarları için iyi olabilir ancak sonuç olarak bakıldığında büyük oranda yurtdışından ithalata bağlı bir ülkeyiz. Temel gıdalarımız bile ithalata bağlı döviz ile alıyoruz. Türk lirasının değer kaybetmesi ile birlikte ülke iyice yoksullaşıyor, geçim zorlaşıyor. Temel ihtiyaçları bile engelleyen bir durum yaşanırken, toplumsal açıdan bakıldığında ise durum son derece vahim."
‘EKONOMİK KAOS YAŞANIYOR’
Türkiye’de ekonomi yönetiminde istikrarsızlığın ve kaosun yaşandığını söyleyen Müftüoğlu, siyasi iktidarın durumu yönetemediğini ve herkesin panik içinde olduğunu söyledi. Müftüoğlu, "Dolayısıyla ekonomide istikrar durumu yok. Devletlerin esas itibariyle görevi bu tip koşullarda bunun yaratılmamasını sağlamaktır. Ancak yaşananlar bunun işlemediğini gösteriyor" dedi.
‘İNSANLAR UZUN VADEDE YAŞAMINI İDAME ETTİREMEYECEK’
Durumun gidişatına ilişkin de değerlendirme yapan Müftüoğlu, "Tam bir kaos yaşanıyor. Bu durum azınlık bir gruba çıkar sağlayacak ama toplumun büyük bir bölümü uzun vadede yaşamını idame ettirmekten yoksun kalacak diye düşünüyorum. Ne olacağına dair bir öngörü yok. Tam da kaos dediğimiz ortam budur. Yarın ne olacağı belli değil. Son derece istikrarsız bir durum yaşanıyor" dedi.
‘TÜRKİYE’NİN DIŞ BORÇLARI GİDEREK ARTIYOR’
Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunların daha da derinleşeceğini belirten Müftüoğlu, yaşanan istikrarsızlık nedeniyle Türkiye’nin dışarıda yüksek faizlerle borçlandığını söyledi. Müftüoğlu, "Türkiye kendi sermayesiyle yatırım yapması için yetersiz bir ülke. Yurtdışından sermaye geliyordu ancak bu durum Türkiye’yi daha da kuraklaşan bir noktaya götürüyor. Yaşanan kaos ve tutarsızlık durumu ülkenin genel olarak tutarsızlığıdır. Küresel piyasalar içinde de Türkiye’nin konumunu olumsuz yönde etkiliyor. Bu da önümüzdeki süreçte ekonominin üstündeki yükü daha da arttıracaktır" dedi.
‘SİYASİ KRİZ EKONOMİYİ TETİKLEDİ’
Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin çözüm yoluna ilişkin de değerlendirme yapan Müftüoğlu, "Burada esas sorun ekonomi değil, ülkede yaşanan siyasi krizdir. Siyasi kriz ekonomiyi, ekonomik kriz de siyaseti tetikliyor. Önce Türkiye’de buna çözüm bulunması lazım. Bunun çözümünün de mutlaka demokratik yollarla yapılması lazım. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin daha 3’ncü yılı ve ekonomik olarak Türkiye iflas etmiş durumda. Çünkü demokrasiden uzaklaşıldı. Yeniden Türkiye’nin parlamenter sisteme geçmesi gerekiyor. Sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sendikaların demokratik bir biçimde kendisini ifade etmesi lazım. Ancak bu koşullar oluşturulursa Türkiye sakinleşir ve daha akıllıca kararlar alır."