Peker videolarının küresel boyutu

Peker videolarının küresel boyutu
'Bence bu ara Saray’ın hukukçuları da Sedat Peker gibi sabaha kadar uyumayıp uluslararası hukuk okusalar iyi olur.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- Sedat Peker’in neden sabahlara kadar göz damarlarını çatlatırcasına uluslararası hukuk okuduğunu biliyor musunuz?

Açıkladığı sırların ciddi uluslararası sonuçları olabilir de ondan… Bugüne dek daha çok iç siyaset açısından baktığımız videolara biraz da dışa dönük bakmaya çalışalım. 

Suriye savaşı başladıktan hemen sonra, 2013’ten itibaren Türkiye’den bölgeye cihatçı ve silah sevkiyatı başladı. Devletin kasası ve sınırları sonuna kadar açılmıştı. İstihbarat teşkilatından Kızılay’ına kadar her kurum seferber edilmişti.

Ancak 2014 başında MİT TIR’ları yakalanıp iki ay sonra da MİT Müsteşarı’nın "Suriye’ye 2000 TIR yolladık" diyen sesi İnternet’e düşünce, teşkilatın, yasasında olmayan bir illegal faaliyet yürüttüğü anlaşıldı. Bunun üzerine o dönem, ABD Başkan Yardımcısı olan Joe Biden, sonradan diplomatik nedenlerle özür dileyeceği şu sözleri söyledi: 

"Türkiye, Esad'la savaşan herkese yüzlerce milyon dolar para ve onlarca, binlerce ton silah verdi. Bu politikalar, El Kaide bağlantılı grupların ve en sonunda da IŞİD'in işine geldi."

Bugün anlıyoruz ki, ABD’nin bu tepkisi üzerine devlet, istihbaratı bir miktar geri plana çekip silah sevkiyatını bazı yarı resmi kurumlar üzerinden sürdürmüş: Kızılay gibi, SADAT gibi, Sedat Peker gibi..

Peker, tam da MİT Müsteşarı’nın ses kaydının servis edildiği ay tahliye oldu. Bir süre sonra da TIR’larla Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerine malzeme yolladığı haberini bizzat duyurdu. Ancak Peker’in bunu duyurduğu ay, yani Kasım 2015’te Türkiye, bölgede bir Rus uçağını düşürdü, silahlandırılan Bayırbucak Türkmenleri de uçağın pilotunu öldürdü. Bu kez de Moskova ayağa kalktı: Bugün pek hatırlanmıyor, ama Putin o dönem Türkiye’yi, "IŞİD trafiğine aracılık yapmakla" suçladı. Rus Savunma Bakan Yardımcısı Antonov ise, "Erdoğan ve ailesi Suriye’den petrol çalınması faaliyetine karıştı" dedi.

Bu suçlamalar, bugün Peker’in ortaya attığı iddialarla bire bir aynı… Yani dedikodu gibi dinlenilen videoların, iki süper gücü ilgilendiren ve uluslararası hukukta ciddi sonuç yaratabilecek boyutları var.

Bence bu ara Saray’ın hukukçuları da Sedat Peker gibi sabaha kadar uyumayıp uluslararası hukuk okusalar iyi olur.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar