Red Bull yetkilisinden ünlü dağcıya uyarı: Kesinlikle kaçınmanız gereken tek şehir Hakkari

Red Bull yetkilisinden ünlü dağcıya uyarı: Kesinlikle kaçınmanız gereken tek şehir Hakkari
Dağ turizminin gelişmeye başladığı Hakkari’ye gitmek isteyen yabancı bir dağcıya 'uyarıda' bulunan bir Red Bull çalışanı, 'kesinlikle Hakkari'ye gitmemesini' önerdi.

Dağcılık rehberi İskender Kahraman sosyal medya hesabından bir Red Bull Türkiye çalışanının Hakkari’ye gelmek isteyen bir dağcıya attığı mailin ekran görüntülerini paylaştı.

Red Bull Türkiye çalışanı söz konusu mailde yabancı dağcının Hakkari’ye gelmemesi konusunda "güvenlik" gerekçeli uyarıda bulunuyor.

'ORADA KALMALARINI KESİNLİKLE TAVSİYE ETMİYORUM'

Red Bull çalışanı mailinde şöyle diyor:

"...Öte yandan, bu konuşmada daha açık olmamız gerektiğini düşünüyorum. Hakkari, terör olayları nedeniyle 2-3 yıl öncesine kadar ‘olağanüstü hal’ denilen bir yerdi. Şehir, Irak ve Suriye sınırları arasında yer alıyor, bu nedenle bölge ‘zor’ durumlardan daha ciddi riskler içeriyor. Sporcumuz ve yapım ekibi güvenlik sorunlarıyla karşılaşabilir. Red Bull ailesinin bir parçası ve Türkiye vatandaşı olarak 1-2 hafta orada kalmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Maalesef son ziyaretleri ile kıyaslayabileceğiniz bir yer değil (Erzincan vb.). Türkiye'nin en uzak lokasyonu ve bölge ekiplerimiz ile değil, sadece yerel bir dağıtım ortağı ile erişimimiz var. Türkiye'de 81 şehir var ve kesinlikle kaçınmanız gereken tek şehir Hakkari. Geri kalan 80 şehir için bu e-postaya atlamazdım…" 

İfadelerin ayrımcı ve spor faaliyetleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyleyen İskender Kahraman, bunun kurumsal düşünce yapısını aktarmasa da spor faaliyetlerine destek veren bir kurum çalışanın ayrımcı söylemelere ve düşüncelere yol açmasını kınadı.

Yaratılmaya çalışılanın "güvenlik" adı altında bir ötekileştirme olduğunu söyleyen Kahmaran, sporun bölge için tanıtıcı ve birleştirici olması gerektiğini söyledi. 

'HAKKARİ HAKKINDA YANLIŞ, AYRIMCI, IRKÇI İFADELER'

Kahraman sosyal medya hesabından maili paylaştıktan sonra şunları söyledi: 

"Red Bull'dan Hakkari'ye karşı yanlış ve ayrımcı söylemler! Türkiye'deki 81 ilden kesinlikle gitmekten kaçınacağın tek il Hakkari'dir, tüm illere git ama Suriye sınırında olan Hakkari'ye gitme!

Bilindiği üzere, Hakkari ilimize ve ilçelerimize turizm akışını başlatmak, sağlamak ve turizmi geliştirmek için uğraşmaktayız. Bu bağlamda çeşitli turistik etkinlikler düzenlemekte, çabalar sarf etmekteyiz. Fakat çoğu zaman gerek yerel, gerek dış engellerle veya zorluklarla karşılaşmaktayız ve bazen bireysel olarak bu söz konusu zorlukların üstesinden gelemiyoruz.

Bu gibi engellerden birisiyle bu günlerde karşılaştık. Hakkari dağcılık rehberi olarak Türkiye ve dünya çapındaki rehber, sporcu, dağcı, fotoğrafçı gibi kişi ve grupları Hakkarimizi tanıtmak için davet ediyorum. Bu bağlamda dünyaca ünlü bir dağcıyı davet ettim. Davetimi kabul eden dağcı bir sene önce Hakkari'ye (Yüksekova) geldi ve gerekli incelemeleri yaptıktan sonra dağ kayağı ilgili bir film çekme kararı aldı. Dağcı bu sene tekrar Türkiye'ye geldiğinde ise Red Bull'un dağcının Hakkari'ye gelmemesi için onu yanlış bilgilerle yönlendirmeye, engellemeye çalıştığı; Hakkari hakkında yanlış, ayrımcı, ırkçı ifadelerle dağcıyı Hakkari'ye gelmekten vazgeçmeye çalıştığı görülmektedir.

Başta Türkiye yetkilileri olmak üzere, Hakkari Valimizden, Yüksekova Kaymakamlığımızdan bana bu konuda yardımcı olmalarını ve gerekenleri yapmalarını istiyorum."

Açıklamanın ardından Bianet'ten Hicran Cengiz'e konuşan Kahraman, spor faaliyetlerine desteklerin artması gerekirken bu tarz uygulamalarla karşılaşmanın hem sporcuları hem de yerele olan ilgiyi olumsuz etkilediğini belirtti ve "Hakkari birçok doğa güzelliğine sahip ve dağ sporu için gayet elverişli. Sporcuyu Redbull’un destekliyor olması, Kendilerine bölgeyi kötüleme ya da sporu etkileyecek olumsuz yönlendirme yapabilme hakkı vermiyor. Ben bir bölge insanı olarak, burda görev yapan bir rehber olarak yaratılan algıdan ve oluşabilecek zarardan rahatsızım" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar