Saray, Meclis’i ezip geçti

Saray, Meclis’i ezip geçti
'Anayasal rejim yürürlükte olsa, bu kanunun bir yıl süreyle yeniden Meclis’e getirilmesi imkânsızdı. Ama tek adam rejiminde, bu kural hiçe sayıldı.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - Muhalefet çok uzun yıllar sonra ilk kez, Meclis’te, iktidarın istemediği bir sonucu almayı başarmıştı. "Güvenlik Soruşturması ve Arşivi Araştırması" adını taşıyan ve daha önce iki kez Anayasa Mahkemesi’nden dönen kanun teklifi, AKP’nin daha rahat kadrolaşabilmesi ve Soylu’nun bürokrasi üzerindeki hakimiyeti açısından önemliydi. AKP’lilerin bir rehavet anında, muhalefetin ortak hareket etmesi sayesinde reddedildi. Muhalefette büyük bir zafer havası esti.

Anayasal rejim yürürlükte olsa, bu kanunun bir yıl süreyle yeniden Meclis’e getirilmesi imkânsızdı. Ama tek adam rejiminde, bu kural hiçe sayıldı. Çünkü "tek adam", rehavete kapılan ve yasayı kaptıran kurşun askerlerine çok kızdı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a bu golü geçersiz saydırmak işi verildi.

Meclis’le Saray’ın iradelerinin karşı karşıya geldiği maçta, normalde hakem pozisyonunda olması gereken Şentop, yönettiği Meclis’in itibarını hiçe sayma pahasına, "O atılan gol geçersiz. AKP galip gelene kadar maç devam edecek" dedi. Ve kurşun askerlerin oylarıyla maçın yenilenmesine karar verildi.

Ağır bir anayasayı ihlal suçu…

Erdoğan, elinde topladığı altı topu birden havaya atıp tutmakta müthiş zorlanıyor artık… Partiyi toparlayayım derken Meclis çözülüyor, Saray’ı düzeltmeye çalışırken yargıda yanlış bir karar çıkıveriyor. Zayıfladıkça daha çok hata yapıyor, daha çok hata yaptıkça daha çok saldırganlaşıyor.

AKP’nin son döneminin bu türbülansla geçeceği belli…

Ana muhalefet açısından ise sonuç hazin...

Kazandıkları bir mevzii elden kaptırdıktan sonra tepkileri yine "Anayasa Mahkemesi’ne gideriz"le sınırlı kaldı. Sonunda Anayasa Mahkemesi de kapanınca nereye gidecekleri merak konusu…

İtibarı sıfırlanmış bir Meclis’te oturmakta ve demokrasi varmış gibi yapma oyununa ortak olmakta yarar olup olmadığını tartışma zamanı gelmedi mi?

 

Öne Çıkanlar