'Sayın Öcalan' davasında Leyla Güven'e hapis istemi

'Sayın Öcalan' davasında Leyla Güven'e hapis istemi
Tutuklu siyasetçi Leyla Güven'in yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 22 Eylül'e ertelendi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven hakkında "Sayın Öcalan" ifadesini kullandığı gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşmasında savcı, Güven için 5 yıla kadar hapis cezası istedi.

DTK'nin tutuklu Eş Başkanı hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün Hakkari 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Güven, duruşmayat utuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.    

Duruşmada kendisine yöneltilen suçlamalara karşı yaptığı savunmasında bir siyasetçi olarak söylenmesi gerekenleri söylediğini dile getiren Güven, "Annelerin gözyaşının dinmesini amaçladığımız için bu şekilde açıklamalarda bulundum. O dönem çözüm süreci aşamasında iyi sonuç alındığını görmüştük. Biz bunun devam etmesini istiyorduk. Çözüm ve barış içerisinde sayın Öcalan'la birlikte çalışmayı faydalı olacağını söyledim" dedi.

Güven, çözümün çatışmada değil, barışta olduğunu düşündüğünü ve bu düşüncelerini çeşitli platformlarda dile getirdiğini vurgulayarak, bu açıklamalarından dolayı 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti. Güven, "Yaptığım açıklamalarda suç teşkil edecek bir husus olduğunu düşünmüyorum. ‘Sayın Öcalan’ demek suç oluşturuyorsa Bülent Arınç'ın da ve buna benzer birçok AKP milletvekili aynı suçtan yargılanması gerekir. HDP'liler olarak bize bu konuda çifte standart uygulanıyor. Bize hiçbir şekilde söz hakkı verilmiyor. Barış için söylediğim sözlerden ceza alıyorum" dedi.

AVUKATI: 'SAYIN ÖCALAN’ DEMEK SUÇ DEĞİL

Yine SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan Güven'in avukatı Serdar Çelebi de, isnat edilen suçların maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını ifade etti. "Sayın Öcalan" ifadesinin bir hitap şekli olduğunu söyleyen Av. Çelebi, "Birçok yargı kararında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında bu ifadenin suç olmadığı belirtilmiştir" diye konuştu.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ 

Güven ve avukatının savunmalarının ardından mahkeme heyetinin söz verdiği cumhuriyet savcısı, ilk duruşmada mütalaa verdi. Savcı, mütalaasında Güven’in yaptığı açıklamalarda Kürtlerin batı ilerinden linç edildiğini söyleyerek, bölgedeki operasyonları ‘savaş’ olarak niteleyerek, Abdullah Öcalan'ı överek üzerine atılı "suç ve suçluyu övmek" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarını işlediğini öne sürdü. Savcı, bu nedenle Güven'in 3 ila 5 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.
 
Güven'in avukatı Çelebi, mütalaaya karşı savunma yapmak için mahkemeden süre talebinde bulundu. Bu talebi kabul eden heyet, bir sonraki duruşmayı  22 Eylül'e erteledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar