Sayıştay'dan AKP döneminde çok sayıda usulsüzlük tespiti

Sayıştay'dan AKP döneminde çok sayıda usulsüzlük tespiti
Sayıştay: Gerçek ve tüzel kişilere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına veya meslek kuruluşlarına süresi ne olursa olsun taşınmazların ücretsiz olarak tahsis edilmesi mümkün değildir.

Sayıştay ’ın Esenyurt Belediyesi’nin AKP dönemine ilişkin raporunda çok sayıda usulsüzlük sıralandı. AKP’li Başkan Kadıoğlu’nun kendi vakfına devrettiği arazi için izin alınmadığına dikkat çekildi.

Sayıştay Başkanlığı son yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen İstanbul Esenyurt ilçesi belediyesine ilişkin 2018 yılı denetim raporunda AKP dönemine ilişkin çarcıpı tespitlerde bulundu. Kurum araçlarının bazı dernekler için mevzuata aykırı kullandırıldığına dikkat çekilen raporda, araçların etkinlik için gittiği yerler arasında Yenikapı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyetinde yer aldığı Okçular Vakfı’nın yer alması dikkat çekti.

Rapora göre, bazı taşınmazlar dernek ve vakıflara tahsis edildi, belediyeye ait kültür merkezleri ve nikâh sarayları da dernek ve vakıflara ücretsiz kullandırıldı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre zabıta biriminde yer alan kadrolara da mevzuata aykırı atamalar yapıldı. Raporda kurum araçlarının mevzuata aykırı olarak bazı dernek faaliyetlerinde kullandırıldığına dikkat çekilerek belediye kanununa göre belediyelerin dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapabilmesinin önünün tamamen kapatıldığı anımsatıldı.

SAYIŞTAŞ ÇOK SAYIDA USULSÜZLÜK TESPİT ETTİ

İnceleme sonucunda; çeşitli dernekler, vakıf, sivil toplum kuruluşu ve kişiler için belediyeye ait otobüs ve minibüs gibi araçların görevlendirildiği ve herhangi bir ücret alınmadığı tespit edildi.

Raporda 2018 yılı içinde araç tahsislerinin bir kısmına da yer verildi. Buna göre tabloda 2018 yılı mart ayında gidilen yerler arasında Yenikapı ve Okçular Vakfı’nın olması dikkat çekti. Tabloda bir siyasi parti için 2018 yılı mart ayında Ankara’ya gezi programı için giden araç da yer aldı.

Raporda kuruma ait kültür merkezleri ve nikâh saraylarının dernek, vakıf ve bazı site yönetimlerine ücretsiz kullandırıldığı belirtilerek herhangi bir ücret alınmamasının kamu kaynağının mevzuata aykırı olarak kullandırılması anlamına geldiği ifade edildi. Raporda, "Gerçek ve tüzel kişilere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına veya meslek kuruluşlarına süresi ne olursa olsun belediye taşınmazlarının ücretsiz olarak tahsis edilmesi mümkün değildir. Adlarına tahsis yapılan vakıf ve dernekler kamu kurumu niteliğinde olmadığından bu derneklere taşınmaz tahsis edilmesi ve bu tahsislerin iptal edilmemesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" denildi.

O ARAZİ DE SAYIŞTAY’IN RAPORUNA GİRDİ

Rapora, dönemin AKP’li Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun kendisinin de yönetiminde olduğu Yeşilköy 2001 Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na üniversite yapılması için tahsis ettiği 25 dönümlük arsa da girdi. Bu arazinin tahsis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınmadığına dikkat çekilen raporda bu haliyle tahsisin plandaki fonksiyon amacına aykırı kullanılabileceği anlatıldı.

Sayıştay raporunda, "görevde yükselme ve unvan değişikliği"ne ilişkin boş bulunan 5 adet zabıta komiserliği kadrosu için 28 Nisan 2018 tarihinde sınav yapıldığı ancak başarı sıralamasına görev atama yapılmadığına dikkat çekti. Mevzuata aykırı şekilde yüksek puanlı kişiler yerine daha düşük puan alan kişilerin atamalarının yapıldığı anlatıldı. Raporda bu şekildeki atamaların mevzuat ve "liyakat" ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar