Scholz'un koalisyon hükümetinde tercihi Yeşiller ve liberaller

Scholz'un koalisyon hükümetinde tercihi Yeşiller ve liberaller
Almanya'da seçimleri kazanan Sosyal Demokratların başbakan adayı Scholz, koalisyonu Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile kurmak istediğini açıkladı.

Almanya'da Angela Merkel'in 16 yıllık başbakanlığının ardından federal seçimlerde birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon için ilk tercihinin seçimi üçüncü ve dördüncü bitiren Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) olduğunu açıkladı. SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz, Merkel'in Hıristiyan Demokratlarının (CDU/CSU) tarihi bir oy kaybı yaşamasına atıfla, seçmenin bu partileri iktidarda görmek istemediğini söyledi.

Scholz, parti genel merkezinde kutlama havasında yaptığı konuşmada, "Seçmen açıkça konuştu. Üç partiyi -Sosyal Demokratları, Yeşilleri ve FDP'yi güçlendirdiler. Bu nedenle bu ülkenin vatandaşlarının verdiği açık yetki, bir sonraki hükümeti bu üç partinin kurmasıdır" ifadelerini kullandı.

Merkel'in 'büyük koalisyon' hükümetinin Maliye Bakanı olan Scholz'un bu açıklaması, söz konusu üçlü koalisyonun kurulabilmesi halinde CDU/CSU'nun muhalefette kalması anlamına gelecek.

'NOEL'E KADAR KURACAĞIM'

Almanya'da 2017 seçimlerinden sonra koalisyon hükümeti yaklaşık altı ay sonra kurulabilmişti. Scholz ise Noel'e kadar anlaşmayı tamamlayıp hükümeti kurabilmeyi umduğunu belirtti.

Partilerin bugün gayrı resmi olarak ilk görüşmelere başlaması bekleniyor. Scholz'un Yeşiller ile FDP ile anlaşabilmesi halinde, Yeşillerin geçmişte SPD ile kurdukları ikili koalisyondaki Joschka Fischer örneği üzerinden dışişleri bakanlığını isteyebileceği, iş dünyasına yakın liberal FDP'nin de gözünün maliye bakanlığında olduğu belirtiliyor.

KOALİSYON HÜKÜMETİ KURMAYA LASCHET DE TALİP

Scholz'un koalisyon pazarlıklarında başarılı olamaması halinde, hükümet kurma görevinin tarihi oy kaybına rağmen CDU/CSU'ya verilmesi bekleniyor. Nitekim partinin başbakan adayı Armin Laschet de hükümeti kendisinin kurmak istediğini söyledi.

   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar