Selden etkilenen Başkaleliler: 24 saattir kimse bizi sormadı, neden ayrımcılık yapıyorlar?

Selden etkilenen Başkaleliler: 24 saattir kimse bizi sormadı, neden ayrımcılık yapıyorlar?
Başkale'de sel sonrası kendi hallerine terk edilen halk, 'Bu bir afet. 24 saattir kimse bizi sormadı. Neden ayrımcılık yapıyorlar?' diye tepki gösterdi.

Önceki gün Van’ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde etkili olan sağanak yağış, sele neden oldu. Şimdiye kadar binden fazla havyan öldü, binlerce dönüm tarla da zarar gördü. Çiftçilere ait ot bağları sele kapılırken, birçok ahır ise yıkıldı.

Selin etkili olduğu Başkale ilçesinin 13 mahallesinde maddi zarar meydana geldi. Mahallelere ulaşımı sağlayan karayolu çökerken, çok sayıda hayvan ise sele kapılarak öldü. Kavurgali (Heretun) Gedikbasi (Çûx) ve İkizdegirmen (Sêgir) mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, zararlarının acilen karşılanmasını istedi. 

'İNSAN DEĞİL MİYİZ?'

Gedikbaşı (Çûx) Mahallesi’nde yaşayan Ferit Aytekin, sel ve doğal afet nedeninin yıllar önce mahallelerine yapılan taş ocağı olduğunu belirterek, "Mahallede yıllardır kazılan bir taş ocağı var. Kazı nedeniyle büyük bir gölet oluşmuş durumda. Yağış sonrası gölet duvarının yıkılması nedeniyle mahallemiz büyük bir zarar gördü. Bu konuda birçok dilekçe verdim ama 3 yıldır işimiz halledilmedi. Taş ocağı için ‘yapmayın’ dedik ama dinletemedik. Taş ocağı yapıldıktan sonra da hiçbir önlem alınmadı. Kaymakamlık, Valilik ve birçok kuruma başvurduk ama bizim can ve mal güvenliğimizi sağlamadılar. Sorumlular hakkında şikayette bulunacağım. Sadece benim 110 koyun ve evim gitti. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. 24 saattir kimse bizi sormadı. İnsan değil miyiz? Neden ayrımcılık yapıyorlar?" diye tepki gösterdi. 

'TEK GEÇİM KAYNAÜIMIZ BU TARLALAR AMA ONU DA ELİMİZDEN ALDILAR'

Aynı mahallede yaşayan Hacı Aytekin, yola istinat duvarı yapılmadığı için her sel sonrası zarar gördüklerini söyledi. Aytekin, "Tarlalarımızın tamamı taş toprak oldu. Şimdi ne yapacağız? İtirazlarımızı yapıyoruz ama hiçbir şekilde geri dönüş yapılmıyor. Mahalleye istinat duvarı yapılsın istiyoruz. Biz insan değil miyiz? Tek geçim kaynağımız bu tarlalar ama onu da elimizden aldılar" ifadelerini kullandı. 

Mahallelilerden Necat Sarıtaş, 70 yıldır ilk kez böyle bir sel ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, "Sel ahırımı yıktı ve depoladığım samanların tümünü sel götürdü. Sel olmadan kısa bir süre önce çocuklarımız dere kenarında oynuyordu. Onları zor kurtardık. 5 dakika daha geç kalsaydık çocuklarımız sele kapılacaktı" dedi. 

'YÜZLERCE KOYUN ÖLDÜ'

Kavurgali (Heretun) Mahallesi’nden Fikret Sarıtaş, "Samanlık ve ahırım yıkıldı. Şuan 70 bin TL zararım var. Samanlıkta inşaat malzemem vardı ama hepsini sel götürdü. Geçen yıl bir kanal yapıldı ve suyun yönünü mahalleye doğru verdiler. Bu nedenle her yağış sonrası mahalleyi sel basıyor. Sadece bu mahallede 500’den fazla koyun öldü. Bize yardım edilmesini istiyoruz. Mahalleye istinat duvarı ve geniş kanallar açılmazsa yarın daha büyük bir tehlike yaşayabiliriz" diye belirtti. 

Mahallelilerden Rasim Tor da, "Köyümüzde acil keşif yapılmalı ve halkın zararları karşılanmalıdır. Sadece benim 50 bin bağ otum gitti. Yine mahallede binden fazla koyun gitti. Bu bir afet ve bize yardım edilmeli" çağrısında bulundu. 

'ÇOCUKLARIMIZI VE CANIMIZI ZOR KURTARDIK'

Selden dolayı evlerin yıkıldığı İkizdegirmen (Sêgir) Mahallesi’nden Necattin Daş, "Perişan olduk. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Yağış sonrası her yer bir saat içiresinde yerle bir oldu. Şu an tüm eşyalarımız dışarıda. Acilen zararımızın karşılanması gerekiyor" derken, Feleknaz Daş ise, şunları dile getirdi: "Daha önce de sel geliyordu ama bu sefer çok ağır oldu. Çocuklarımızı ve canımızı zor kurtardık. Tüm kışlıklarımız gitti. Yardım edilmesini istiyoruz." (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar