Serpil Yılmaz: Türkiye'nin limanlarını yabancılar kaptı

Serpil Yılmaz: Türkiye'nin limanlarını yabancılar kaptı
Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Türkiye'deki çeşitli limanların Çinli şirketler başta olmak üzere yabancılar tarafından işletildiğine dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Türkiye'deki çok sayıda liman yabancı yatırımcıya satıldı. Bu konuyu gündeme taşıyan Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, "Limanları yabancılar kaptı" başlıklı yazısında, Türkiye'deki limancılık cirosunun yıllık 40 milyar TL olduğunu, bu oranın devede kulak kaldığını, komşu Yunanistan'ın gelirinin ise 96 milyar doları bulduğunu belirtti.

"Bu işte bir yanlışlık yok mu" sorusunu soran Yılmaz, Türkiye'nin 8 bin 333 km sahil şeridi olduğunu hatırlattı ve Çinli şirketler başta olmak üzere çeşitli limanların yabancılar tarafından işletildiğini kaydetti.

"Limancılık alanında bir diğer küresel güç, Pekin'den Londra'ya "Kuşak ve Yol Girişimi" projesini denizden ve karadan bir ağ gibi ören Çin…Duayen bankacı Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan Fiba Grubu'na bağlı Ambarlı'daki Kumport Limanı, 2015 yılında Çin konsorsiyumuna geçti" ifadelerini kullanan Yılmaz, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Türkiye'ye en büyük doğrudan yatırımını Kumport'a yapan Çin (Cosco Pasific), 920 milyon dolara Fina Liman'ın yüzde 65 hissesini satın aldı. Limanların demiryollarına bağlanmasıyla entegre taşımacılık amaçlanıyor. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu ve Kars Lojistik Merkezi ile birlikte; IC İçtaş İnşaat ve İtalyan Astaldi ortaklığının üstlendiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu yatırımı, Çin'in en avantajlı "orta koridor" güzergahlarından biriydi.

Çin bu vizyonla, 2018 yılında konkordato ilan eden Astaldi'nin IC İçtaş'a devrettiği hisselere talip oldu. China Merchants Group liderliğindeki Çinli yatırımcılar, üzerinden demiryolunun da geçtiği köprünün yüzde 51'ini yaklaşık 689 milyon dolara satın almak için IC Yatırım Holding ile 2019'dan bu yana görüşme yürütüyordu. ABD Başkanı Joe Biden Afganistan'dan çekilme kararını "Stratejik rakiplerimiz Rusya ve Çin. Orada sonsuza kadar kalmamız onların da işine gelir" cümleleri ile açıkladıktan bir hafta sonra, IC İçtaş da Çinlilere "görüşmeleri sonlandırdıklarını" bildirdi.

Amerika'nın hedefinde Çin'in "Kuşak ve Yol Girişimi" projesi olduğu herkesin malumu…Afganistan meselesinde Amerika'nın yanında duran Türkiye, Çin'in küresel genişleme tasarımı "orta koridordan" çıkıyor mu? Cosco Group Yunanistan'ın Pire Limanı işletmesini de almıştı. Çin'in masadan kalkmasının ne anlama geldiğini yorumlayan uzmanlar, alternatif orta koridor demiryolunun Rusya üzerinden geçmesi olasılığı üzerinde duruyorlar."

Öne Çıkanlar