Şişli Etfal Hastanesi için çağrıda bulundular: Deprem yalanıyla araziye çökmeye çalışıyorlar

Şişli Etfal Hastanesi için çağrıda bulundular: Deprem yalanıyla araziye çökmeye çalışıyorlar
'Çürük dedikleri hastane ana binasının altı katını ofise dönüştürüp kullanmaya karar vermişler. Bunun için ihale açmışlar.'

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Şişli Etfal Hastanesi Platformu, İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan 122 yıllık Şişli Etfal Hastanesi’nin depreme karşı güçlendirme yapılacağı iddiasıyla bölünmesine karşı Mecidiyeköy'de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi önünde açıklama yaptı. 

Eylemde, hastanenin boşaltılarak taşınmasında gerekçe olarak sunulan 'Binaların depreme dayanıksız olduğu' açıklamalarının doğru olmadığının ortaya çıktığı belirtilerek, "Çürük denilen binalarda güçlendirme dahi yapılmadan altı katın ofise dönüştürülmesi için tadilat ihalesine çıkıldı. Binalar dayanıklıysa neden hastanemizi boşalttınız" diye soruldu. 

Eylemde, "İhaleyi iptal et, hastanemizi geri verin" ,"Deprem yalanıyla Etfal'e çöküyorlar" pankartı yer alırken "Halka yalan söylüyorsunuz, hastanemize çöküyorsunuz, affetmeyeceğiz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganı atıldı. 

'ONLAR İÇİN HALKIN SAĞLIĞININ BİR ÖNEMİ YOK' 

Eylemde söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, mecliste soru önergesi dahil hastaneye ilişkin sorulan soruların cevapsız kaldığına işaret ederek, "Arka kapından kendi yandaşlarına alan açma projesiyle karşı karşıyayız. Onlar için halkın sağlığının bir önemi yok ki!" dedi. 

Basın açıklamasını Betül Atatepe okudu. Açılamada şu ifadeler kullanıldı:

Artık çok net ortaya çıktı! Yetkililer Şişli Etfal’le ilgili bugüne kadar halka yalan söylemişler. Kentin tam göbeğindeki hastanemizin arazisine göz dikenler, rant hırslarıyla gözleri körleşenler, hastanenin yerinde rant projeleri planlayanlar, hastanemizi boşaltmak için bahane uydurmuşlar.

'BİNALAR ÇÜRÜK' DİYE YALAN SÖYLEDİLER'

Hastane taşındığında Şişli’de sağlık sisteminin çökeceği yönündeki uyarılarımıza rağmen hastaneyi boşaltmak ve rant hedefli operasyonlarını halkın gözünde meşru hale getirmek için 'binalar çürük' yalanını söylemişler. Yaşlı, engelli, gebe, çocuklu hasta ve hasta yakınlarının 2-3 aktarmalı toplu taşıma araçlarıyla ve bin bir zahmetle uzaktaki hastanelere gidebileceklerini bilmelerine rağmen, yüzleri kızarmadan yalan söylemişler.

Şişli Etfal Hastanesi’nin ulaşımı zor, uzak iki ayrı bölgeye taşınması meselesi ilk olarak kamuoyu gündemine geldiğinde, bizler bunun nedenini sormuştuk. Yetkililer ise, taşınmanın gerekçesi olarak 'Hastane binaları depreme dayanıksız. Bilimsel raporlar da var. Binalar yüksek risk taşıdığından boşaltılması gerekiyor'' demişlerdi.  

'ETFAL'İ YENİDEN İNŞAA EDECEĞİZ'

Bizler, hastanenin taşınması yerine binaların güçlendirilmesi veya yerinde dönüştürülmesi suretiyle faaliyetine devam etmesini istedik. Bu da mümkün değilse, çürük dediğiniz binaları en kısa sürede yıkıp, aynı yerinde, daha modern, daha konforlu tam teşekküllü bir hastane olarak Etfal’i yeniden inşa edeceğinizin sözünü halka verin dedik.

Bu temel talep doğrultusunda çok sayıda eylem ve etkinlik düzenledik. Ancak, ne Saraydan, ne bakandan, ne il sağlık müdüründen, ne de başhekimden hastanenin taşındıktan sonra ne olacağına dair somut bir açıklama duyamadık. Üç maymunu oynadılar bugüne kadar.

Bu sessizlik kaygı vericiydi. Siyasi iktidarın kent merkezlerindeki hastaneleri kapatarak insanları şehir hastanelerine mecbur bırakan, sağlığı ticarileştirmeyi esas alan sağlık politikasını; kentlere, doğaya ve yaşama yönelik devam etmekte olan ağır suç sicilini dikkate aldığımızda, Şişli Etfal arazisinin de ranta kurban edilmeye çalışılacağı kaygısıyla mücadelemize çok yönlü devam ettik.

Kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı!..

Hastanemizi apar topar taşımaya gerekçe olarak 'binaların depreme dayanıksız olmasını' gösterenler, şimdi, hiçbir güçlendirme çalışması yapmadan o binalarda oturmaya hazırlanıyorlar.

Çürük dedikleri hastane ana binasının altı katını ofise dönüştürüp kullanmaya karar vermişler. Bunun için ihale açmışlar. İhale Komisyonu, 27 Nisan Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde toplanıp ihale tekliflerini açacakmış.

Sevgili Şişlililer, Değerli Basın Mensupları,

Bu ihale, binaların depreme dayanıksız olduğu gerekçesinin kocaman bir yalan olduğunun itirafıdır. Binalar çürük olsaydı, sadece ofise dönüştürme tadilatı yaptırarak o binalarda otururlar mıydı?

Asıl amacın hastaneyi boşaltıp 36.525 metrekarelik son derece değerli arazisi üzerinde farklı rant projeleri hayata geçirmek olduğu ortaya çıkmıştır. Altı katın ofis olarak kullanılması, belki de İl Sağlık Müdürlüğü’nün o binaya taşınması sadece geçici bir adım olacaktır. Çünkü İl Sağlık Müdürlüğü, Etfal Hastanesi bina kapasitesinin yüzde 20’sini bile doldurmaz.

Turpun büyüğünün torbada olduğunu biliyoruz. Belki de gerçek niyetlerini ortaya koymak için 2023 seçimlerini kazanmayı bekliyorlardır. Ancak, her siyasi iktidar, sağlık ve yaşam hakkı gibi, herkese değen meselelerde atacağı adımların siyasi sonuçları olacağını da bilmelidir.

Değerli Dostlar,

Şişli Etfal Dayanışması olarak, Şişli Etfal Hastanesi yeniden yerinde faaliyete geçinceye kadar anayasal, insani, ahlaki hak mücadelemize devam edeceğiz. Attıkları her adımda karşılarında bizi bulacaklar. Çünkü biz, insanca ve sağlıklı bir yaşam istiyoruz.

'HALKA AÇIKLAMA BORÇLUSUNUZ'

Buradan yetkililere soruyoruz: O binalar depreme dayanıksızsa, güçlendirme dahi yapmadan, nasıl sadece tadilatla ofise dönüştürüp orada oturacak, insanları orada çalıştıracaksınız? Yok eğer binalar depreme dayanıklıysa, ki öyle olduğu açığa çıktı, neden bu kadar değerli bir hastaneyi boşaltıp tasfiye etmeye çalışıyorsunuz? Halka açıklama borçlusunuz. Buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz: Suçlarınızın üzerine yenilerini eklemek istemiyorsanız açmış olduğunuz ofise dönüşüm ihalesini derhal iptal edin ve bunu kamuoyuna duyurun!

'ARAZİYE ÇÖKMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Deprem yalanıyla nitelikli, parasız, kamusal sağlık hizmetine erişim hakkımızı elimizden almanıza, 122 yıllık hastanemizi tasfiye edip arazisine çökmenize izin vermeyeceğiz.

Biz o binalarda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nü veya başka bir kurumu değil, bizlere şifa dağıtabilecek olan hastanemizi görmek istiyoruz. Bizim size değil hastaneye ihtiyacımız var. Sizler istediğiniz yere gidebilirsiniz ama o hastane Şişli’ye geri gelecek. Eğer bir ihale yapılacaksa, Etfal’in yeniden, aynı yerinde Şişli ve bölge halkına hizmete devam etmesini sağlamaya yönelik olmalıdır.

'27 NİSAN'DA İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE OLACAĞIZ'

Buradan yaptığımız çağrıya rağmen, tadilat ihalesini iptal etmezseniz, ihalenin yapılacağı 27 Nisan’da bir kez daha İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde olacağız. Üstelik bu sefer çok farklı bir şekilde geleceğiz. Bekleyin, görün. 'Hastanemizi çalanları, sağlık hakkımızı elimizden alanları, halkın malına çökmeye çalışanları, bizlere yalan söyleyenleri affetmeyeceğiz' diyor"

Öne Çıkanlar