Seçim anketleri Erdoğan ve Bahçeli'ye güvenin azaldığını gösteriyor

Seçim anketleri Erdoğan ve Bahçeli'ye güvenin azaldığını gösteriyor
AREA Araştırma Şirketi'nin açıkladığı Nisan 2020 seçim anketi sonuçlarına göre AKP yüzde 35.8'de MHP yüzde 9.6'da kalıyor.

ARTI GERÇEK - Koronavirüs salgını sürecinde yapılan siyasi gündem araştırmalarında AKP ve ortağı MHP'nin oy oranı  her geçen gün azalırken seçmenin güveni de kaybettikleri ortaya çıkıyor.

AREA Araştırma Şirketi'nin Nisan ayını kapsayan 'Türkiye siyasi gündem araştırması' anketinde de bu durum değişmedi.

Siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kanaatler ve seçmenin politik tercihlerini tespit etmek amacıyla yapıldığının belirtildiği araştırma, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır gibi 12 büyükşehirde, 27-29 Nisan tarihleri arasında, 18 yaş ve üzeri 2 bin 220 kişi ile bilgisayar destekli telefonla görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi.

AKP'NİN OY ORANINDA DÜŞÜŞ VAR

Türkiye siyasi gündem araştırması'nın toplam seçmen üzerinde sorulan 'Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusuna verilen yanıtlara göre, AKP yüzde 26.8, CHP yüzde 18.5, HDP yüzde 9.1, MHP yüzde 7.2, İYİ Parti yüzde 8.8, DEVA yüzde 1.5, Diğer yüzde 2.9, Karasız yüzde 25.2 oy oranına sahip.

Aynı soru geçerli oylar üzerinde sorulduğunda ise AKP yüzde 35.8, CHP yüzde 24.8, HDP yüzde 12.1, MHP yüzde 9.6, İYİ Parti yüzde 11.8, DEVA yüzde 2.0, Diğer yüzde 3.9 oy oranı ortaya çıkıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GÜVEN KAYBI VAR

Ankette 'Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?' sorusuna verilen yanıtlara göre, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yüzde 56.8 oranında destek alırken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzde 43.2 oranında destek alıyor.

SEÇMENİN ERDOĞAN VE BAHÇELİ HAKKINDAKİ GENEL KANAATİ OLUMSUZ

Siyasi liderler hakkında genel kanaatleri sorusuna verilen yanıtlara göre destek alan liderler şöyle sıralanmış:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Olumlu yüzde 44.3, Olumsuz yüzde 51.6, Fikir belirtmeyen yüzde 4.1

MHP lideri Devlet Bahçeli: Olumlu yüzde 32.8, Olumsuz yüzde 51.8, Fikir belirtmeyen yüzde 15.4

İYİ Parti lideri Meral Akşener: Olumlu yüzde 31.2, Olumsuz yüzde 49.3, Fikir belirtmeyen yüzde 19.5

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Olumlu yüzde 28,6 Olumsuz yüzde 59,3, Fikir belirtmeyen yüzde 12,1

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Olumlu yüzde 16,5 Olumsuz yüzde 67,3 Fikir belirtmeyen yüzde 16,2 

SEÇMEN ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI OLUMSUZ BULUYOR

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin genel olarak performansını nasıl buluyorsunuz?' sorusuna verilen yanıtlarda ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin başarısız görüldüğü sonucu ortaya çıkarken, başarılı bulanların oranı yüzde 30,2, başarısız bulanların oranı yüzde 57,9 olarak belirlenmiş.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar