TEİS Genel Sekreteri Aydoğan: Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanımı arttı

TEİS Genel Sekreteri Aydoğan: Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanımı arttı
Salgınla birlikte bitkisel kökenli ürünler, gıda takviyeleri ve vitaminlere rağbetin arttığını söyleyen Aydoğan, ‘Mutlaka doktor ve eczacı tavsiyesi ile kullanılması lazım’ dedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Sekreteri Mehmet Aydoğan, koronavirüs salgını nedeniyle artan bilinçsiz ilaç, vitamin ve gıda takviyesi kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Aydoğan, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, koronavirüsün tedavisi için bir ilaç olmadığını hatırlatarak, "Bağışıklık sisteminin virüse galip gelmesiyle hastalar atlatıyorlar. Bu virüsten kendimizi korumak zorundayız. Kişisel bir çaba gerekiyor. İnsanların kendilerini karantinaya almaları gerekiyor. Hijyen koşullarına dikkatle uymak ve hekim önerilerini uygulamak çok önemli. Kişilerin bu sorumluluğu üstlenmesi gerekiyor, en doğru tavsiye bu" dedi.

‘İLAÇ İLE ZEHRİ AYIRAN ŞEY DOZDUR’

Aydoğan, şöyle devam etti: "İnsanlar bağışıklık sistemiyle ilgili bir takım önlemler alıyorlar. Kulaktan dolma şeyler de oluyor bunlar. Özellikle bitkisel kökenli ürünler, gıda takviyeleri, vitaminler yani bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlara rağbet arttı. Bağışıklık sistemini en çok güçlendiren şey; stresten uzak, iyi beslenmiş, iyi dinlenmiş bir bünye. Takviyelerin faydası yok mu, var ama bilmediğimiz ilaçlar ölümlere dahi yol açabilir. Mutlaka doktor ve eczacı tavsiyesi ile kullanılması lazım. Öncelikle bu ilaçları tüketmemelerini tavsiye ederim. Tabi ki insanlar kendilerini korumak adına bu süreçte bir takım önlemler alıyor ama mutlaka eczacılarına danışmalılar. Bu ilaçların bağışıklık sistemine iyi geldiği bilimsel bir gerçek ama bunların doğru kullanılması lazım. Eczacılık fakültelerinde ilk olarak ‘İlaçla zehri ayıran şey dozdur’ diye öğretilir. Hekim ve eczacı danışmanlığı olmadan kullanılan ilaçlar kötü sonuçlara sebep olabilir."

İNTERNETTEN İLAÇ SATIŞI ARTTI

Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ruhsatlı ürünler dışında bazı ilaç, gıda takviyesi ve vitaminlerin internette kaçak olarak satıldığını da hatırlatan Aydoğan, evden çıkılmamasıyla da birlikte internet satışlarında artış yaşandığına dikkat çekti. Aydoğan, Sağlık Bakanlığı’nın kaçak ürünler konusunda önemli çalışmalar yaptığını, ancak tümüyle engellenmesi gerektiğini belirtti. 

‘BİRBİRİNİZE DESTEK OLUN’

Antideperasan ilaçların kullanımında artış olup olmadığı sorumuz üzerine de Aydoğan, "Pandemilerin tamamı toplumda panik atak, depresyon sendromu yaratır. Sosyal ortamlarda özgürce yapabildikleri şeyleri artık yapamıyorlar. Bu tabi ki insanların psikolojisin bozuyor. İnsanların birbirini rahatlatması, birbirine destek olması gerekiyor. Depresyon ilaç tedavisi önemli ama sosyal çevresinin desteği ilaç kadar etkili bir tedavi" diye konuştu. 

Öte yandan, eczanelerin birinci derece sağlık hizmet sunucusu olduğunu ve eczacıların da bulaş sisteminde risk grubunda yer aldığını hatırlatan Aydoğan, eczanelerde de tedbirleri arttırdıklarını, eczanelerin sık sık dezenfekte edildiğini, hastaların tek tek alındığını, bankolara cam ya da plaka korumalar ile güvenlik şeritleri yerleştirdiklerini anlattı.

Öne Çıkanlar