Temelli: Yargılama yok intikam var

Temelli: Yargılama yok intikam var
HDP Eş Genel Başkanı Temelli, tutuklu Van Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın duruşmasına katılarak bir açıklama yaptı.

Tutuklu Van Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın duruşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dava için "Bizim belediyelerimize, belediye eşbaşkanlarımıza, siyasetçilerimize yönelik hasmane bir tutumun aslında yargıyı nasıl vesayet altına aldığının göstergesidir. Burada yargılama yok. İktidarın intikamcı duygularla saldırısı var" dedi.

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın yargılandığı davanın 8’inci duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Van milletvekilleri Muazzez Orhan, Bedia Özgökçe Ertan ve Murat Sarısaç ile il ve ilçe başkanları da katıldı. Duruşmada Bekir Kaya’nın savunmasını dinleyen Temelli, Muş’taki programından dolayı duruşmadan erken ayrıldı. Adliye önünde açıklama yapan Temelli, "Bugün Van halkının gönlünde ve kalbinde çok özel bir yere sahip olan Bekir Kaya’nın duruşmasındaydık. Kendisi biraz önce savunmasını tamamladı. Hiçbir hukuka hakka sığmayacak bir iddianameler zinciri mütalaa ile karşı karşıya. Akla hayale gelmeyecek şekilde uydurulmuş suçlamalar iddianameye konulmuş. Hiçbirisinin gerçekliği, bir karşılığı yoktur, bunu çok iyi biliyoruz" dedi. 

"BEKİR KAYA HUKUKSUZ YERE YARGILANMAKTADIR"

Diğer arkadaşlarının da davalarında olduğu gibi bu davada da aynı tablo ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Temelli, "Gerçekten vicdanlara sığmayacak bir iddianame ve yargılama sürecini burada izliyoruz. Tanıklık ediyoruz. Bu Türkiye adaletinin, yargı sisteminin aslında utanç sayfalarına işlenecek yargılamalardan birisidir. Buna eklenmiş yeni tablodur. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Bekir Kaya Van’dır, Van Bekir Kaya’dır. Burada Van halkına yaptığı hizmetler, Van halkı için çabaladığı her şey Van’daki her karış toprağa işlenmiştir. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Biliyorsunuz Van depremi sırasında yapılanları, yaşananları. Bekir Kaya’nın burada yaptıkları ortadadır. Vali’nin de yaptıkları ortadadır. Yardımları dağıtmayıp halktan esirgeyen Valiler, bugün burada sözde Van halkının hakkına sahip çıkacak. Buna kargalar güler. Van halkının hakkına sahip çıkanlar, Van halkıyla beraber bu kenti var edenler bugün işte burada tutsaktır. Burada haksız, hukuksuz yere yargılanmaktadır" diye konuştu. 

İddianamede akla hayale sığmayacak şeyler olduğunu ifade eden Temelli, iddianamenin merkezinde mezarlıklar olayının yattığını söyledi. Temelli, "Mezara gömülmüş insanlar hakkında öyle bir tablo ortaya konuluyor ki sanki mezarlık yapmak insanları, defnetmek suçmuş gibi ve bu suçun da tek müsebbibi Bekir Kaya’ymış gibi anlatılan ve bundan hareketle bir iddianame bir yargılama kurgulanmaya çalışılıyor. Sevgili arkadaşlar ölüm hak olduğunda hüküm kalkar. İnsanlar bir şekilde ölmüş. Suçlu suçsuz meselesinin ötesinde, ortada ölmüş insanlar var ve defnedilmesi gerekiyor. Otopsisi yapılıyor. Defin ruhsatını ve iznini veren savcılık. Defin izni verildikten sonrada insanları götürüp bir yere gömeceksiniz. Bunun başka bir yolu, yöntemi, çaresi var mı? İzin verilen cenaze alınmış ve kaldırılmış. Cenazenin kaldırıldığı yere mezarlık denir. Bu mezarlık niye var, niye orada diye bizim belediye başkanımız burada yargılanıyor. Bunu nasıl izah edebilirsiniz. Bunun anlamı nedir? Bunun bir tek anlamı vardır. Bu düşmanca bir yaklaşımdır. Bu bizim belediyelerimize, bizim belediye eşbaşkanlarımıza, siyasetçilerimize yönelik hasmane bir tutumun aslında yargıyı nasıl vesayet altına aldığının göstergesidir. Burada bir yargılama, bir hukuk yok. Burada aslında bugünkü iktidarın intikamcı  duygularla bir saldırısı var" dedi. 

BU DAVALARA HERKES DUYARLI OLSUN

Temelli konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Buna son vermenin yolu yargının bağımsızlığa, tarafsızlığa kavuşmasından geçiyor. Ben bütün arkadaşlarımızın bir an önce tahliye edilmelerini, özgür kalmalarını bu vesile ile bir kez daha dile getiriyorum. Tüm Türkiye kamuoyunun da bu davalar üzerinde hassas, duyarlı davranmasını bu davalarda yargılanan tüm arkadaşlarımıza sahip çıkmalarını bir kez daha dile getiriyorum." Açıklamanın ardından Temelli Muş'a doğru yola çıktı. Bekir Kaya'nın duruşması devam ediyor. 

Öne Çıkanlar