Tıp Fakültesi öğrenci Enes, tarikat yurdundaki mobbing ve aile baskısı sonucu intihar etti

Tıp Fakültesi öğrenci Enes, tarikat yurdundaki mobbing ve aile baskısı sonucu intihar etti
Elazığ'da yaşayan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara (20), intiharından önce çektiği videoda cemaattin dayatmaları nedeniyle yorulduğunu anlattı

Elazığ'da 20 yaşındaki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara yaşadığı apartmanın önünde ölü bulundu.

20 yaşındaki gencin cansız bedeni sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından Hilalkent Mahallesi’nde yaşadığı 8 katlı binanın önünde bulundu. Aslen Adanalı olan ancak ailesinin Hatay’da ikamet ettiği öğrenilen gencin, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Enes Kara olduğu belirlendi.

Sağlık ekiplerine haber verilmesi üzerine olay yerine gelen çok sayıda sağlık ekibi, üniversite öğrencisinin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. Gencin cenazesi otopsi yapılmak üzere Fırat Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.

TARİKAT YURDUNA MAHKUM EDİLMİŞ

Enes Kara'nın intiharından önce yayımladığı videoda ve daha sonra bıraktığı mektupta yazdıklarına göre, intihar nedeni; uğradığı yoğun aile baskısı, kaldığı cemaat evindeki baskıcı tutum, okulunda maruz kaldığı mobbing ve tüm bunlarla birlikte gelecek kaygısı olarak dikkat çekiyor.

Kara'nın videosunda şu ifadeleri yer alıyor :

 "Şu an bir cemaat yurdunda kalıyorum. Hiç istemememe rağmen, aileme defalarca söylemiş olmama rağmen. Ailem burada kalmaya zorladı. Görevli ailenin zoruyla mı buradasın diye sordu evet dedim, babamla konuştu. Babam bana oranın kurallarını aksatma, namazlarını kıl, kitabını oku dedi." ifadelerini kullandı.

Yurt koşullarını anlatan Kara, "Sabah 6.30 gibi sabah namazı için kalkıyoruz. Sonra okula gidiyorum. 5'e kadar okuldayım. 5'te yemek var sonra akşam namazı var. Sonra risale denen kitapları okumak zorundasınız, ardından yatsı var. Bunları yapınca saat yaklaşık 8 oluyor. Psikolojik olarak çok yoruluyorsunuz. Zaten tüm gün okuldasınız, üstüne istemeye istemeye bunları yapınca özgürlüğünüz elinizden gitmiş gibi hissediyorsunuz. Çok kötü bir durum, dayanılmıyor bir yerden sonra.

'AİLEME BU DURUMU SÖYLEYEMİYORUM'

11 gibi zaten yatıyorum yoksa ertesi gün uykusuz kalıyorum. Pazartesi günleri cemaat dersleri var burada, 8'den 10'a kadar buradalar ve ona da katılmak zorundasınız. Haftasonu ders, kitap okuma, temizlik vs derken yine günde size 3 saat gibi bir şey kalıyor. İçinde bulunduğum durumda gerçekten tüm yaşama hevesimi, sevincimi kaybettim. Aileme de bunu söyleyemiyorum, açıkcası korkuyorum. Ne yapacaklarını bilemiyorum. Her şeyi yapma potansiyeli taşıyorlar."

VASİYETİNİ DE UNUTMADI: ANNEME FIRIN ALIN

Enes Kara, yayınladığı videonun sonunda elinde kalan bir miktar parayla annesine fırın alınmaısnı istedi. Enes'in sözleri şu şekildeydi:

"Yaşamak istemiyorum. Vasiyetimden bahsetmek istiyorum. Anneme bir sözüm vardı. Çalışmaya başladığım zaman ona bir fırın alacaktım. Bu biraz saçma olabilir ama annemle babam bu konuyu tartışıyordu.

Annem fırını değiştirmek istiyordu, babam istemiyordu. Bir miktar param var onunla annem fırın alınmasını istiyorum. Artanıyla da bir küçük kardeşime kalmasını istiyorum. 2 kız kardeşim var. Ailemden şunu rica ediyorum. Kardeşlerime daha toleranslı davranın. İlerde muhtemelen okuyacağı üniversite bölümünü kendisi seçemeyecek, nerede kalacağını kendisi seçemeyecek, hiçbir şeyi seçemeyecek. Aileme karşı çıktığı zaman hiçbir şey yapamayacağını fark edecek. Lütfen yaptığınız hatanın farkına varın. Çocuklarınız için hayatınızı zehir ediyorsunuz. Biliyorum ailem beni seviyor. Benim için iyi şeyler yapmaya çalışıyor ama gerçekten hayat artık çekilmez bir hal aldı. Kardeşlerim için de böyle olmasını istemiyorum. Diyeceklerim bu kadar" 

'BİZİ TARİKAT YURTLARINA MAHKUM ETTİNİZ'

Olayın ardından derin üzüntü yaşayan sınıf arkadaşları ,Twitter üzerinde #fütıpölüyor etiketiyle paylaşımlar yaparak yaşadıkları şartları duyurmak istedi.  Etiket 1 saat içinde ortalama 4 bin tweetle tt listeine girdi. 

Barınamıyoruz Hareketi'de sosyal medyada Enes Kara'nın ölümüne dikkat çekerek, 'Bizi öldürüyorsunuz' ifadelerini kullandı.

Barınamıyoruz Hareketi'nin paylaşımı şöyle:

"Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, zorla tarikat yurdunda kaldığını ve artık yaşama sevincinin kalmadığını anlatarak bu sabah hayatına son verdi. Yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Bizi tarikat yurtlarına mahkum ettiniz, bizi öldürüyorsunuz, yeter!"

EĞER BİR YAKININIZ RİSK TAŞIYORSA

İntihar edeceğini düşündüğünüz bir yakınınız varsa mutlaka bu yardım adımlarını izleyin. 

Toplumda intihar edecek kişi intihardan bahsetmez şeklinde bir algı vardır. Bu tamamen yanlıştır. Mutlaka ciddiye almak gerekir.

Birisine intiharla ilgili düşüncesini sormaktan korkulmamalı, bu; aklında olmayan bir şeyi aklına getirmek değildir.

Depresyonda olan bir kişiyi mutlaka psikiyatriste gitmesi yönünde cesaretlendirmek gerekir. İntiharların en sık nedeni depresyondur.

Daha önce intihar girişiminde bulunan kişiler tekrar intihardan bahsediyorsa mutlaka tedavi almalıdır.

İntihar etmeyi düşünen kişilerle tartışmak durumu zorlaştırır. Bu durumlarda mutlaka profesyonel yardım alması sağlanmalıdır.

İntihar riski olan ancak o an hemen hekime götürülemeyecek kişiler mutlaka gözetim altında tutulmalıdır.

Vasiyet yazan, intihar notu yazan ya da ciddi vedalaşan kişilerde intihar riskinin fazla olduğu bilinmelidir.

İntihar edeceğini söyleyen kişilerin bu konuşmasını sır tutarak saklamayın, hemen yardım arayışına girin.

İntihar düşüncesi olan kişiyle sorunu konuşmak ve umut aşılamak bir tedavi merkezine ulaşana kadar yapılabilecek en uygun yaklaşımdır. (Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney)

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar