TJA: Politik tutsaklar kötü yaşam ve yetersiz koşullarda tutuluyor

TJA: Politik tutsaklar kötü yaşam ve yetersiz koşullarda tutuluyor
Tevgera Jinên Azad (TJA), uluslararası kadın ve hak savunucusu örgütlerle birlikte siyasi ve muhalif tutukluların durumuna dikkat çekmek için 'Dayanışma bizi yaşatır' kampanyası başlattı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Cezaevlerinde durum giderek kötüleşiyor. Tevgera Jinên Azad (TJA), siyasi ve muhalif tutukluların dikkat çekmek için uluslararası kadın örgütleri ve şahsiyetlerle ortaklaşa 'Dayanışma bizi yaşatır' kampanyası başlattı. Kampanayaysa ilişkin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) ve Mezopotamya Beşiğinde Yaşamını Yitirenler Derneği (MEBYA-DER) temsilcileri katıldı. Açıklamayı TJA Dönem sözcüsü Ayşe Gökkan okudu.

'DEVLETLER SALGINI FIRSAT BİLDİ'

Tutsakların sağlığı ve yaşamının salgın nedeniyle ciddi risk altında olduğunu hatırlatan Ayşe Gökkan, "Mevcut Corona virüsünü birçok devlet fırsat olarak görüp toplumda en savunmasız yani üretim dışında kalan yaşlı ve cezaevlerindeki tutsaklar başta olmak üzere gözden çıkardığı insanlara karşı kullanmaktadır. Özellikle de muhalif ve siyasi tutsaklar, virüsün cezaevlerinde yayılmasını önlemek amacıyla çıkarılan ceza erteleme ve af düzenlemelerinin dışında tutularak, adeta ölüme terk edilmekteler. Yine başta kadın ve çocuklar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yüz binleri aşan politik tutsaklar hapishanelerde kötü yaşam ve yetersiz sağlık koşullarında tutulup, salgın karşısında tamamen savunmasız ve korumasız durumdalar. Kimi ülkede Corona virüsü gerekçesiyle yapılan düzenlemeler sonucu antidemokratik rejimler tarafından düşman olarak görülen muhalif-siyasi tutsakların adeta virüse yakalanması beklenmesi elbette ki bilinçli bir politikadır" dedi.

'BİZ DIŞARIDAKİLER OLARAK İÇERİDEKİLERİN HAYATINI KORUMALIYIZ'

Hapishanelerin kamuoyundan soyutlanan mekanlar olduğunu hatırlatan Gökkan, "Özellikle muhalif-siyasi tutsakların sesinin kısılması, yüksek duvarlar ve tel örgüler ile tutsakların toplumdan tecrit edilmesi amaçlanıyor. O nedenle onlara ses olmak, ‘içeridekilerin’ sesini ‘dışarıya’ ulaştırmak her zaman oldukça önemliyken, onların sağlığı ve yaşamı Corona virüsü salgını nedeniyle ciddi risk altında olduğu bu günlerde daha da elzem ve acildir. Biz ‘dışarıdakiler’ bu süreçte ‘içerideki’ direnişçi kız kardeşlerimizi, muhalif, devrimci ve siyasi tutsakları savunmalı, onların hayatını korumalıyız! Ki savunmasız insan hayatını korumak ve kurtarmak bizler açısından bir ahlak ve vicdan meselesidir. Ki onlar, kriz ve kaostan kalıcı çıkış için şart olan özgür yaşamın inşa gücünün önemli bir boyutunu oluşturuyorlar. Mevcut olan adaletsizlik bize yeniden neden cezalandırma sisteminin kardırılmasının gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

KAMPANYANIN HEDEFİ

Gökkan, "Dayanışma bizi yaşatır" kampanyasının hedefini şu şekilde sıraladı:

-Tutsaklar, özellikle kadın tutsaklar, aileleri ve destekçilerin arasında anlamlı temaslar kurmak, tutsakların durumunu ve düşüncelerini toplumda görünür, tutsakların sesini dışarıya ulaştırmak.

- Tüm ülkelerde tutsakları desteklemek ve hükümetlerin cezaevi politikalarına karşı dilekçe kampanyaları başlatmak.

- Birleşmiş Milletler, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Uluslararası Af Örgütü ve benzeri kuruluşlardan, tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması için söz konusu ülkeler üzerinden siyasi ve diplomatik baskı ve kamuoyu oluşturmalarını talep ediyoruz.

-Bu kampanyayı karşılıklı ve adım adım, uzun vadede başarıya götürmek istiyoruz Dayanışma Bizi Yaşatır kampanyamızın bütün etkinlikleri www.solidaritykeepsusalive.wordpress.com sitesinden paylaşılacaktır."

KAMPANYADA DESTEK VEREN KURUMLAR

Kampanyada imzası bulunan kurumlar şunlar: "Free Women’s Movement (TJA), Kurdish Women’s Movement – Europe (TJK-E), RONAK, CENÎ - Kurdish Women‘s Office for Peace, International Women’s Alliance (IWA), Women Democratic Front Pakistan (WDF), Ruba odeh Palestine, Abya Yala Feminists, National Front for Egyptian Women, Moroccan Association for Progressive Women, Revolutionary Association of the Women of Afghanistan RAWA, Collective of Support for Women Prisoners in Aragon (C.A.M.P.A.), Leyla Khaled, Janet Biehl, Margaret Owen, Khadija Ryadi, Karima, Hafnawi, Selay Ghaffar, Weeda Ahmad, Dr. Aziz Rhali, Atika Ettaifi.

Öne Çıkanlar