'Türkiye'de cinsel istismar dava oranı 3 kat arttı'

'Türkiye'de cinsel istismar dava oranı 3 kat arttı'
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türkiye'de son 10 yılda 250 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını açıkladı.

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, "Dünya Cinsel İstismarla Savaşma Günü" kapsamında açıklama yaptı. İzmir Kent Konseyi Şube Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevin Öğütcen okudu. Öğütcen, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de cinsel istismar mağdurlarının; kadınlar, engelliler, LGBTİQ+ bireyler ve çocuklar olduğunu ifade etti. 
 
Cinsel istismarın bir şiddet biçimi olduğunu belirten Öğütcen, aynı zamanda kadını baskı altında tutmaya yönelik evrensel bir olgu olarak kabul edildiğini söyledi. Kadın ve kız çocuklarının yaşlarına, eğitim durumlarına, cinsel yönelimlerine bakmaksızın bu şiddette maruz kaldıklarını dile getiren Öğütcen, gelişmiş ve gelişmekte olan çok sayıda ülkenin cinsel istismarla mücadele ettiğini vurguladı. Öğütcen, "Türkiye'de her üç kişiden biri yaşamı boyunca en az bir defa cinsel istismara uğramıştır" dedi. 
 
Son dönemlerde cinsel şiddettin arttığını belirten Öğütcen, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye’de son on yılda çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığını söyledi. 
 
Ögütcen, Türkiye'de son 10 yılda 250 bin çocuğun ise cinsel istismara uğradığını belirterek, "Cinsel istismara uğrayan kişilerin, utanç, korku ve suçluluk duygusu nedeniyle istismarı saklamakta ve maruz kalmaya devam etmektedir" ifadesinde bulundu. (MA)

Öne Çıkanlar